Ολοκλήρωσε το «σκάψιμο» ο Τζέφρι Πάιατ – Η αναχώρηση του μπορεί να σημαίνει περίοδο ηρεμίας στα Ελληνοτουρκικά;

Τον Αύγουστο του 2019 o Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, θα έπρεπε να αναχωρήσει και να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αντί για αυτό, παρέμεινε για έναν ακόμη χρόνο, και το καλοκαίρι του 2020 έγινε γνωστό (όχι επίσημα) ότι θα παραμείνει για όσο χρειαστεί.

Η πετυχημένη θητεία του Τζέφρι Πάιατ στην Ελλάδα δεν άφηνε κανένα περιθώριο δεύτερης σκέψης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το ποιος Διπλωμάτης θα έπρεπε να βρίσκεται στην Ελλάδα κατά την αλλαγή διακυβέρνησης, την περίοδο που η χώρα θα δεχόταν τις δύο επιθέσεις της Τουρκίας, και τις υβριδικές επιχειρήσεις μέσα στην κοινωνία από άλλη τρίτη χώρα.

Ένας ακόμη σημαντικός λόγος που ο έμπειρος διπλωμάτης παρέμεινε στην Αθήνα ήταν οι Αμερικανικές επενδύσεις. Ο Τζέφρι Πάιατ και η ομάδα του δούλεψε πάρα πολύ πάνω σε αυτό τον τομέα, με τα αποτελέσματα να είναι ήδη γνωστά.

Η αποχώρηση του θα αφήσει την Αμερικανική Πρεσβεία τουλάχιστον για έξι μήνες χωρίς Πρέσβη. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Οργανισμός δεν θα ακολουθεί ένα έργο το οποίο έχει παραχθεί, αλλά είναι πέρα από βέβαιο ότι οι θετικές γνώμες των Ελλήνων χωρίς τον Τζέφρι Πάιατ και τα tweet θα μειωθούν.

Όμως η επιστροφή του στις ΗΠΑ μπορεί να σηματοδοτούν και κάτι άλλο, μια περίοδο ηρεμίας στα Ελληνοτουρκικά. Αν η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες μπορούσε να επανέλθει, τόσο Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά και ο ίδιος, ίσως να μην ρίσκαραν με την αποχώρηση του.

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.