Σχέδιο 35-0: Η απελευθέρωση του ελεύθερου επαγγελματία και η άμεση δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας είναι εφικτή, του Μιχ. Μαθιουλάκη

Πόσο εύκολο είναι να δημιουργηθούν στην Ελλάδα του 2015 οι συνθήκες ώστε να μπορεί ένας επαγγελματίας να κάνει έναρξη επαγγέλματος χωρίς τον βραχνά των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ, χωρίς τέλος επιτηδεύματος και χωρίς ΦΠΑ για τα πρώτα του έσοδα;

Πολύ πιο εύκολο από όσο φαντάζεστε!

Η σύντομη μελέτη που ακολουθεί, αποτελεί πρόταση για μια ρεαλιστική και άμεσα εφαρμόσιμη λύση ώστε να ξεκινήσει να δουλεύει και πάλι η ελληνική οικονομία.

Το σχέδιο 35-0 παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο Οικονομικών Free Market Roadshow που διεξήχθη στις 23 Μαΐου στην Κομοτηνή.

 

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

 • Μετά από πέντε χρόνια χρεοκοπίας, οι κρατιστές σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση εξακολουθούν να ψάχνουν για λύσεις εξόδου από την κρίση που να μην περιλαμβάνουν περικοπές των υψηλών εξόδων λειτουργίας του κράτους, οδηγώντας κάθε είδους διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας αλλά και κάθε είδους προσπάθεια αναζωογόνησης της επιχειρηματικότητας σε αδιέξοδο.

 

 • Οι πολέμιοι του κρατισμού από την άλλη πλευρά, προτείνουν ως λύση την πλήρη κατάργηση και επανασύσταση του κράτους και των δομών λειτουργίας της αγοράς ώστε να μειωθούν όλα τα κρατικά έξοδα και να πάρει μπροστά η οικονομία.

Παρά το ότι συμφωνώ με τους πολέμιους του κρατισμού για το ότι αυτή είναι η ιδεατή λύση στο πρόβλημα μας, εντούτοις δεν μπορώ να αγνοήσω ότι όλες αυτές οι αλλαγές είναι πολλές και πολύ μεγάλες για να τις αποδεχθεί άμεσα ο μέσος έλληνας πολίτης. Οι αντιστάσεις που δημιουργούνται είναι τεράστιες και τελικά τίποτα δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη.

Η ΛΥΣΗ

 • Αυτό που χρειάζεται, είναι να γίνουν αλλαγές σε καίρια σημεία της λειτουργίας του κράτους που να είναι μεν ριζοσπαστικές ώστε να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά παράλληλα να έχουν τις δυνατόν μικρότερες αντιστάσεις από τους ανθρώπους που επηρεάζουν.

 

 • Αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να λειτουργήσουν ως απτό παράδειγμα που θα δείξει και σε όλη την ελληνική κοινωνία ότι μακριά από τον κρατισμό υπάρχουν λύσεις που θα βοηθήσουν πραγματικά να επαναλειτουργήσει η ελληνική οικονομία.

Η πρόταση που ακολουθεί δίνει μια τέτοια λύση και έχει δύο σκέλη:

 1. Πλήρης κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ και παροχή εθνικής σύνταξης 700 ευρώ/μήνα σε όλους τους ασφαλισμένους του ταμείου άνω των 65 ετών.

 

 1. Απαλλαγή ΦΠΑ για τα πρώτα 35.000 ευρώ τιμολογίων τον χρόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις με ένα πρόσθετο υπάλληλο.

 

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ

 

Προτείνοντας αλλαγή μόνο στον ΟΑΕΕ, μπορούμε να ξεκινήσουμε την αναμόρφωση του ασφαλιστικού χωρίς να θιγεί μεγάλο μέρος των ασφαλισμένων. Οι περισσότεροι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ -πάνω από το 80%- είναι ήδη άνω των 65 ετών ενώ παράλληλα τα 2/3 των ασφαλισμένων εισπράττουν συντάξεις χαμηλότερες έως και ίσες με 700 ευρώ τον μήνα οπότε δεν χάνουν τίποτα αλλά μάλλον βρίσκονται και ελαφρώς κερδισμένοι.

 

Η απαλλαγή από το ΦΠΑ έως ένα χρηματικό όριο, προβλέπεται ήδη από την κοινοτική οδηγία 2006/112/EC (άρθρο 287) και στην περίπτωση της Ελλάδας προβλέπει όριο έως 10.000 ευρώ. Καθώς σε αρκετά από τα κράτη-μέλη που μπήκαν αργότερα στην ΕΕ το όριο αυτό βρίσκεται στα 35.000 ευρώ, μια αντίστοιχη προσαρμογή θα μπορούσε να γίνει και για την Ελλάδα. Το μέτρο αυτό προτάθηκε ήδη από τους ευρωπαίους εταίρους μας μέσα στο 2014.

 

Ο ΤΡΟΠΟΣ

 • Ο ΟΑΕΕ «κρατικοποιείται» δηλαδή καταργείται και ενσωματώνεται στον κρατικό προϋπολογισμό και το εθνικό σύστημα υγείας.

 

 • Οι ασφαλιστικές εισφορές καταργούνται πλήρως. Για να κάνει κανείς έναρξη επαγγέλματος στην εφορία δεν θα χρειάζεται βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα.

 

 • Η περίθαλψη σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο παρέχεται αποκλειστικά στα κρατικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας, δωρεάν για όλους όσους ασκούν ελευθέριο επάγγελμα ή είναι συνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες.

 

 • Όλοι όσοι ασκούν ελευθέριο επάγγελμα και έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους δικαιούνται σύνταξη 700 ευρώ τον μήνα.

 

 • Η σύνταξη απαλλάσσεται από οποιαδήποτε φορολογία ή άλλη επιβάρυνση.

 

 • Δίδεται η δυνατότητα να αποταμιεύει κανείς έως το 30% του ετήσιου εισοδήματος του σε ιδιωτικά ή δημόσια συνταξιοδοτικά προγράμματα εγγυημένου εισοδήματος. Όλο το ποσό που αποταμιεύεται απαλλάσσεται από φορολογία εισοδήματος εάν εξαργυρωθεί μετά τα 65. Αν το εν λόγω ποσό εξαργυρωθεί πριν τα 65 θα υπόκεινται στον κανονικό φόρο εισοδήματος που του αναλογεί.

 

 • Τα περιουσιακά στοιχεία του ΟΑΕΕ περνούν στην άμεση κυριότητα του ελληνικού δημοσίου.

 

 • Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΕ δεν απολύονται αλλά μεταφέρονται ως διοικητικοί υπάλληλοι στο εθνικό σύστημα υγείας.

 

 • Τα τιμολόγια που κόβει ο ελεύθερος επαγγελματίας απαλλάσσονται από ΦΠΑ μέχρι το ύψος των 35.000 ευρώ ετησίως. Όταν ξεπερνιέται το όριο των 35.000 ευρώ, τα επόμενα τιμολόγια επιβαρύνονται με το ΦΠΑ που αναλογεί.

 

 • Οι παλαιές οφειλές στον ΟΑΕΕ δεν χαρίζονται αλλά ρυθμίζονται με μηνιαίες δόσεις των 100 ευρώ, ασχέτως από το ύψος του οφειλόμενου ποσού και του αριθμού των δόσεων που θα χρειαστούν.

 

 • Η φορολογία εισοδήματος παραμένει στα εκάστοτε ισχύοντα επίπεδα του 26% από το πρώτο ευρώ χωρίς καμία φοροαπαλλαγή.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

 

 • Ευκολία στην έναρξη νέας επιχείρησης και δραστηριότητας.

Το μόνο κόστος για μια νέα δραστηριότητα για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 35.000 ευρώ θα είναι η φορολογία εισοδήματος.

 

 • Μείωση των κινήτρων για φοροδιαφυγή.

Δεν έχει να κερδίσει τόσα πολλά ο ελεύθερος επαγγελματίας από τη φοροδιαφυγή.

 

 • Μείωση των συνθηκών που ευνοούν την διαφθορά.

Δεν υπάρχουν σημεία τριβών και αμφισβητήσεων με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους.

 

 • Απλούστευση διαδικασιών στη σχέση ελεύθερου επαγγελματία με το κράτος.

Από την έναρξη της επιχείρησης, στην τήρηση βιβλίων, στον έλεγχο από το κράτος και στη διαδικασία συνταξιοδότησης, όλες οι διαδικασίες απλουστεύονται και ξεκαθαρίζουν.

 

 • Εξυγίανση ενός σημαντικού μέρους του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

Εξάλειψη της γραφειοκρατίας, μείωση του λειτουργικού κόστους επιχειρήσεων και των δημόσιων υπηρεσιών, εξάλειψη των ελλειμμάτων και αδικιών στην κατανομή συντάξεων.

 

 • Μικρή αναστάτωση στην υφιστάμενη κατανομή συντάξεων.

Η σύνταξη των 700 ευρώ καλύπτει ήδη τα 2/3 των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ που βρίσκονται σήμερα κάτω από αυτό το επίπεδο.

Το όριο των 65 ετών καλύπτει ήδη το 80% των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ που βρίσκονται ήδη σήμερα πάνω από αυτή την ηλικία.

 

OI ΑΡΙΘΜΟΙ

 

Οι αλλαγές που προτείνει το σχέδιο 35-0 δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό πέραν του κόστους που ήδη έχει για την στήριξη του ΟΑΕΕ.

 

 • Το 2014 η επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τον ΟΑΕΕ ήταν 1,1 δις ευρώ
 • Οι συνταξιούχοι γήρατος και θανάτου του ΟΑΕΕ είναι 331.000.
 • Οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη έως και 700 ευρώ είναι ήδη το 67% του συνόλου δηλαδή 221.700 άτομα.
 • Οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη γήρατος και είναι άνω των 65 ετών είναι το 80% του συνόλου δηλαδή 264.800 άτομα.
 • Το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε για συντάξεις γήρατος, θανάτου και αναπηρίας το 2014 ήταν 3.200.000.000 ευρώ .
 • Το συνολικό κόστος του ΟΑΕΕ για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη ανέρχεται στα 550.000.000 ευρώ ετησίως.
 • Το κόστος για να λαμβάνουν σύνταξη 700 ευρώ τον μήνα μόνο οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ που είναι από 65 ετών και πάνω ανέρχεται στα 2.200.000.000 ευρώ τον χρόνο.

 

 

 

 

 

 

 

TO ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ 35-0

 

ΕΞΟΔΑΕΣΟΔΑ
2.200.000.000κόστος εθνικής σύνταξης στους άνω των 65
  550.000.000κόστος περίθαλψης σε όλους τους ασφαλισμένους
1.100.000.000υφιστάμενη επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό
    450.000.000από ρύθμιση παλαιών δόσεων                                                          (1)
    400.000.000προς ΕΟΠΥΥ                                                                                 (2)
    250.000.000από άρση της απαλλαγής 2100 ανά δήλωση                (3)
    500.000.000από άρση απαλλαγής των ασφαλιστικών εισφορών     (4)
    200.000.000από τις επιστροφές ΦΠΑ που δεν θα συμψηφίζεται   (5)
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ:             + 150.000.000       δημοσιονομικό ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ

 

(1) Το σύνολο των οφειλετών στον ΟΑΕΕ είναι 375.000 άτομα με σύνολο οφειλών 10 δις.

Με δόσεις των 100 ευρώ/μήνα έως την πλήρη εξόφληση του ποσού έχουμε: 100 Χ 375.000 = 450.000.000 ετησίως

(2) Από τα 550.000.000 το 70% είναι ήδη η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού μέσω του εθνικού συστήματος υγείας

= 385.000.000 μικρότερη επιβάρυνση.

(3) Από τις 355.000 ελεύθερους επαγγελματίες αν αφαιρεθεί η απαλλαγή των 2100 στο ένα τρίτο από αυτούς (τα λεγόμενα «μπλοκάκια»), έχουμε επιπλέον έσοδο για το κράτος 250.000.000

(4) Οι ασφαλιστικές εισφορές των 355.000 ελεύθερων επαγγελματιών που ακόμα πληρώνουν, απαλλάσσονται έως τώρα από τον φόρο εισοδήματος. Αυτό είναι εισόδημα 2 δις το οποίο τώρα θα φορολογείται με 26% = 500.000.000 πρόσθετα φορολογικά έσοδα.

(5) σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών τον Δεκέμβριο του 2014

 

 

Το κόστος για την εφαρμογή του προγράμματος είναι ουσιαστικά τα 2,2 τον χρόνο για την εθνική σύνταξη των 700 ευρώ σε όλους όσους είναι άνω των 65.

Από αυτά, το ελληνικό κράτος δίνει ήδη το 1,1 δις σε επιχορηγήσεις για τον ΟΑΕΕ.

 

Ουσιαστικά λοιπόν, το πρόσθετο κόστος του προγράμματος είναι 1,1 δις το οποίο βλέπουμε από την ανάλυση ότι υπερκαλύπτεται από την είσπραξη φορολογικών εσόδων που τώρα χάνονται ως φοροαπαλλαγές και επιστροφές ΦΠΑ.

 

Ακόμα όμως και αν δεν καλυπτόταν το επιπλέον κόστος του 1,1 δις για να λειτουργήσει το πρόγραμμα από τα υπάρχοντα έσοδα, αυτό θα καλυπτόταν από τα νέα φορολογικά έσοδα που δημιουργούνται από την είσοδο στην αγορά εργασίας εκατοντάδων χιλιάδων νέων επαγγελματιών, οι οποίοι δεν θα έχουν πλέον αντικίνητρο για να κάνουν έναρξη επαγγέλματος.

 

Με το Σχέδιο 35-0 γίνεται πολύ εύκολο να ξεκινήσει κανείς να εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας αφού με τιμολόγια έως 35.000 τον χρόνο (ή 3.000 ευρώ τον μήνα) η μόνη επιβάρυνση προς το κράτος θα είναι ο φόρος εισοδήματος του 26% γεγονός που αφήνει σημαντικά περιθώρια για να μπορεί να επιβιώσει ένας ελεύθερος επαγγελματίας ή μία πολύ μικρή επιχείρηση.

 

Παράδειγμα:

Με τζίρο 1.000 ευρώ τον μήνα:

ΕΣΟΔΑΦΠΑΟΑΕΕΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔ.ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣΚΑΘΑΡΑ ΕΣΟΔΑ
Έως τώρα1000 ευρώ180 ευρώ450 ευρώ50 ευρώ80 ευρώ240 ευρώ
Σχέδιο 35-01000 ευρώ000260 ευρώ740 ευρώ

 

 

Με το Σχέδιο 35-0 ακόμα και με έσοδα 1.000 ευρώ τον μήνα και έδρα το σπίτι του, ένας ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να ξεκινήσει τη δραστηριότητα του αφού θα βγάζει έστω 740 ευρώ τον μήνα καθαρά έσοδα (όσο θα ήθελε η κυβέρνηση να είναι ο βασικός μισθός) ενώ με το ισχύων καθεστώς τα καθαρά έσοδα περιορίζονται στα 240 ευρώ τον μήνα που σημαίνει ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας είτε θα αρχίσει να φοροδιαφεύγει, ή να μην πληρώνει τον ΟΑΕΕ ή να παραδώσει τα βιβλία του και να αρχίσει να δουλεύει μαύρα…

 

 

Ο Μιχάλης Μαθιουλάκης είναι Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος

 

 

 

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.