Θράκη: Αποτυχία και προβληματισμό από την «Ειδική Αποστολή» της ΕΡΤ

Το βράδυ της Δευτέρας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Ειδικές Αποστολές», σε 23 λεπτά έγινε προσπάθεια να παρουσιασθεί το θέμα των μουσουλμάνων στην Θράκη. Αυτό που δεν γνώριζε η παραγωγή της εκπομπής, όπως αποδείχθηκε, είναι πως όταν ένας άνθρωπος του Τουρκικού Προξενείου αναφέρει τις απαιτήσεις της Άγκυρας, η απάντηση και η κατάρριψη του αφηγήματος χρειάζεται πέντε φορές περισσότερο χρόνο.

Έτσι στα 23 λεπτά που αναλογούσαν στην εκπομπή για την Θράκη, στα μισά από αυτά είδαμε την πρόεδρο του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ), Τσιγδέμ Ασάφογλου, και τον Πρόεδρο του Σύλλογου Επιστημόνων Μειονότητας Θράκης, Χουσεΐν Μπαλτατζή, να αναφέρουν τα πάγια αιτήματα της Άγκυρας.

Στην εκπομπή φιλοξενήθηκαν ο γνωστός δικηγόρος από την Ξάνθη, Στέργιος Γιαλάογλου και ο Άγγελος Συριγός. Στα λίγα λεπτά που τους δόθηκαν, προσπάθησαν με το δικό τους τρόπο να αποτυπώσουν την πραγματικότητα αφού και οι δύο γνωρίζουν το θέμα όσο κανείς άλλος.

Όμως εδώ υπάρχουν κάποια ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν αφού η εκπομπή είναι της κρατικής τηλεόρασης και όχι κάποιο ιδιωτικό κανάλι. Το πρώτο είναι γιατί δεν έγινε μια εκπομπή με περισσότερο χρόνο ώστε όχι μόνο να απαντηθούν τα αφηγήματα των ανθρώπων του Τουρκικού Προξενείου και της Άγκυρας, αλλά και να αναδειχθούν και άλλα θέματα όπως, η δράση των ψευτοχοτζάδων, οι εκβιασμοί των μουσουλμάνων μέσα στα Τεμένη και τις επιχειρήσεις τους, τα 15 έως 20 εκ ευρώ που διακινεί το ΥΠΕΞ της Τουρκίας στην περιοχή.

Πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα γιατί δεν δόθηκε και άλλος χρόνος ώστε αναφερθεί τι έχει κάνει η πολιτεία για τους μουσουλμάνους της Θράκης.

Πρέπει να απαντηθεί για ποιο λόγο μια ημέρα πριν τις διερευνητικές στην Αθήνα, στην κρατική τηλεόραση δόθηκε χρόνος στους ανθρώπους του Τουρκικού Προξενείου, ώστε αυτοί για ακόμη μια φορά να παρουσιάσουν σε εθνική εμβέλεια τους ισχυρισμούς τους, οι οποίοι δεν έχουν και καμία βάση.

Τέλος, θα πρέπει να απαντηθεί ποιος οι ποιοι έδωσαν την ιδέα να γίνει αυτή η πρόχειρη εκπομπή για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Να θυμίσω εδώ, ότι λίγες ημέρες πριν σε άρθρο μου με τίτλο «Θυσιάζεται η Θράκη στα Ελληνοτουρκικά- «Μαλακά Σύνορα» και στο βάθος Συνδιοίκηση» τόνιζα «η πολυεπίπεδη αμφισβήτηση της εσωτερικής έννομης τάξης, η διαιώνιση της ενδοστρέφειας της μειονότητας και η αποτροπή κάθε προοπτικής κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής εντάξεως της στην τοπική κοινωνία, η «διαπόμπευση» της Ελλάδας, ως απεργαζομένης την διαρκή καταπίεση και εν τέλει την εξόντωση των μουσουλμάνων της Θράκης, η αναγωγή της θρησκείας (μουσουλμανικής) και της γλώσσας (τουρκικής) σε στοιχεία εθνοφυλετικής καθαρότητας, αποτρεπτικά για την οποιαδήποτε μορφής συνύπαρξη ή συμβίωση με τον χριστιανικό πληθυσμό της περιοχής εντάσσονται στην δημιουργία μιας πραγματικότητας που παραπέμπει στη «χάραξη» διαχωριστικών γραμμών με αλυτρωτικές βλέψεις.»

Ανακοίνωση του Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης

Οι δηλώσεις των καλεσμένων στην εκπομπή και πιο συκγκεκριμένα της Προέδρου του ΚΙΕΦ, προκάλεσαν την αντίδραση των Πομάκων στην Ξάνθη οι οποίοι και προχώρησαν σε ανακοίνωση αναφέροντας:

«Ακούσαμε για άλλη μια φορά την κυρία Ασάφογλου να θέλει να “βαφτίσει” την μειονότητα ως τουρκική.

Αυτή η δήλωσή της είναι τουλάχιστον προσβλητική τόσο για τους ίδιους τους μουσουλμάνους της Θράκης όσο και για τους χριστιανούς.

Ο καθένας έχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού όπως και η μερίδα των Πομάκων που αντιπροσωπεύει ο σύλλογος μας που είναι και νιώθουν Έλληνες Πομάκοι.

Όπως ανέφερε στην συνέντευξη της δεν μπορεί η ταυτότητα να αφαιρεθεί, να αλλάξει ή να βαφτιστεί όπως την θέλει κάποιος άλλος!

Η μειονότητα είναι Μουσουλμανική καθώς αποτελείται από τρεις συνιστώσες, τους Πομάκους, τους Ρομά και τους Τουρκογενείς.

Μπορείτε να νιώθετε Τουρκάλα και να πονάτε για την Τουρκία αλλά και εμείς πονάμε για την πατρίδα μας την Ελλάδα και νιώθουμε Έλληνες».

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.