«Τηλεχειριζόμενος» αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός οδήγησε στη διακοπή του αγώνα Σερβία – Αλβανίας – Συνελήφθη ο «αμερικανός» Όλσι Ράμα

Ο αγώνας μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας στα πλαίσια του EURO 2016, διεκόπη στο 41ο λεπτό όταν πάνω από τον αγωνιστικό χώρο εθεάθη να αιωρείται τηλεχειριζόμενο ιπτάμενο αντικείμενο από το οποίο κρεμόταν λάβαρο στο οποίο απεικονίζονταν ο χάρτης της μεγάλης Αλβανίας.

Ο διαιτητής διέκοψε αμέσως τον αγώνα περιμένοντας να πέσει το ιπτάμενο αντικείμενο.

Μετά από μερικά λεπτά και ενώ άρχισε να πέφτει το αντικείμενο ένας Σέρβος ποδοσφαιριστής έπιασε το σχοινί που κρεμόταν από το λάβαρο και το κατέβασε με σκοπό να το απομακρύνει από τον αγωνιστικό χώρο. Οι Αλβανοί ποδοσφαιριστές έτρεξαν προς το μέρος του και προσπάθησαν να του το πάρουν.

Άρχισαν διαπληκτισμοί ενώ μία ομάδα φιλάθλων εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο. Κάποιος απ αυτούς γρονθοκόπησε έναν Αλβανό ποδοσφαιριστή και ο διαιτητής ζήτησε από τους παίχτες των δύο ομάδων να μπουν στα αποδυτήρια.

Η αστυνομία έβγαλε όλους τους φιλάθλους από τον αγωνιστικό χώρο, τα πνεύματα ηρέμησαν και οι διαιτητές αποφάσισαν να συνεχιστεί ο αγώνας.

Η αλβανική ομοσπονδία ωστόσο ζήτησε να εκκενωθεί το στάδιο για να επιτρέψει την επιστροφή των ποδοσφαιριστών της.

Το αίτημα αυτό απορρίφθηκε και έτσι ο αγώνας διακόπηκε οριστικά και το θέμα παραπέμπεται στην ΟΥΕΦΑ.

Η σερβική αστυνομία συνέλαβε τον Όλσι Ράμα, αδερφό του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ως υπεύθυνο για το επεισόδιο με την αλβανική σημαία που στάθηκε αφορμή για να διακοπεί ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας.

524339_olsi-rama_ff

Σύμφωνα με πληροφορίες του ViaDiplomacy ο Έλσι Ράμα είναι κάτοχος αμερικανικού διαβατηρίου από το 1997. και εργάζεται στην εταιρεία “Pegasus Communications sh.p.k” με προϋπηρεσία στην “Delphinus Medical Technologies”

Ο Όλσι Ράμα συνελήφθη στην εξέδρα των επισήμων όπου καθόταν αντιπροσωπεία από την Αλβανία.

Η αστυνομία, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση της Σερβίας, έχει βάσιμες υποψίες ότι ο Όλσι Ράμα προκάλεσε το επεισόδιο.

Ο συγκεκριμένος ποδοσφαιρικός αγώνας είχε δημιουργήσει πραγματικό πονοκέφαλο τόσο στην ΟΥΕΦΑ όσο και στις ηγεσίες των δύο χωρών αφού είχε λάβει εθνικοπολιτικές διαστάσεις σε όλο τον αλβανόφωνο χώρο των Βαλκανίων.

Το ερώτημα που τίθεται είναι για το ποιός είχε συμφέρον να προκαλέσει αυτή την ατμόσφαιρα στο Βελιγράδι εν όψει της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν αλλά και της από καιρό προσδοκούμενης επίσκεψης του Αλβανού Πρωθυπουργού στο Βελιγράδι υπό την αιγίδα της Γερμανίδας Καγκελαρίου κ. Ά. Μέρκελ.

Επιπλέον, μία τέτοια εξέλιξη δημιουργεί τις προϋποθέσεις για βίαια επεισόδια από εθνικιστικά ριζοσπαστικά στοιχεία στο Κοσσυφοπέδιο, τη Νότια Σερβία και την ΠΓΔΜ ενώ διαφαίνεται να υπάρχουν ερείσματα και στην Ελλάδα από μικρές υποκινούμενες ομάδες «Τσάμηδων».

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.