Τι συμβαίνει με τους Αμερικανούς;

Λίγες ώρες μετά την εκδήλωση της φωτιάς στο Μάτι, ο πρώην Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, επισκέφτηκε την Περιφέρεια Αττικής για να ενημερωθεί. Αμέσως μετά είχε συνάντηση με τον πρώην υπουργό Άμυνα, Πάνο Καμμένο, μετά από αίτημα του ίδιου Αμερικανού Πρέσβη.

Κατά τη διάρκεια εκείνης της συνάντησης, ο αμερικανός πρέσβης εξέφρασε τα βαθιά συλλυπητήρια της αμερικανικής κυβέρνησης για τα θύματα της τραγωδίας στην Αττική και την προθυμία να παράσχουν οι ΗΠΑ οποιαδήποτε βοήθεια κριθεί απαραίτητη.

Ακριβώς ένα μήνα μετά, ο Τζέφρι Πάιατ είχε νέα συνάντηση με την Ρένα Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής, στην οποία είχε σημειώσει: «Γνωρίζω τη σπουδαιότητα να οικοδομήσουμε ένα σύστημα, ώστε να αντιμετωπίσουμε παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον. Περιέγραψα στην Περιφερειάρχη τη δουλειά που κάνουμε και τη συνεργασία που έχουμε με την πολιτεία της Καλιφόρνια και την ελληνοαμερικανική διασπορά ώστε να καταστήσουμε διαθέσιμη ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των Πυροσβεστικών Σωμάτων της Αμερικής και των Ελληνικών Αρχών. Θα υπάρξει μεγάλη συνεργασία με τους Έλληνες της διασποράς και ειδικότερα τους AΧΕΠΑΝΣ».

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στις καταστροφικές φωτιές στην Εύβοια το 2021, με τον Τζέφρι Πάιατ να έχει ενεργό ρόλο στην συμμετοχή Αμερικανικών Drones καθώς επίσης και του P-8 Poseidon. Μάλιστα ο Αμερικανός Πρέσβης είχε αναδημοσιεύσει το άρθρο του «V» με τίτλο, «Πόσο τυχαίες είναι οι τελευταίες πυρκαγιές; – Τι αναζητά το P-8 Poseidon από την Κρήτη μέχρι την Βόρεια Εύβοια;»

Αντίθετα, για τις καταστροφικές φωτιές του 2023, και ειδικά αυτή στον Έβρο, οι Αμερικανοί απουσιάζουν και υπάρχει μια «αφωνία»

Ελπίζουμε αυτή [η «αφωνία»] να οφείλεται σε φόρτο εργασίας και όχι σε εξελίξεις που αφορούν λιμάνια και συμφέροντα της Ελλάδας που είναι αντίθετα με αυτά των Αμερικανών

(photo eurokinisi – Τατιάνα Μπόλαρη)

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.