Παρέμβαση ΗΠΑ για τον Έβρο – Μήνυμα Πάλμερ στην Τουρκία

Μήνυμα στην Τουρκία στέλνουν οι ΗΠΑ δια στόματος του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ εργάζονται συστηματικά για τη μείωση των εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ειδικότερα, ο κ. Πάλμερ υποστήριξε πως η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την Αθήνα και την Άγκυρα με στόχο να αμβλυνθούν με διπλωματικά μέσα τα διάφορα σημεία τριβής και να μην εξελιχθούν σε ενδεχόμενες κρίσεις. Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν προκλήσεις με υπερπτήσεις από τουρκικά αεροσκάφη, τις οποίες έχει τονίσει η ελληνική κυβέρνηση. Και πάλι, συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για την προώθηση του διαλόγου, για την προώθηση της υπεύθυνης διαχείρισης των τομέων που καταγράφονται διαφωνίες και για την άμβλυνση των σημείων τριβής πριν εξελιχθούν σε κρίσεις. Αυτό δεν είναι νέο ζήτημα. Αυτό είναι κάτι με το οποίο ασχολούμαστε για πολλά χρόνια και μερικά από αυτά τα σημεία τριβής υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό».

Αναφορικά με τα όσα λαμβάνουν χώρα στον Έβρο, ο Μάθιου Πάλμερ υπενθύμισε την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αλεξανδρούπολη τον Μάρτιο, λίγα εικοσιτετράωρα πριν διαλυθούν οι άτυποι καταυλισμοί των μεταναστών στα σύνορα, υποστηρίζοντας πως είχε την ευκαιρία να μιλήσει για τις πιέσεις που ασκούνται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τα οποία είναι τα σύνορα της Τουρκίας με την Ε.Ε. «Ενθάρρυνα την Τουρκία να εργαστεί για να μειώσει αυτές τις εντάσεις. Έκτοτε, έχουμε δει την ένταση στα σύνορα να αποκλιμακώνεται», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τα παραπάνω ειπώθηκαν από τον Μάθιου Πάλμερ, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης στη δεξαμενή σκέψης German Marshall Fund.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως στις 7 Μαρτίου 2020, από Αλεξανδρούπολη όπου βρέθηκε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, συνοδευόμενος από την Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα και τον Γενικό Πρόξενο Θεσσαλονίκης.

Σε ερώτηση του Viadiplomacy και της Κατερίνας Καλεντερίδου στον Μάθου Πάλμερ, ότι δεδομένης της σημερινής κατάστασης στα σύνορα, η Ελλάδα πρέπει να επιβάλει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας; Ο Αμερικανός διπλωμάτης απάντησε : «Στηρίζουμε – όπως έκανε σαφώς ο Πρόεδρος(σ.σ εννοώντας τον Τραμπ) – το δικαίωμα της Ελλάδας να υπερασπίζεται τα σύνορά της. Εγώ, προσωπικά, εντυπωσιάστηκα από τον επαγγελματισμό των Ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων, τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν οι ίδιοι την κατάσταση, τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν μια πολύ δύσκολη σειρά γεγονότων και η Ελλάδα έχει την υποστήριξή μας για το τι κάνει τόσο εδώ, στον Έβρο, και στο Αιγαίο για να διασφαλίσει την ασφάλεια των συνόρων.» 

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.