Στην μετά-κορονοϊού εποχή η Κίνα φαίνεται να επεκτείνεται οικονομικά και πολιτικά

Την ώρα που η σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, οι αναλυτές μιλούν για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει το παγκόσμιο τοπίο μέσα σε λίγες ημέρες από την ολοκλήρωση της ετήσιας κοινοβουλευτικής συνεδρίασης της Κίνας.

Το συμβολικό αυτό συνέδριο το οποίο ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη μετά από σχεδόν μια εβδομάδα συναντήσεων και διαβουλεύσεων, έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στους πολίτες, ότι η Κίνα έχει ξεπεράσει την πανδημία και ότι η επιχειρηματικότητα, επανέρχεται άμεσα στα φυσιολογικά της επίπεδα. Το Πεκίνο χρησιμοποίησε επίσης τη συγκέντρωση για να εισαγάγει ένα νέο νομοσχέδιο ασφαλείας για την ειδική διοικητική περιοχή του Χονγκ Κονγκ, το οποίο έχει ημιαυτόνομο καθεστώς. Ωστόσο, η απόφαση της Κίνας να εγκρίνει τον προτεινόμενο νόμο, όπως λένε οι επικριτές θα δώσει στην κεντρική κυβέρνηση σαρωτικές εξουσίες για να συντρίψει τη διαφωνία, πυροδότησε μια ισχυρή αντίδραση από τη διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που απειλούσε αντίποινα.

Εκτός από τη γεωπολιτική, αρκετοί αναλυτές συμφωνούν ότι αναδύεται μια πραγματικότητα για τις επιχειρήσεις: Ενόψει μιας παγκόσμιας ύφεσης, η Κίνα φαίνεται να είναι μία από τις λίγες χώρες που θα επεκταθούν, οικονομικά και πολιτικά.

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.