Στην Ελλάδα ο Πρέσβης των ΗΠΑ απάντησε στις προκλήσεις της Τουρκίας, στην Κύπρο η Πρέσβειρα;

Όταν το προηγούμενο διάστημα η Άγκυρα παρουσίασε για πρώτη φορά τον χάρτη με την θαλάσσια περιοχή που αμφισβητούσε, από την Ρόδο μέχρι την Κρήτη, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, αντέδρασε άμεσα αναφέροντας πως τα Ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκριπίδα και δικαιώματα στην ΑΟΖ. Δεν όμως ούτε η πρώτη φορά που έκανε αυτή την αναφορά, ούτε και η τελευταία.

Στην Κύπρο,  η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Λευκωσία, Τζούντιθ Γκάρμπερ, αναφερόμενη στις τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, σε συνέντευξη της κράτησε ίσες αποστάσεις από τις προκλήσεις της Τουρκίας, χρησιμοποιώντας φράσεις όπως «οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ενήμερες για τα δημοσιεύματα ότι το Τουρκικό γεωτρύπανο έφθασε στις 20 Απριλίου σε περιοχή που η Κύπρος διεκδικεί ως αποκλειστική οικονομική της ζώνη», και ακόμα χειρότερα, « καλούμε όλα τα μέρη να αποφεύγουν ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή»

Σήμερα η Τζούντιθ Γκάρμπερ κρατά την ίδια στάση, αυτή των ίσων αποστάσεων. Την στιγμή που η Τουρκία ανακοινώνει γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Πρέσβειρα των ΗΠΑ δεν προβαίνει σε καμία δήλωση υπεράσπισης όχι απλά την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά το Διεθνές Δίκαιο.

Να σημειωθεί ότι Μπομπ Μενέντεζ , ο αρχιτέκτονας του νομοσχεδίου με τίτλο «Νόμος για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο», είχε μιλήσει σκληρά στην Τζούντιθ Γκάρμπερ, μέσα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Συγκεκριμένα είχε αναφέρει μπροστά στην έκπληκτη Πρέσβειρα «Το 1974, η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο με τη βία των όπλων. Το βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι υπό κατοχή από την Τουρκία. Ζητάμε δικαιοσύνη”!  Κακά τα ψέματα, το State Department και ο ΟΗΕ, δεν έχουν “σπάσει” την σιωπή τους για το θέμα της “εισβολής και κατοχής” (ως τώρα τουλάχιστον). Μια γραμμή, που ευθυνόμαστε κι εμείς λόγω της “άρνησης” μας να διεκδικήσουμε το δίκαιο μας, ένα δίκαιο που το κατάπιαμε ως “ηλίθια καλά παιδιά”! Και άντε οι συνάδελφοι κι εγώ να βγάλουμε από το στόμα του Εκπροσώπου του ΟΗΕ τις λέξεις “Τουρκική εισβολή,  κατοχή, παραβίαση, και… και…). Και άντε να αλλάξουν στάση οι ΗΠΑ βλέποντας μια υπερ-μειονότητα “χαμένων ποιητών” που αποδέχονται την “όποια Τουρκική λύση” και “φτιάχνουν” ένα “γλωσσάρι” της ντροπής που “εισηγείται»

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.