Συντριπτικό «ΝΑΙ» στην Ευρώπη δείχνουν τα social media

Γράφουν οι Νίκος Αρβανίτης / Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Έντονα αποδοκιμάζουν τα social media το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και τις κλειστές τράπεζες που αποτελούν πλέον μια τραγική εικόνα της καθημερινότητας με τον κόσμο να περιμένει στα ΑΤΜ. Τα social media προβληματίζονται και ανησυχούν για την επόμενη μέρα καθώς δεν έχουν μια απάντηση στο τι θα ακολουθήσει σε περίπτωση κυριαρχίας ενός «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Οι αναφορές για τις οντότητες Κλειστές Τράπεζες και Χρεοκοπία καταγράφουν σύμφωνα με τα στοιχεία του paloPro συνολικά 21.055 αναφορές για την χρονική περίοδο 27/06 – 29/06.

Αναφορικά με τα συναισθήματα του ελληνικού διαδικτύου, τα αρνητικά κυριαρχούν σε συντριπτικό βαθμό έναντι των θετικών για τις οντότητες Κλειστές Τράπεζες και Χρεοκοπία. Το Twitter είναι η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που διαμορφώνει τον αριθμό των συναισθημάτων, καθώς τα tweets στην συντριπτική πλειοψηφία τους τάσσονται κατά των υπό εξέταση οντοτήτων.

Η θεματολογία του ελληνικού διαδικτύου επικεντρώνεται κυρίως σε δημοσιεύματα που αφορούν τις αρνητικές επιπτώσεις της ρήξης της χώρας με τους ευρωπαίους δανειστές. Η πλειοψηφία των δημοσιευμάτων αναλύει το τι σημαίνουν τα capital controls, το όριο ανάληψης στα ΑΤΜ και το κλείσιμο των τραπεζών για την ελληνική οικονομία καθώς και για την επόμενη μέρα.

Οι αναλύσεις του ελληνικού διαδικτύου συνδέουν το «ΟΧΙ» του επερχόμενου δημοψηφίσματος με μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη καθώς και από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η επιχειρηματολογία τους εστιάζει στο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς την οικονομική υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων και ότι αναπόφευκτα θα οδηγηθεί στο γκρεμό, δηλαδή την χρεοκοπία.

Αίσθηση προκάλεσαν στην ελληνική διαδικτυακή κοινότητα και τα πυρά του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Χρυσόγονου κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ο ευρωβουλευτής έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή που είχε αποστείλει στον πρωθυπουργό πριν από τα μέσα Μαρτίου, προειδοποιώντας πως η ρήξη με τους δανειστές δεν είναι εφικτή αλλά και για τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας που θα επιβληθούν σε αυτή την περίπτωση.

Συμπερασματικά τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία του paloPro μας δείχνουν ότι οι χρήστες των social media είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι από την τραγική κατάσταση που έχει εισέλθει η χώρα και δεν επιθυμούν να διαιωνιστεί. Η στάση τους υποδηλώνει ότι έχουν συνειδητοποιήσει ότι σε μια εκτός συμφωνίας στήριξης, η κατάσταση θα επιδεινωθεί και το επόμενο βήμα θα είναι η έξοδος από την ευρωζώνη.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.