Την Στρατιωτική Ισχύ στην χώρα την δίνει ο λαός

Το 1993 ένας πρώην σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου σε άρθρο του (ανδρικό περιοδικό της εποχής) αναφέρθηκε στην βάση του Ακτίου στην Πρέβεζα. Στο άρθρο αυτό έκανε αναφορά στην σημασία της κοινωνίας σε περίπτωσης σύγκρουσης με την Τουρκία.

*Σκίτσο για το Viadiplomacy Χρήστος Παπανίκος

Στο σημείο όπου μιλούσε για το ρόλο που θα έπαιζαν στην σύγκρουση οι Αμερικανοί και η συγκεκριμένη βάση στο Άκτιο, σημείωνε πως οι πολίτες θα έπρεπε να οργανωθούν και ο όχλος που θα πρόκυπτε, θα αποσκοπούσε στο κλείσιμο της βάσης και την πίεση προς τους Αμερικανούς.

Σήμερα που η πολιτική των ΗΠΑ είναι πιο ξεκάθαρη σε σχέση με το σενάριο μιας Ελληνο-τουρκικής σύγκρουσης, ο Ελληνικός λαός θα πρέπει να έχει μια άλλη «αποστολή», αυτή της αποτροπής.

Στα γεγονότα του Μαρτίου στις Καστανιές, η Τουρκική πλευρά δεν υπολόγισε έναν σημαντικό παράγοντα, τους Έλληνες. Η προσπάθεια εισβολής στις Καστανιές πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά τα θλιβερά γεγονότα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ανάμεσα σε κατοίκους και δυνάμεις των ΜΑΤ. Τα τηλεγραφήματα από την Τουρκική Πρεσβεία ανέφεραν με βεβαιότητα πως οι Έλληνες ήταν «ευάλωτοι» σε εκείνη την συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Η αντίδραση όμως του Ελληνικού λαού ήταν τέτοια που από την μια βοήθησε την κυβέρνηση στην στάση της στην τοπική κρίση, και από την άλλη ανάγκασε τους Ευρωπαίους να «σηκώσουν» τις σημαίες τους κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης.

Η αντίδραση μιας χώρας και η στρατιωτική ισχύς αυτής δεν εξαρτάται μόνο από τους εξοπλισμούς, τις διπλωματικές και νομικές δυνατότητες. Σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τι είναι διατεθειμένος να θυσιάσει και να χάσει ο λαός. Και για να αποφασίσει τι είναι διατεθειμένος να χάσει ο λαός, πρέπει να μπορεί να καταλάβει τι διακυβεύεται και τα λόγια να μην είναι «φτώχια»

Αυτό προϋποθέτει ότι πρέπει να ακούει και να διαβάζει όλες τις φωνές, όχι μόνο αυτές που σε κάθε πρόβλημα βρίσκουν ως λύση τα όπλα η τα λάβαρα, η, σε κάθε λύση βρίσκουν πρόβλημα.

Θα πρέπει να μπορεί να ξεχωρίσει την προπαγάνδα της Τουρκίας η οποία έχει καταλάβει την νοοτροπία που έχει δημιουργηθεί στον Έλληνα, και όταν αποφασίζει να τον αποπροσανατολίσει, βάζει την Γενί Σαφάκ να γράφει για μετανάστες που προωθούνται στα σύνορα. Και όπως τελικά είναι αναμενόμενο, τα ΜΜΕ αναγάγουν σε μείζον θέμα την προπαγάνδα της Γενί Σαφάκ, οι Έλληνες δηλώνουν για μια ακόμα φορά «ο Έβρος δεν Πέφτει», και η ατζέντα χάνεται. Χάνεται ότι τις τελευταίες ώρες η Τουρκία πήρε συνολικές απαντήσεις που δεν περίμενε από ΗΠΑ και Ευρώπη, χάνεται η πολύ σημαντική κίνηση του Πρωθυπουργού να στείλει τις επιστολές για την προκλητικότητα της Τουρκίας.

Και τέλος, θα πρέπει να καταλάβει την σημασία που έχει η κάθε χώρα. Η Τουρκία και οι Βαλτικές χώρες είναι πολύ σημαντικές για το ΝΑΤΟ, και είναι πολύ σημαντικές όχι για την θέση τους, αλλά γιατί η πρώτη έχει ήδη την Στρατιωτική Ισχύ που αναφέρθηκε πιο πάνω, δηλαδή, είναι διατεθειμένη και χάνει για το ΝΑΤΟ, ανθρώπινες ζωές και υλικό (Συρία, Λιβύη), ενώ οι Βαλτικές Χώρες είναι ήδη διατεθειμένες να θυσιαστούν

Να είμαστε βέβαιοι ότι η πολιτική ηγεσία έχει πάρει τις αποφάσεις της, και τις έχει ανακοινώσει σε όλους , εχθρούς και συμμάχους. Να είμαστε βέβαιοι ότι και ο επιχειρηματικός κόσμος τις έχει πάρει. Η στάση του στην Πανδημία και η υποστήριξη στο υπουργείο υγείας και την κυβέρνηση, οι δωρεές στο Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και η πίεση προς χώρες του εξωτερικού, ειδικά από εφοπλιστές, δείχνουν ότι έχουν κατανοήσει το ρόλο τους για ακόμη μια φορά

Αυτό που μένει είναι ο Ελληνικός Λαός να συμπεριφερθεί ώριμα, να μην αναπαράγει και διακινεί ότι πετάνε στο διαδίκτυο «στρατοί» ξένων χωρών στο twitter με Ελληνικά «πατριωτικά» ονόματα. «Στρατοί» που ως στόχο έχουν, μέσα από τον πατριωτισμό που πουλάνε, να απαξιώνουν την χώρα, την διπλωματία ακόμα και τις ένοπλες δυνάμεις

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.