Στο στόχαστρο της Τουρκίας και πάλι ο Πρίνος – Μέσω του κινήματος BDS η πίεση της Άγκυρας στην Energean

Η Άγκυρα δεν κρύβει πλέον τις προθέσεις της για τον Κόλπο της Καβάλας αφού οποιοδήποτε πετυχημένο ενεργειακό έργο [βλέπε Energean-Πρίνος] δημιουργεί οικονομικές και πολιτικές προϋποθέσεις και για άλλα σημεία της χώρας. Χρησιμοποιώντας της επιρροή της στην Θράκη και μέσω των μουσουλμάνων βολευτών στην κεντρική πολιτική σκηνή καθώς επίσης και σε διάφορους οργανισμούς, προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στην περιοχή και να φέρει την κοινωνία απέναντι σε τέτοια έργα.

Από το 2012 που διαφάνηκε πως κάτι μεγάλο χτίζει η Energean και μέχρι σήμερα, η Άγκυρα αλλά και η Μόσχα, εκμεταλλεύτηκαν αδυναμίες της τοπικής κοινωνίας και πιο συγκεγκριμένα την οικονομική κρίση, προσπαθώντας να διασπάσουν μια σχέση της εταιρείας με την τοπική κοινωνία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η στάση της Νέας Αριστεράς ίταν στις 6/02/2025 με πρωτοβουλία των βουλευτών της , Χουσεϊν Ζεϊμπέκ και Φερχάτ Οζγκιούρ (πρώην βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ), κατατέθηκε ερώτηση στην βουλή για το έργο αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην υποθαλάσσια περιοχή στον Πρίνο Θάσου, ένα έργο το οποίο ανήκει σε ένα σύνολο έργων που αλλάζει το γεωοικονομικό και γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης: Πως και γιατί οι Τούρκοι θα επιδιώξουν το κλείσιμο του Πρίνου – Ο ρόλος των βουλευτών της Νέας Αριστεράς

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2025

‘Οπως είχε αναφέρει αναλυτικά το «V» λίγες ημέρες αργότερα, η ερώτηση «οργανώθηκε» στην Κομοτηνή και την έφεραν στην Αθήνα οι δύο βουλευτές οι οποίοι δεν πράττουν τίποτα αν δεν έχουν την έγκριση του Τουρκικού Προξενείου. Το εντυπωσιακό είναι πως την ερώτηση αυτή την στήριξαν και τοπικά στελέχη του κομμάτος ενώ απέναντι στο έργο ήταν [και είναι] ο Δήμαρχος Θάσου. Όμως η Άγκυρα δεν εκμεταλλεύεται μόνο βουλευτές της Θράκης για να πετύχει το στόχο της αλλά και διάφορες οργανώσεις τις οποίες στηρίζει [μαζί με άλλες χώρες] διαχρονικά. Μια από αυτές είναι και το κίνημα BDS το οποίο απαίτησε να αποσυρθεί η Energean από χορηγός στο Φεστιβάλ Φιλίππων.

Στην ανακοίνωση του BDS αναφέρει ότι η Energean έχει οικονομικές σχέσεις με το κράτος του Ισραήλ στους τομείς της ενέργειας και της στρατιωτικής τεχνολογίας. Επιπλέον, αναφέρεται στο έργο της θυγατρικής της EnEarth, που σχεδιάζει τη διαχείριση αερίων αποβλήτων στην περιοχή του Πρίνου, με τη χρήση δημόσιων πόρων. Στην ανακοίνωση το κίνημα BDS εκφράζει ανησυχίες για περιβαλλοντικές επιπτώσεις και υποστηρίζει ότι η εταιρεία συνδέεται με επενδυτικό fund που έχει καταγραφεί σε φορολογικό παράδεισο.

Είναι προφανές πως η ανακοίνωση απευθύνεται σε ένα κοινό το οποίο έχει άγνοια τόσο για την εταιρεία όσο και για τις δραστηριότητες της. Σκοπός της ανακοίνωσης είναι να δημιουργήσει αναταραχή στην τοπική κοινωνία μέσω του Φεστβάλ με ακραίες εκδηλώσεις.

Διαβάστε επίσης: Η εταιρεία των «Πέντε Θαλασσών» – Το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Energean

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 2 Νοεμβρίου 2022

Η Energean δεν έχει οικονομικές σχέσεις μόνο με το Ισραήλ, αλλά και με την Αίγυπτο και θα λέγαμε πως τόσο το κίνημα BDS όοσ και η Άγκυρα θα ήταν περισσότερο ικανοποιημένοι αν έβλεπαν πρόβλημα σε εκείνη την περιοχή. Επίσης η Energean ως εταιρεία εξορύξεων έχει σχέση και με άλλες χώρες.

Βέβαια η BDS δεν ενημερώνει αναλυτικά, ποιο τμήμα της Energean ασχολείται με στρατιωτική τεχνολογία (φυσικά που δεν ισχύει) αλλα κυρίως, ποια είναι η ανακοίνωση της για περιβαλλοντικές επιπτώσεις όσο αφορά παρόμοια έργα που γίνονται στην Τουρκία και με χαρά θα έβλεπε η Άγκυρα να μην προχωρούσε η επένδυση της Ελληνικής Energean στον Κόλπο της Καβάλας.

Α

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.