Σύμπραξη “Διπλωματίας των Πολιτών” και “Ανθρωπιστικής Διπλωματίας” στην 1η αποστολή στη Νιγηρία

Στις 16.3.2015, πενταμελής ομάδα αναχώρησε για τη Νιγηρία με σκοπό να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους του χωριού Amasiri, στην πολιτεία Ebonyi. Τα μέλη της «Πλατείας» αποφάσισαν να στηρίξουν έμπρακτα το έργο της Νιγηριανής ανθρωπιστικής οργάνωσης «Gilead Springs International Inc.».

Στις 23.03.2015 στη Νιγηρία κατέφθασε επίσης και πενταμελής ομάδα των «Γιατρών Καρδιάς-Heart Doctors», αποδεχόμενη την πρόσκλησή μας για παροχή βοήθειας στη συγκεκριμένη περιοχή. Οι Γιατροί Καρδιάς προσέφεραν δωρεάν ιατροφαρμακευτική υποστήριξη στους κατοίκους των χωριών Αmasiri και Itim στη ΝΑ Νιγηρία κατά την περίοδο 23-31/3/2015.

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού οι δραστηριότητές των εθελοντών που συμμετείχαν ήταν οι παρακάτω:
-εκπαιδευτικά σεμινάρια (χειροποίητο κόσμημα, ζωγραφική)
-ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μέσω της συνεργασίας μας με την ελληνική οργάνωση Γιατροί Καρδιάς-Heart Doctors (καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής τους, ένα μέλος της «Πλατείας» βοηθούσε τους γιατρούς στο καθημερινό έργο τους, προετοιμάζοντας τα φάρμακα)
-μαθήματα υπολογιστών σε σχολεία της περιοχής
-εγγραφές παιδιών για το sponsorship programme που έχει σκοπό να ξεκινήσει o οργανισμός Gilead Springs International
-δραστηριότητες με παιδιά και δασκάλους (”εκπαίδευση” δασκάλων σε δικούς μας τρόπους διδασκαλίας & δημιουργική απασχόληση παιδιών)
-ομιλίες στους κατοίκους (AIDS, κανόνες υγιεινής, ανθρώπινα δικαιώματα, ψυχολογία παιδιού-ψυχολογική υποστήριξη)
-διανομή ρούχων & παιχνιδιών

Να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα χωριά δεν τα είχε προσεγγίσει ποτέ κανένας οργανισμός για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας! Ο κόσμος ήταν ενθουσιασμένος! Κάθε ημέρα επικρατούσε το αδιαχώρητο, τόσο στα σημεία όπου εξέταζαν οι γιατροί τους ασθενείς όσο και στα σημεία που λάμβαναν χώρα τα μαθήματα και οι λοιπές δραστηριότητες που είχαν προγραμματιστεί!

Οι μετακινήσεις των εθελοντών από το χωριό Itim (όπου διέμεναν) μέχρι το χωριό Amasiri (όπου λάμβαναν χώρα οι περισσότερες δραστηριότητές της ομάδας εθελοντών), γινόταν με λεωφορείο που διέθετε ο οργανισμός.

Στις 30 Μαρτίου, μετά το πέρας των προγραμματισμένων ημερήσιων δραστηριοτήτων, ακολούθησε εορταστική εκδήλωση προς τιμήν των μελών της «ΠΛΑΤΕΙΑΣ» και των «Γιατρών Καρδιάς» με τοπικούς χορούς και τραγούδια. Παραβρέθηκε ο τοπικός παραδοσιακός άρχοντας (βασιλιάς) του Αmasiri, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά όλους για τις υπηρεσίες τους προς τους κατοίκους και παρέδωσε αναμνηστικές πλακέτες.
Ο
ι στόχοι της αποστολής επιτεύχθηκαν στο ακέραιο και προσφέραμε το καλύτερο δυνατό σε αυτούς τους ανθρώπους, που πραγματικά ζούνε σε πολύ δύσκολες και άσχημες συνθήκες και χρήζουν βοήθειας.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο  Via Diplomacy μία εκ των εθελοντών, η κ. Στέλλα Σεφκοπούλου “Είναι ευρέως γνωστό ότι η Νιγηρία διανύει μια δύσκολη περίοδο. Παρ’ όλα αυτά μετά από ώριμη σκέψη αποφασίσαμε και  πραγματοποιήσαμε  τελικά αυτό το ταξίδι, με την ελπίδα η παρέμβασή στην περιοχή να αλλάξει τις ζωές πολλών ανθρώπων προς το καλύτερο! Κάποιοι μας είπαν τρελούς…Όμως,χάρη σ’αυτήν την τρέλα μας, γνωρίζουν όλοι τώρα πια στο Amasiri και στα περίχωρα την Ελλάδα και τη λέξη ”σ’αγαπώ”. Αυτό που κυρίως θέλαμε ήταν να αναπτύξουμε το αίσθημα της αλληλοβοήθειας και της μεταξύ τους συνεργασίας το οποίο και επιτύχαμε σε μεγάλο βαθμό (αναλογικά με το χρονικό διάστημα παραμονής μας). Τους αποδείξαμε με πράξεις, πως η ομάδα έχει δύναμη και πως η ομαδική εργασία έχει πάντα καλύτερο αποτέλεσμα! Πρόσθετα, κύριο μέλημά μας ήταν να τους μάθουμε να αξιοποιούν τους φυσικούς τους πόρους  αναπτύσσοντας επιχειρηματικές δράσεις. Βέβαια, οι εμπειρίες και τα μαθήματα ζωής που αποκομίσαμε ήταν εξίσου σημαντικά και τολμώ να πω πως και εμείς μάθαμε! Μάθαμε να εκτιμούμε τα όσα θεωρούμε δεδομένα (καθαρό νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, εκπαίδευση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ανέσεις που οφείλονται στην πρόοδο της τεχνολογίας κτλ), μάθαμε πως πρέπει να είμαστε μαχητές και να μην σταματούμε ποτέ να χαμογελάμε! ”

Οι δράσεις και το κοινωνικό έργο της «Πλατείας»

Ποιά είναι όμως η ΠΛΑΤΕΙΑ Κομοτηνής; Tο έργο και οι  δράσεις της «Πλατείας» ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Πρόκειται στην ουσία για μία συλλογικότητα, μία μικρή ομάδα ενθάρρυνσης, υποστήριξης και ανάπτυξης ιδιωτικών και συλλογικών πρωτοβουλιών κοινωνικού περιεχομένου με τοπική δράση. Από τον Σεπτέμβριο, ήδη έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές και σημαντικές δράσεις, όπως η συλλογή και η διανομή φαρμάκων, ρουχισμού και επίπλων σε οργανισμούς και κοινωνικές ομάδες, σε ανθρώπους γενικότερα που τα έχουν ανάγκη, η δωρεά ενός αμαξιδίου και ενός στρώματος κατάκλισης στο σύλλογο «ΠΕΡΠΑΤΩ», η στήριξη των κοινωνικών φαρμακείων σε όλη την Ελλάδα και της οργάνωσης «Χαμόγελο του Παιδιού», η στήριξη της πομακικής εφημερίδας «Ζαγάλισα», η στήριξη του συνεδρίου για την επιχειρηματικότητα των νέων «Restart Balkans ΙΙ», που πραγματοποιήθηκε από τη Youth Business Network και, φυσικά, η συνεργασία με τους «Γιατρούς της Καρδιάς» και οι κοινές δράσεις που προκύπτουν από αυτή.

11159956_10206276816776927_3506807510672178253_n DSC06813 DSC06789 DSC06783 DSC06775 DSC06774 DSC06770 DSC06758 DSC06740 DSC06728 DSC06722 DSC06698 DSC06695 DSC06613 DSC06560 DSC06497 DSC06494 DSC06457 DSC06396 DSC06326 DSC06317 DSC06309 DSC06239 DSC06145

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.