Το ΝΑΤΟ “χτίζει” μια ισχυρή αεροπορία στα Βαλκάνια

Σε λίγα χρόνια από σήμερα, ο εναέριος χώρος των Βαλκανίων θα διαθέτει μια από τις πιο ισχυρές αεροπορικές δυνάμεις, και σε έναν γεωγραφικό χώρο από την Σλοβακία μέχρι την Μαύρη Θάλασσα.

Οι πρώτες πολεμικές αεροπορίες που θα συνθέτουν αυτή την δύναμη, θα είναι τρεις χώρες του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα, η Σλοβακία και η Βουλγαρία. Σε αυτές θα συμπεριλαμβάνονται σε λίγα χρόνια και , η Κροατία που θα προμηθευτεί σύντομα νέο αεροσκάφος αφού η αγορά των μεταχειρισμένων πιθανόν να μπλοκαριστεί από τις ΗΠΑ, η Ρουμανία,της οποίας προς το παρόν την φύλαξη του εναέριου χώρου έχουν αναλάβει σύμμαχοι του ΝΑΤΟ με την ίδια να δίνει προτεραιότητα στην αγορά αντιαεροπορικών συστημάτων και νέων υποβρυχίων, και τέλος η Αλβανία που την φύλαξη του εναέριου χώρου έχουν αναλάβει η Ιταλία και Ελλάδα, με το ΝΑΤΟ να έχει στα σχέδια για την χώρα την δημιουργία αεροπορικών υποδομών.

Τρεις χώρες ένα αεροσκάφος

Το κοινό που θα έχει αυτή η αεροπορική δύναμη είναι το αεροσκάφος, και συγκεκριμένα το F-16 με ότι σημαίνει για την συμμαχία και την συνεργασία με τα υπόλοιπα οπλικά συστήματα.

Τον Απρίλιο του 2018, το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε την έγκριση για την πώληση 14 F-16 Block 70/72 αξίας  2,91 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Σλοβακία ως αντικατάσταση του στόλου των MiG-29. Μάλιστα τότε η Μόσχα είχε μιλήσει για μια πολιτική απόφαση κατηγορώντας  τους Σλοβάκους ότι έκαναν την επιλογή όχι με τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά με πολιτικά κριτήρια.

Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με τον διαγωνισμό με το νέο αεροσκάφος της Βουλγαρίας, με την κυβέρνηση της χώρας να ξεκινά στις 16 Ιανουαρίου τις διαπραγματεύσεις για την παραγγελία 8 καινούριων μαχητικών F-16 Block 70/72 V από τις ΗΠΑ. Και σε αυτή την περίπτωση η Μόσχα κατηγόρησε την Βουλγαρική κυβέρνηση ότι υπέκυψε στις πιέσεις των ΗΠΑ και δεν προχώρησε σε πιο συμφέρουσες αγορές όπως την πρόταση για την αγορά 8 μαχητικών JAS 39 Gripen

Τον στόλο των 22  F-16 Block 70/72 V έρχονται να προστεθούν και τα 85 F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας σε Viper 

Η αναβάθμιση των 85 αεροσκαφών, δεν ήταν απαραίτητη μόνο για την τουρκική προκλητικότητα αλλά και γιατί, η Ελληνική Πολεμική έπρεπε να κρατήσει το πλεονέκτημα που έχει η χώρα στην συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα από το 2017, στα πλαίσια της συμμετοχής της στην Συμμαχία, περιπολεί στους εναέριους χώρους της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και της Βουλγαρίας.

Η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αλλά κυρίως και γιατί είναι η μόνη αξιόπιστη και αξιόμαχη πολεμική αεροπορία από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια που μπορεί να φέρει σε πέρας αυτήν την αποστολή, και με τα F-16 που διαθέτει, της επιτρέπει την συνεργασία με συμβατές μονάδες του ΝΑΤΟ στην περιοχή

 

ViaDiplomacy Newsroom