Τρομάζουν μην τους συμπαρασύρει με ενδεχόμενη πτώση του – Ο Αλίγιεφ είναι ο πιο ανήσυχος

Μιλώντας στη 15η σύνοδο κορυφής της ECO στην πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν Ασγκαμπάτ, ο Ερντογάν μίλησε για τις οικονομικές δυνατότητες της περιοχής, τον αντίκτυπο του COVID-19 παγκοσμίως, την Κύπρο – κατεχόμενα- και την τρομοκρατία.

Ειδικά για τα κατεχόμενα ο Τούρκος Πρόεδρος απαίτησε την ανάγνωριση του ψευδοκράτους αναφέροντας, «ζητώ από όλες τις φιλικές και αδελφικές χώρες να αξιολογήσουν το όραμα λύσης της ΤΔΒΚ χωρίς προκαταλήψεις» και τόνισε πως η αναγνώριση της κυριαρχίας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού είναι ζωτικής σημασίας για την επίλυση του Κυπριακού.

Σημείωσε δείχοντας την Τουρκία ως οικονομικό ηγέτη της περιοχής πως «πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να αυξήσουμε τον όγκο του εμπορίου μας στο επίπεδο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων (1,2 τρισεκατομμύρια TL)· σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει πρώτα να εφαρμόσουμε την εμπορική συμφωνία ECOTA, η οποία είναι μεταξύ των στρατηγικών στόχων του εγγράφου Vision 2025», τονίζοντας ότι η συμφωνία, η οποία δεν έχει εφαρμοστεί εδώ και 17 χρόνια, ήταν το κύριο μέσο που θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίτευξη ενδοπεριφερειακών στόχων, και ανέφερε ότι η ECO Bank με έδρα την Κωνσταντινούπολη θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτελεσματικά για την ανάπτυξη των χωρών μελών, όταν οι θεσμικές και οικονομικές της ικανότητες ενισχυμένη

Τον άκουσαν με ανησυχία

Οι ηγέτες των υπόλοιπων χωρών άκουσαν τον Τούρκο Πρόεδρο αλλά η ανησυχία τους ήταν εμφανής. Από την μια η κατάσταση στην Τουρκική οικονομία η οποία δέχεται τις πιέσεις της Δύσης στο πλαίσιο της Διαχείρισης του Ερντογάν, και από την άλλη τα σχέδια του Τούρκου Προέδρου τα οποία κρέμονται από την υγεία του.

Η πολιτική του Τούρκου Προέδρου εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο για την ίδια την Τουρκία, αλλά για Συμμάχους και εταίρους στην περιοχή. Ο συμβιβασμός με τον Αραβικό κόσμο αποδεικνύει την αδυναμία της Άγκυρας και υπάρχει ο φόβος, ακόμα και το εν΄δεχόμενο, μια κατάρρευση του Ερντογ΄άν να συμπασύρει και άλλες χώρες, όπως το Αζερμπαϊτζάν.

Ειδικά ο Αλίγιεφ είναι ιδιαίτερα ανήσυχος αφού μια κρίση αυτού του μεγέθους στην Τουρκία, θα δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα τόσο στην εξαγωγή φυσικού αερίου στην Τουρκία, όσο και στην διαμετακόμιση προς την Ευρώπη.

Μάλιστα, οι τελευταίες εξελ΄ίξεις με την Αρμενία και η εύθραστη ειρήνη που πρόκειται να υπογραφεί ανάμεσα σε Μπακού και Ερεβάν με διαμεσολάβηση της Ρωσίας και της Ευρώπης, δημιουργεί δύο τεράστια πρόβλήματα στον Ερντογάν. Πρώτον, δεν θα έχει καμία συμμετοχή σε αυτή την ειρηνευτική διαδικασία, και δεύτερον, από την στιγμή που καθοριστούν τα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν με βάση τον Χάρτη του ΟΗΕ, δεν μπορεί να ελπίζει στην αναγνώριση των κατεχομένων από το Μπακού.

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.