Θράκη: Τσίπρας και Ανδρουλάκης έβαλαν «σφραγίδα» στην συνεργασία με το Τουρκικό Προξενείο

Στις 12 Ιουλίου του περασμένου έτους, «17» πρόσωπα από την Θράκη, με κείμενο τους στα Τουρκικά, πραγματοποιούν μια πρωτοφανή επίθεση στον δημοσιογράφο του Komotinipress καθώς επίσης και στην ίδια την Πολιτεία

Το κείμενο διακινήθηκε σε όλα τα κανάλια (Τεμένη, εφημερίδες) που ελέγχει το Τουρκικό Προξενείο, με απώτερο στόχο να δείξουν στους μουσουλμάνους της Θράκης, πως στην περιοχή εκτός από εκπαιδευτικές, θρησκευτικές και υγειονομικές δομές, υπάρχει και ένα «λαϊκό δικαστήριο», το οποίο κάνει κουμάντο στην περιοχή.

Στις 15 Ιουλίου, στο κείμενο μου «Οι «17» του Τουρκικού Προξενείου που θέλουν να «λιντσάρουν» δημοσιογράφο στην Κομοτηνή – Ανάμεσα τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ», αποτύπωσα τόσο το κείμενο, όσο και τα πρόσωπα των «17»

Όπως αναφέρει και ο τίτλος του άρθρου, ανάμεσα στους «17» ήταν και δύο βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο Χουσεϊν Ζεϊμπέκ του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επίσης και ο Μπαράν Μπουρχάν του ΠΑΣΟΚ.

Η εικόνα με τους «17» που απείλησαν τον δημοσιογράφο και μίλησαν απαξιωτικά για την Ελληνική πολιτεία, έκρυβε μια σημαντική λεπτομέρεια. Η πρώτη υπογραφή ήταν της Προέδρου του ΚΙΕΦ, το κόμμα που υποστηρίζεται από την Άγκυρα και το Τουρκικό Υπουργείο εξωτερικών, ενώ οι επόμενες των δύο βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, δύο βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου, αναγνωρίσαν ως σημαντικό ένα εξωκοινοβουλευτικό κόμμα και την πρόεδρο του, από την ιδιότητα του βουλευτή.

Όπως είναι γνωστό σε όσους παρακολούθησαν το θέμα, ουδείς δημοσιογράφος ασχολήθηκε, ουδείς από την τοπική κοινωνία -ανάμεσα στους και Ευριπίδης Στυλιανίδης- έκανε μια δήλωση στήριξης του Νίκου Αρβανίτη, ενώ οι «17» αντιλαμβανόμενοι που θα μπορούσε να οδηγήσει το θέμα αυτό, κράτησαν την ψυχραιμία τους και δεν απάντησαν σε κανένα δημοσίευμα του «V» και του Komotinipress

Όπως σε όλα τα θέματα που αφορούν την Θράκη, η Αθήνα αλλά και η «στρατιά» του Τουρκικού Προξενείου, θεώρησαν πως το θέμα θα «ξεφουσκώσει» αφού δεν «φούσκωσε» και ιδιαίτερα.

Δεν υπολόγισαν όμως το θέμα των υποκλοπών που έφερε στην δημοσιότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης, και συνέπεσε μάλιστα με το κείμενο των «17», στις 12 Ιουλίου. Οι χρήστες του διαδικτύου, και ειδικά του twitter, άρχισαν να συνδέουν τα δύο θέματα, την δράση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, με την παρακολούθηση του Ανδρουλάκη.

Φυσικά τα δύο θέματα δεν είχαν καμιά σχέση μεταξύ τους, αλλά από την μια μεριά οι ψηφοφόροι της ΝΔ το συσχέτισαν και το ανέβασαν ψηλά, ενώ τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ψηφοφόροι του, όσο τα tweet και οι ερωτήσεις αυξανόταν (από εμένα προσωπικά) τόσο τα απαξίωναν για να μην ανοίξει συζήτηση.

Μάλιστα, ο λογαριασμός μου στο twitter μπλοκαρίστηκε από τον Νίκο Ανδρουλάκη, όσο και από το επίσημο λογαριασμό του ΚΙΝΑΛ.

Έτσι κύλησαν οι δύο μήνες (Ιούλιος – Αύγουστος) με συχνές αναφορές μου στον Μπαράν Μπουρχάν, και τον Χουσεϊν Ζεϊμπέκ.

Τον Αύγουστο με συνεχόμενα tweet, ζητούσαν από τον ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη να πάρουν θέση στα όσα ανέφερα για τον Μπουρχάν Μπαράν και την εκλογή Ψευτομουφτή. Το ίδιο διάστημα ζητούσα και από τον ΣΥΡΙΖΑ το ίδιο ακριβώς για την δράση -πιο προκλητική- του Χουσεϊν Ζεϊμπέκ

Τελικά, μετά τις συνεχόμενες αναφορές μου, ο ίδιος ο Μπουρχάν Μπαράν προέβη σε μια δήλωση, με την οποία θεώρησε πως θα έληγε το θέμα

Την ίδια ημέρα, η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε μια ανακοίνωση με τον οποία ζητούσε από το ΠΑΣΟΚ να πάρει θέση, αλλά ταυτόχρονα «δεσμευόταν» πως η ίδια δεν θα επιλέξει για το ψηφοδέλτια της, πρόσωπα που η δράση τους είναι εξαρτημένη από το Τουρκικό Προξενείο.

Στην ανακοίνωση ανέφερε η Πειραιώς

«Ο μουσουλμάνος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη Μπουρχάν Μπαράν σε δημόσια ανάρτησή του, δηλώνει μέλος της “Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης” (BTTA Danışma Kurulu), ανακοινώνει τους υποψήφιους ψευδομουφτήδες και καλεί τους Έλληνες μουσουλμάνους να προσέλθουν στις “εκλογές” στις 9/9.

Επιπλέον, δηλώνει ευθαρσώς ότι θα σταθεί στο πλευρό εκείνου που θα εκλεγεί! Είναι ντροπή Έλληνας βουλευτής να αποκαλεί ουσιαστικά τη μειονότητα “τουρκική” και να παρακινεί τους μουσουλμάνους πολίτες να συμμετάσχουν στις εκλογές για το νέο ψευδομουφτή Ξάνθης, δηλαδή αυτόν που δεν αναγνωρίζει η πολιτεία. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να πάρει θέση: Γιατί κρατάει βουλευτή που αναγνωρίζει τη μειονότητα ως “τουρκική”; Στο ΠΑΣΟΚ σέβονται ή όχι την ελληνική νομοθεσία; Σέβονται ή όχι τη νόμιμη διαδικασία εκλογής μουφτή, την οποία ψήφισε πριν λίγες εβδομάδες η Βουλή;»

Την επόμενη ημέρα, την 3η Σπτεμβρίου, ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στο Ζάππειο για την επέτειο των 48 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος, υπερασπίστηκε τις σταθερές θέσεις για τα ελληνοτουρκικά λέγοντας ότι δεν δέχεται να του κουνούν το δάκτυλο ενώ μια φράση του ερμηνεύτηκε ως ευθεία αιχμή στον βουλευτή, Μπουρχάν Μπαράν. «Όποιος δεν σέβεται τη Συνθήκη της Λωζάνης δεν χωράει στα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Παράταξης»

Οι κούφιες δηλώσεις Ανδρουλάκη – Μπουρχάν

Από τις τρεις παραπάνω δηλώσεις, μένει να αποδειχθεί μόνο αυτή της ΝΔ, αν και όπως δείχνουν τα πράγματα στην Θράκη, και ειδικά μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, στα ψηφοδέλτια της ΝΔ για πρώτη φορά δεν θα υπάρχει μουσουλμάνος ο οποίος έχει σχέσεις με το Τουρκικό Προξενείο. Εξάλλου από το καλοκαίρι ήταν γνωστό πως το Τουρκικό Προξενείο μιλούσε για «Γιοκ Μητσοτάκης» και καμιά ψήφο στην ΝΔ

Διαβάστε επίσης: «Γιοκ» Μητσοτάκης από το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής και η παραδοχή παρέμβασης στις εκλογές

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 29 Ιουλίου 2022

Οι άλλες δηλώσεις αποδείχθηκαν κούφιες. Ο Μπαράν Μπουρχάν συνέχισε να στηρίζει τις Παρακρατικές Δομές της Άγκυρας, και μάλιστα με τις οδηγίες του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Στις 21 Δεκεμβρίου(2022), βρέθηκε στην Ξάνθη ο Γραμματέας της Κ.Π.Ε. του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, κ. Ανδρέας Σπυρόπουλος. Ο Γραμματέας συναντήθηκε και με τον Μπαράν Μπουρχάν και στον οποίο -όπως αποδείχθηκε- έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες.

Την επόμενη, 22 Δεκεμβρίου, ο Μπουρχάν Μπαράν βρέθηκε σε προσευχή με τον Ψευτομουφτή Ξάνθης, καθώς και με τον Τούρκο Πρόξενο. Δεν έμεινε μόνο εκεί, πριν λίγες ημέρες, συναντήθηκε ξανά τόσο με τον Ψευτομουφτή, όσο και με τους Τούρκους Πρόξενους Κομοτηνής και Θεσσαλονίκης.

Όλοι οι παραπάνω αμφισβητούν την Συνθήκη της Λωζάνης, Έτσι θα περίμενε κανείς από τον Νίκο Ανδρουλάκη να αφήσει εκτός ψηφοδελτίων τον Μπαράν Μπουρχάν, όπως ανέφερε ο ίδιος την 3η Σεπτεμβρίου από το Ζάππειο

Αντί για αυτό, ο Μπαράν Μπουρχάν θα είναι και πάλι στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη, συνεχίζοντας να στηρίζει Παρακρατικές Δομές τις Άγκυρας, και συνεχίζοντας να συναντά τούρκους διπλωμάτες, χωρίς να ενημερώνει το Υπουργείο Εξωτερικών, παρά μόνο τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Πιο απλά τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Στην Κουμουνδούρου τα πράγματα είναι πιο απλά για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Δεν έχουν καμιά δήλωση, στηρίζουν ανοιχτά τον Χουσεϊν Ζεϊμπέκ ο οποίος στηρίζει την πολιτική της Άγκυρας, και δεν αισθάνονται καμιά ανάγκη, η υποχρέωση να δώσουν εξηγήσεις.

Μάλιστα οι σχέσεις του κόμματος με το Τουρκικό Προξενείο είναι τόσο «σφιχτές», που ακόμα και στελέχη του κόμματος παραιτούνται από τις θέσεις τους, και αναφέρουν ανοιχτά πως το κόμμα έχει σχέσεις με τον Τούρκο Πρόξενο

Την Πέμπτη στην Κομοτηνή, με δημόσια δήλωση, παραιτήθηκε από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης ο Θανάσης Καλογιαντσίδης,  ο οποίος ανέφερε, «δεν είμαι πια μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Παραμένω  φίλος του κόμματος και ψηφοφόρος του όσο στο τιμόνι του θα βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας. Δυστυχώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΡΟΔΟΠΗΣ κι αυτή η δυσλειτουργία έχει παρενέργειες και στην λειτουργία των 4 Οργανώσεων Μελών του νομού Ροδόπης. Κι επειδή όλα έχουν κι ονοματεπώνυμο, το πρόβλημα ξεκινάει από την ανεπάρκεια της συντονίστριας της Νομαρχιακής Αγγελικής Κουγιουμτζόγλου, η οποία αδυνατεί να ανταπεξέλθει στοιχειωδώς στον ρόλο της, συνεχίζει με τον πρώην αναπληρωτή συντονιστή της Νομαρχιακής Οζγκιούρ Φερχάτ, ο οποίος στο όνομα της προσωπικής του φιλοδοξίας να γίνει βουλευτής, έχει παγιδεύσει ολόκληρο τον ΣΥΡΙΖΑ του νομού σε έναν πολιτικό κατήφορο που καταλήγει στο Τουρκικό Προξενείο της  Κομοτηνής, συνεχίζει με τον αργόμισθο Σταμάτη Σακελλίωνα, πρώην συντονιστή της Νομαρχιακής και νυν σκιώδη συντονιστή της και καταλήγει στον Δημήτρη Καρβούνη, ο οποίος ως μέλος του “Οργανωτικού”  έχει αποδιοργανώσει τα πάντα. Και οι τέσσερις τους  παιδιά των 53 και της Ομπρέλας (των γνωστών τάσεων του κόμματος), κι ας ισχυρίζονται κάποιοι απ’ αυτούς το αντίθετο

Ανθρωποφαγίες, ανήθικες μέθοδοι εξόντωσης εσωκομματικών αντιπάλων, μηχανισμοί, εσωστρέφεια. Σχεδόν όλα λειτουργούν κι αποφασίζονται κάτω απ’ το τραπέζι, σε παράκεντρα στέκια  … Οι Οργανώσεις Μελών  δεν λειτουργούν, σχεδόν ανύπαρκτες … 9  μήνες περίπου  μετά το συνέδριο του κόμματος  και στην ουσία τίποτε δεν άλλαξε. Ίσως κάποια πράγματα να γίναν και χειρότερα. Μετά την κίνηση πολιτικής γενναιοδωρίας του Αλέξη Τσίπρα μετά το τελευταίο συνέδριο του κόμματος να παραδώσει ουσιαστικά τον κορμό του κομματικού μηχανισμού στους εσωκομματικούς του αντιπάλους, με την ελπίδα φαντάζομαι να σταματήσουν να λειτουργούν φραξιονιστικά και υπονομευτικά,  σχεδόν καμία απ’ τις πρακτικές παλαιοκομματικού τύπου αυτών των ανθρώπων δεν άλλαξε.  Δεν προωθούνται οι αποφάσεις του συνεδρίου, η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύεται με κάθε τρόπο. Μια γραφειοκρατική λειτουργία κόμματος με ολέθριες συνέπειες. Ενδεικτικά οι οργανώσεις έλαβαν τα ονόματα των νέων μελών τους μόλις πριν λίγες μέρες. Δηλαδή σχεδόν 9 μήνες μετά την εγγραφή τους στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές του περασμένου Μαίου. Την κατάσταση στο νομό μας στην κυριολεξία σώζει ο βουλευτής του κόμματος  Τάκης Χαρίτου. Πανταχού παρών με κοινωνική γείωση, κοντά στα  προβλήματα του κόσμου, σχεδόν αναπληρώνει όλα τα … κενά. Δεν θυμάμαι ποιος το είπε … “Οι αντίπαλοι μου βρίσκονται εκτός κόμματος, οι εχθροί μου εντός” … Ισχύει … δεξιά … αριστερά … Παραμένω ενεργός πολιτικά, κοινωνικά.»

Σημαντική αναφορά στο κείμενο δεν είναι μόνο η σημείωση για απευθείας αναφορά στην σχέση με τον Τουρκικό Προξενείο, αλλά στον βουλευτή Τάκη Χαρίτο. Ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ έχει βουλευτή και θα έπρεπε να τον στηρίξει, η Κουμουνδούρου προωθεί τον «Χουσεϊν Ζεϊμπέκ της Ροδόπης», τον Οζγκιούρ Φερχάτ, τον νούμερα «12» διώκτη του Νίκου Αρβανίτη

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.