Το “μαξιλάρι” του ΝΑΤΟ για την Ελλάδα σε ενδεχόμενη ανάφλεξη των Βαλκανίων

Η γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας αλλά και το αναβαθμισμένο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας επισημαίνονται στο φετινό ψήφισμα που εξέδωσε η αμερικανική γερουσία για τον εορτασμό της 198ης επετείου της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Αυτή η γεωστρατηγική θέση της χώρας δίνει την δυνατότητα στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ να βρίσκονται με το ένα πόδι στην Μέση Ανατολή – Αφρική, και με το άλλο στην Ανατολική Ευρώπη, καθιστώντας την Ελλάδα στρατηγικό τους βάθος.

Έτσι, είναι “απαίτηση” κυρίως των ΗΠΑ η χώρα για τα επόμενα χρόνια να είναι σε ένα καθεστώς ασφάλειας, τόσο στο εσωτερικό και στην κοινωνία, όσο και στα εξωτερικά σύνορα της.

Όπως φάνηκε τελικά και από τις εξελίξεις, ο συνδυασμός διακυβέρνησης “Ελληνικής Αριστεράς” με τις σαφείς οδηγίες των ΗΠΑ, φέρνουν την χώρα ξανά στην κανονικότητα. Οι παραδοσιακές και πολλές φορές επετειακές αντιδράσεις κατά του “κακού” ΝΑΤΟ και Αμερικανών έχουν εξαλειφθεί, και οι τελευταίοι με αιχμή το δόρατος τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, βάζουν σε εφαρμογή το τελευταίο σχέδιο τους για την χώρα που δεν είναι άλλο από την οικονομική ανάκαμψη μέσω στρατηγικών επενδύσεων , και την εκπαίδευση, στην οποία οι Αμερικανοί δίνουν ιδιαίτερη σημασία.

Αυτό που πέτυχε το συγκεκριμένο μοντέλο διακυβέρνησης για το εσωτερικό της χώρας και της κοινωνίας, φαίνεται να το πετυχαίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό και στα εξωτερικά σύνορα της. Τα θέματα κλείνουν με απίστευτη ταχύτητα (Σκοπιανό, Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο) με στόχο την εξάλειψη των εντάσεων.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι με την ένταξη -επίμονη- των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα παύει να είναι χώρα για την οποία η Συμμαχία θα εφαρμόσει το Άρθρο 5. Πλέον, στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, δημιουργείται ένα “μαξιλάρι” με χώρες που είναι ενταγμένες στο ΝΑΤΟ, Βουλγαρία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία.

Μια ενδεχόμενη κρίση στα Βαλκάνια, και συγκεκριμένα ανάμεσα σε Κόσοβο, Σερβία και Βοσνία – Ερζεγοβίνη, οι χώρες αυτές και ειδικά τα Σκόπια, θα αποτελέσουν πεδίο δραστηριότητας του ΝΑΤΟ. Για το λόγο αυτό, ακριβώς με την ένταξη της γειτονικής χώρας στην Συμμαχία, δεκάδες ανώτεροι αξιωματικοί και κλιμάκια,βρίσκονται στην χώρα τόσο για ετοιμάσουν το έδαφος για την άφιξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ, όσο και για εκπαίδευση και οργάνωση του στρατού των Σκοπίων στα πλαίσια της Συμμαχίας

ViaDiplomacy Newsroom