Ρώσοι και Κινέζοι έτοιμοι να «προσλάβουν» την Τουρκία μετά από μια κατάρρευση της οικονομίας της

Η τουρκική λίρα δέχεται άλλη μια υποτίμηση έναντι του ευρώ 0,24% και αυτό δυσχεραίνει την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ Μανώλης Κωστίδης, μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρώην υπουργός οικονομικών, ο πιο επιτυχημένος την τελευταία 20ετία στην Τουρκία, ο Αλί Μπαμπατζάν, που πια είναι πολιτικός αντίπαλος του Ερντογάν, υποστηρίζει ότι η Τουρκία το τελευταίο έτος δαπάνησε 100 δις δολάρια για να συγκρατήσει την υποτίμηση της λίρας αλλά δεν τα κατάφερε και βεβαίως όπως δηλώνει ο ίδιος ούτε το ΔΝΤ μπορεί να σώσει πλεόν την Τουρκία.  

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, το έλλειμμα της Τουρκίας τον Απρίλιο έφτασε στα 5,60 δισεκατομμύρια δολάρια από μόλις 500 εκατομμύρια δολάρια στα τέλη του 2019. Την κατάσταση αυτή έτρεξε να εκμεταλλευτή η Κίνα, η οποία όπως και σε άλλες χώρες με τεράστια οικονομικά προβλήματα, εμφανίστηκε ως σωτήρας καθώς η Τουρκία έχει εξαντλήσει τα κρίσιμα ξένα αποθέματα που χρειάζεται για να εξοφλήσει το χρέος της.

Τον περασμένο μήνα Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας επέκτεινε την ανταλλαγή για την τουρκική λίρα αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Η συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων υπογράφηκε αρχικά το 2012, αλλά βρίσκει εφαρμογή τώρα αφού η Άγκυρα δεν βρήκε άλλη λύση για να σταματήσει η κατάρρευση του νομίσματος, και η οποία βέβαια ακόμα συνεχίζεται

Η Μόσχα την ίδια στιγμή εκτός των πολεμικών μετώπων σε Συρία και Λιβύη, έχει στριμώξει την Άγκυρα και με τον «εργαλείο» που την εκβιάζει την ενέργεια. Αν και οι αυξήσεις εισαγωγών Αμερικανικού ΥΦΑ διπλασιάστηκαν το 2019, η Τουρκία εξακολουθεί να είναι πλήρως εξαρτημένη από την Ρωσία. Η εξάρτηση αυτή έχει αρκετούς εκβιασμούς με πιο πρόσφατο την απαίτηση εξόφλησης 2 δις δολαρίων χρέους προς την Gazprom. Από εκείνη την ημέρα, οι συνομιλίες Ρώσων και Τούρκων αξιωματούχων για πολλά και διμερή, αλλά και θέματα τρίτων χωρών, είναι συνεχείς.

Για την Ευρώπη είναι εφιάλτης μια οικονομική κατάρρευση της Τουρκίας. Ευρωπαϊκές τράπεζες, επιχειρήσεις αλλά και αγορές θα πληγούν επικίνδυνα και μάλιστα σε μια εποχή που η Πανδημία ήδη έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Από την άλλη οι Αμερικανοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα δούνε την Τουρκία να πέφτει κυριολεκτικά στα χέρια Ρώσων και Κινέζων, κάτι που θα φέρει την απομάκρυνση της από την χώρα.

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.