Την χρησιμοποίηση των αποβατικών του πλοίων τύπου Mistral από τους Βασιλικούς Πεζοναύτες εξετάζει το Γαλλικό Ναυτικό

Το ενδεχόμενο να επιτρέψει την χρήση των αποβατικών του πλοίων από τους Βασιλικούς Πεζοναύτες εξετάζει το Γαλλικό Ναυτικό, μετά από τις πρόσφατες πληροφορίες για την απόσυρση των δύο βασικών αποβατικών πλοίων HMS Bulwark και HMS Albion από τις τάξεις του Βασιλικού Ναυτικού.

Τα δύο αυτά πλοία ενδέχεται να αποσυρθούν από την ενεργό δράση λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο η Βρετανία, περιορίζοντας δραστικά τις δυνατότητες του Βασιλικού Ναυτικού και των Βασιλικών Πεζοναυτών για την πραγματοποίηση στο μέλλον αποβατικών επιχειρήσεων σε περιοχές πέρα της Ευρώπης.

Η πληροφορία για την πιθανή διάθεση των γαλλικών αποβατικών πλοίων αποκαλύφθηκε από υψηλόβαθμο αξιωματικό του Γαλλικού Ναυτικού, σύμφωνα με τον οποίο η Γαλλία θα μπορούσε να επιτρέψει στους Βασιλικούς Πεζοναύτες να χρησιμοποιήσουν ένα από τα τρία αποβατικά/ελικοπτεροφόρα τύπου Mistral που το Γαλλικό Ναυτικό διαθέτει.

Ως θεσμικό πλαίσιο για την υλοποίηση αυτής της προοπτικής, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η συμφωνία του 2010, η γνωστή και ως συμφωνία του Lancaster House, η οποία υπογράφηκε μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας για την βελτίωση της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών και περιλαμβάνει ακόμη και η κοινή χρήση στρατιωτικού υλικού.

Πάντως τα πρώτα βήματα για την συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας έχει ήδη πραγματοποιηθεί, αφού κατά το τρέχον έτος, δύο ελικόπτερα τύπου AW101 Merlin HC Mk3 του Βασιλικού Ναυτικού προσνηώθηκαν στο γαλλικό αποβατικό/ελικοπτεροφόρο BPC Mistral (L9013) και επιχείρησαν από το πλοίο κατά την διάρκεια της 5μηνης ανάπτυξης του γαλλικού πλοίου στον Ινδικό Ωκεανό.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.