Στην Άγκυρα για δοκιμές πριν από την εκτόξευση ο κατασκοπευτικός δορυφόρος Göktürk-1

Στις εγκαταστάσεις της ΤΑΙ στην Άγκυρα μεταφέρθηκε ο κατασκοπευτικός υψηλής ευκρίνειας δορυφόρος Göktürk-1 της Τουρκικής Αεροπορίας για την πραγματοποίηση περιβαλλοντικών δοκιμών. Ο δορυφόρος θα μεταφερθεί στο AITC το διαστημικό κέντρο ανάπτυξης και συναρμολόγησης δορυφόρων της ΤΑΙ στην Άγκυρα το οποίο κατασκευάστηκε ειδικά για αυτό το σκοπό.

Το πρόγραμμα κατασκευής του δορυφόρου από την κοινοπραξία Thales Alenia Space, Telespazio ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2009 με την υπογραφή της σύμβασης από το Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν από τουρκικής πλευράς οι εταιρείες TAI, Aselsan, Roketsan, TR Teknoloji και το κρατικό ερευνητικό ίδρυμα Tübitak UEKAE.

Η εταιρεία ΤΑΙ παρείχε τμήματα του φορτίου του δορυφόρου, η Aselsan κατασκεύασε τμήματα του συστήματος λήψης και επεξεργασίας των εικόνων που θα στέλνει ο δορυφόρος, η εταιρεία TR Teknoloji ήταν υπεύθυνη για την κατασκευή των εγκαταστάσεων του κέντρου AITC, ενώ το κρατικό ίδρυμα Tübitak UEKAE ανέλαβε την κατασκευή των συστημάτων τηλεδιοίκησης και τηλεμετρίας.

Ο δορυφόρος κατασκευάστηκε από την Thales Alenia Space ενώ ο κύριος ανάδοχος και η ολοκλήρωση των υποσυστημάτων πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Telespazio.

Η εταιρεία είναι υπεύθυνη επίσης για το σταθμό ελέγχου εδάφους την εκτόξευση του δορυφόρου, την ασφάλιση του δορυφόρου, τις δοκιμές του δορυφόρου μετά την εκτόξευση και την υποστήριξη της λειτουργίας του.

Ο τουρκικός δορυφόρος τηλεπισκόπισης έχει ευκρίνεια 0.80 m και πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς και θα εκτοξευτεί το 2016 με τον πυραυλικό φορέα Vega της Arianespace, σχεδόν 7 χρόνια αφότου το πρόγραμμα ξεκίνησε.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.