Στην Αδριανούπολη Ερντογάν και Αλίγιεφ για τα εγκαίνια του Αγωγού Φυσικού Αερίου TANAP

Tο μήνυμα ότι “οι χώρες τους είναι έτοιμες να προμηθεύσουν αέριο στην Ευρώπη, ενισχύοντας την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην ήπειρο”, έστειλαν από την τελετή εγκαινίων της σύνδεσης της Ευρώπης με τον στρατηγικό δια-ανατολικό αγωγό φυσικού αερίου (TANAP), ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  (Recep Tayyip Erdoğan) με τον  Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ (İlham Aliyev) .

Η τελετή τελικά έλαβε χώρα, στην Αδριανούπολη, στα σύνορα με την Ελλάδα με την Ελληνική αντιπροσωπεία που βρέθηκε στην Τουρκία γι αυτόν τον λόγο να αποχωρεί καθώς οι αναφορές του Τούρκου προέδρου, άφηναν σαφείς αιχμές κατά της Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως το όνομα του έργου ως “Δρόμος του Μεταξιού της ενέργειας” αποτελεί σύμβολο της βαθιά ριζωμένης φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν και συνέχισε λέγοντας  πως ” ένα όνειρο για την παροχή 16 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αζερικού φυσικού αερίου στην Τουρκία και την Ευρώπη έχει γίνει πραγματικότητα”.

Επιπλέον, ο Τούρκος Πρόεδρος, υποστήριξε πως ο TANAP αποτελεί το πιο σημαντικό τμήμα του ενεργειακού διαδρόμου των 3.500 χιλιομέτρων που εκτείνεται από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.

Σημειώνεται πως ο αγωγός θα αρχίσει να μεταφέρει φυσικό αέριο στο ευρωπαϊκό τμήμα του νότιου διαδρόμου αερίου, μια φιλόδοξη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια διαδρομή προσφοράς φυσικού αερίου από τις περιοχές της Κασπίας και της Μέσης Ανατολής προς την Ευρώπη και θα περάσει από τον Αγωγό Trans Adriatic (TAP) – (στο ευρωπαϊκό σκέλος του διαδρόμου).

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, δήλωσε πως το σχέδιο TANAP θα ανοίξει το δρόμο για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των εθνών και συνέχισε, “ο TANAP είναι ένα έργο διεθνούς συνεργασίας που ουσιαστικά ενώνει επτά χώρες στον Νότιο Διάδρομο Αερίου”.

Επιπλέον, τονίστηκε και από τις δύο πλευρές ότι μέσα από τον αγωγό θα δημιουργηθούν γέφυρες αλλά και θέσεις εργασίας.

Το έργο TANAP εγκαινιάστηκε επίσημα τον Ιούνιο του 2018. Ξεκινά από τα σύνορα Τουρκίας-Γεωργίας με τα Ελληνοτουρκικά σύνορα. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους περίπου 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μάλιστα ο TANAP θα παραδώσει στην Τουρκία 6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αζερικού φυσικού αερίου και 10 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ευρώπη ετησίως.

Ο αγωγός διέρχεται από 20 επαρχίες και 67 συνοικίες της Τουρκίας.

Αναλυτικότερα για τον αγωγό ΤΑΝΑΡ: “Ο αγωγός φυσικού αερίου TANAP (Τrans Anatolian Natural Gas Pipeline Project -TANAP) είναι αγωγός από το Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος μέσω Γεωργίας και Τουρκίας φτάνει στα ελληνικά σύνορα, όπου θα συνεχιστεί στον αγωγό φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipe (TAP). Θα αποτελέσει κεντρικό τμήμα του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου, ο οποίος θα συνδέσει το γίγαντα του φυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν με την Ευρώπη μέσω του αγωγού του Νότιου Καυκάσου (SCP), του TANAP και του TAP. Οι δύο αγωγοί, TANAP και TAP, θα μεταφέρουν το φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω Γεωργίας και Τουρκίας στην Ελλάδα και την Ιταλία”.

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.