Θετική η πορεία των διαπραγματεύσεων – EWG και Eurogroup αξιολογούν τις ελληνικές προτάσεις

Παρά την σχετική αναστάτωση που προκάλεσε ο λανθασμένος χειρισμός της αποστολής της ελληνικής πρότασης καθώς είχε δημιουργηθεί μπέρδεμα με τα έγγραφα που απεστάλησαν στους εκπροσώπους των δανειστών, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε στάδιο θετικής εξέλιξης.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει μπαράζ συναντήσεων σε επίπεδο κορυφής, τόσο με τους ηγέτες των κρατών – μελών της Ευρωζώνης, όσο και με τους επικεφαλής των θεσμών. Παράλληλα, προκειμένου να εξεταστούν οι νέες ελληνικές προτάσεις, έχει προγραμματισθεί συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αρχικά συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ενώ η σύσκεψη θα διευρυνθεί με την συμμετοχή της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, του μελους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, ο οποίος στη συνέχεια θα αντικατασταθεί από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στις 19:30, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Οι υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς σε ΦΠΑ και ασφαλιστικό και η αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων διασφαλίζουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι στο 1% του ΑΕΠ εφέτος και στο 2% του ΑΕΠ το 2016. Απαραίτητη προϋπόθεση για συμφωνία θεωρείται η διευθέτηση του χρέους «εδώ και τώρα».

Η ελληνική κυβέρνηση έκανε ένα βήμα πίσω από την «κόκκινη γραμμή» που αφορούσε στη μη μείωση μισθών και συντάξεων, ικανοποιώντας την εμμονή του ΔΝΤ για προσαρμογές στο ασφαλιστικό. Έτσι, πρότεινε χθες το βράδυ μέτρα που οδηγούν σε εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ στο ασφαλιστικό σύστημα και τα οποία προβλέπουν αύξηση εισφορών για εργαζομένους και εργοδότες της τάξης του 2%. Ακόμη, διαφοροποίησε την πρόταση για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις με την νέα πρόταση να προβλέπει την κατάργησή τους σε βάθος τριετίας, αντί εξαετίας, με τις πρώτες προσαρμογές να γίνονται εντός του Ιουλίου.

Για να καλυφθεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2015 και του 2016 η κυβέρνηση προχωρά και στην επιβολή έκτακτης εισφοράς 12% στις επιχειρήσεις με ετήσια κέρδη άνω των 500.000 ευρώ. Η αρχική πρόταση αφορούσε στην επιβολή του εν λόγω συντελεστή σε επιχειρήσεις με κέρδη άνω του 1 εκατ. ευρώ. Αυτή η πρόταση οδηγούσε σε εκτιμώμενα φορολογικά έσοδα 1,22 δισ. ευρώ, ενώ η νέα πρόταση οδηγεί τις εκτιμώμενες εισπράξεις κοντά στα 1,7 δισ. ευρώ τα οποία θα πληρωθούν σε δυο δόσεις, μια εφέτος και μια το 2016.

Πληροφορίες, που ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αναφέρουν πως η νέα πρόταση της Ελλάδας προς τους θεσμούς προβλέπει και χαμηλότερο όριο εισοδήματος πάνω από το οποίο θα αυξηθεί η εισφορά αλληλεγγύης. Στην τελευταία πρόταση που έχει στείλει στους θεσμούς η κυβέρνηση είχε αποδεχτεί την αύξηση των συντελεστών της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ από 1,4% σήμερα στο 2% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ.

Τα παραπάνω μέτρα υπερκαλύπτουν τη δημοσιονομική απόσταση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών ύψους 0,5% του ΑΕΠ, κάτι που αναγνώρισαν με δηλώσεις τους και οι εκπρόσωποι των θεσμών.

Ως αντάλλαγμα των σκληρών αυτών δημοσιονομικών μέτρων που εκτιμάται πως θα αποδώσουν έσοδα άνω των 5 δισ. ευρώ η ελληνική πλευρά διεκδικεί σήμερα τόσο σε επίπεδο Eurogoup όσο και σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών την άμεση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με τρόπο που θα περιορίζει και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το επόμενο διάστημα.

Η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί εξόφληση των ελληνικών ομολόγων τα οποία διακατέχει η ΕΚΤ με αναχρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), είτε μέσω εξαγοράς στο ύψος της πραγματικής αξίας είτε μέσω της επιστροφής στην Ελλάδα των κερδών και συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE).

Η τελευταία πρόταση της ελληνικής πλευράς προς τους πιστωτές συνιστά απόδειξη της επιθυμίας της Αθήνας για επίτευξη συμφωνίας και πλέον οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ πρέπει να κάνουν την επόμενη κίνηση, ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται.

Όπως μεταδίδει το Reuters, δεν αναμένεται να υπάρξει τη Δευτέρα τελική συμφωνία με την Ελλάδα, καθώς χρειάζονται περισσότερες ημέρες για να υπάρξουν διευκρινίσεις επί της πρότασης. Ωστόσο η σημερινή ημέρα μπορεί να είναι ένα βήμα προς την επίτευξη συμφωνίας τις επόμενες ημέρες.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.