Τζέφρι Πάιατ στο «Viadiplomacy»: Η Ελλάδα είναι σε θέση να “σπάσει” το μονοπώλιο της Gazprom

Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, σε συνέντευξη του στο «Viadiplomacy» και την Κατερίνα Καλεντερίδου, αναφέρθηκε εκτενώς στην Αλεξανδρούπολη, σχολίασε την τελευταία επιτυχία της Ελληνικής Κυβέρνησης στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην πολιτική που ασκεί η Τουρκία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Επιπλέον ο Τζέφρι Πάιατ αναφέρθηκε στην Αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας ως ένα παράδειγμα ηθικής, θάρρους και ηγεσίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Τέλος απάντησε στο αν η προσέγγιση Ελλάδας – Κίνας επηρεάζει τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.

Ερώτηση:Είστε ο μοναδικός Πρέσβης που επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη τρεις φορές.  Πόσο αισιόδοξος είστε για τον νέο ρόλο που θα διαδραματίσει στα επόμενα χρόνια  το λιμάνι της Αλεξανδρούπολη;

Απάντηση: Η Αλεξανδρούπολη πρόκειται να γίνει ένας σημαντικός κόμβος για τις μεταφορές, την άμυνα, την ενέργεια και την ασφάλεια της περιοχής, δεδομένης της γεωστρατηγικής της θέσης, καθώς επίσης του λιμανιού, της σιδηροδρομικής και της οδικής διασύνδεσης της με όλη την Ανατολική Ευρώπη.

Επομένως, είναι ξεκάθαρο γιατί η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να συνεργαστούν στενά, εδώ, στην Αλεξανδρούπολη.

Η πρόσφατη επιτυχής απομάκρυνση της βυθοκόρου “Όλγα” με την συνδρομή των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων θα απελευθερώσει την πλήρη εμπορική δυναμική του λιμένα καθώς επίσης, θα καταστήσει δυνατή την στρατηγική συνεργασία μεταξύ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Ηνωμένων Πολιτειών. Στηρίζουμε την αυξημένη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα ασφάλειας, και με αυτό τον τρόπο, επιδεικνύουμε τη συνεχιζόμενη δέσμευσή μας στην συμμαχία Η.Π.Α.-Ελλάδας και στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.

Προσβλέπουμε στην ιδιωτικοποίηση του λιμένα και ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για συμμετοχή Αμερικανών επενδυτών στον διαγωνισμό .

Τέλος, μετά την συμφωνία των Πρεσπών, σε συνδιασμό με την έναρξη της κατασκευής του αγωγού Interconnector Greece Bulgaria και τα σχέδια για το FSRU στην Αλεξανδρούπολη, η Ελλάδα είναι σε θέση να “σπάσει” το μονοπώλιο της GAZPROM στην αγορά φυσικού αερίου των Βαλκανίων. Ανυπομονούμε να εισαγάγουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη και, μέσω του IGB, στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων

Πώς σχολιάζετε / αξιολογείτε την τελευταία επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας

Έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση σε θέματα ασφάλειας, επιβολής του νόμου και αντιτρομοκρατίας. Αυτή η συνεργασία μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και των Αμερικανικών υπηρεσιών επιβολής νόμου, έχει οδηγήσει σε πολλές σημαντικές επιτυχίες, όπως καταδίκες εγκλημάτων, κατασχέσεις όπλων και μεγάλων ποσοτήτων παράνομων ναρκωτικών ουσιών, επαναπατρισμό αρχαιοτήτων και εξάρθρωση διεθνών εγκληματικών οργανώσεων.

Συνεχίζουμε να αναζητούμε τρόπους (με την Ελληνική Κυβέρνηση) για να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στην ασφάλεια των συνόρων και την πρόληψη και καταστολή της τρομοκρατίας, με στόχο να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των δύο χωρών μας.

Όσον αφορά στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας έχετε πει πολλές φορές ότι δεν είναι συνδεδεμένες με τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις.  Ανησυχείτε σχετικά με την πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις κάνει ελιγμούς εκτός του διεθνούς δικαίου;

Θα αφήσω τα ερωτήματα για την Τουρκία στον Πρέσβη Satterfield. Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ, και ως εκ τούτου, σύμμαχος της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Δεν υπάρχουν δύο χώρες σύμμαχοι του  ΝΑΤΟ πιο ευθυγραμμισμένες στο θέμα της Τουρκίας από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Είναι αναγκαίο και για τις δύο χώρες,  να διασφαλίσουμε ότι η Τουρκία θα παραμείνει προσανατολισμένη προς τη Δύση.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α. κ. Πομπέο μίλησε πολύ ξεκάθαρα για τις ανησυχίες μας αναφορικά με τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και για άλλες αντιπαραγωγικές ενέργειες της, που εντείνουν άσκοπα την ένταση στην περιοχή. Θα συνεχίσουμε να είμαστε προσηλωμένοι σε αυτά τα θέματα, για αυτό και οι εποικοδομητικές  συνομιλίες που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Πομπέο με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Μητσοτάκη, τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Δένδια και τον Υπουργό Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλο διασφαλίζουν την ξεκάθαρη θέση Αθήνας και Ουάσινγκτον για συνέχιση της επικοινωνίας πάνω στα θέματα αυτά.

Επικροτούμε την Ελλάδα, για την συνέχιση της προσπάθειας  προσέγγισής με την Τουρκία, με στόχο την ανάπτυξη και εφαρμογή στρατιωτικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, την σταθεροποίηση των διμερών σχέσεων της με την γείτονα και τον περιορισμό των εντάσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Έχετε δηλώσει ότι η Ρωσία υπονομεύει το ρόλο του Οικουμενικού Πατριάρχη.  Πρόσφατα, η Ελληνική Εκκλησία αναγνώρισε την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.  Πιστεύετε ότι η Μόσχα θα πιέσει την Ελλάδα ακόμα περισσότερο λόγω αυτού του ζητήματος;

Όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναγνώρισε το αυτοκέφαλο της ανεξάρτητης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας στις 6 Ιανουαρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Πομπέο το χαρακτήρισε, ως “ιστορικό επίτευγμα, καθώς η Ουκρανία επιδιώκει να καθορίσει το μέλλον της”. ”Σε αυτήν την αξιοθαύμαστη στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν την αμέριστη στήριξή τους για την Εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας “.

Θεωρούμε την υποστήριξη της Εκκλησίας της Ελλάδος στην απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη να αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας ως ένα παράδειγμα ηθικής, θάρρους και ηγεσίας. Το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας ακολούθησε το παράδειγμα και πιστεύουμε πως το ίδιο θα πράξουν και άλλες εκκλησίες. 

Όπως σημείωσα πρόσφατα στη Συνδιάσκεψη της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής για τη Θρησκευτική Διπλωματία, η Ρωσία χρησιμοποιεί την Εκκλησία ως μοχλό πίεσης για να προκαλέσει αστάθεια και να υπονομεύσει τη δημοκρατία, σε ευθύ ανταγωνισμό με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν επίσης βαθιά για τις παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία.  Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με την Ελλάδα και άλλους δημοκρατικούς εταίρους για να υπερασπιστούμε τη θρησκευτική ελευθερία στο εξωτερικό και να διατηρήσουμε την ειρήνη και την ευημερία στην περιοχή.

Πιστεύετε ότι η προσέγγιση Ελλάδας – Κίνας επηρεάζει τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή;

Είναι λογικό ότι η Ελλάδα έχει μια σημαντική σχέση με την Κίνα, μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.  Και, φυσικά, όπως ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Πομπέο στην πρόσφατη ομιλία του στο Hudson Institute Herman Kahn Awards, η Κίνα έχει σημαντική παρουσία και στις ΗΠΑ. Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι, καθώς ο ανταγωνισμός επιστρέφει στην Ανατολική Μεσόγειο, η Κίνα προσπαθεί να ελέγξει τις εμπορικές και μεταφορικές διαδρομές σε ολόκληρη την Ευρασία, μέσω της πρωτοβουλίας Belt and Road. Κατά την διάρκεια του φόρουμ για τη Δημοκρατία τον προηγούμενο μήνα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε για την πρόκληση που θέτει ο καθοδηγούμενος από τον αλγόριθμο ο απολυταρχισμός της Κίνας στο δημοκρατικό μας μοντέλο διακυβέρνησης. Είμαστε επίσης εξαιρετικά ανήσυχοι για τις σοβαρές παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας στην Κίνα.

Σχετικά με το θέμα των δικτύων 5G, είναι σημαντικό για την Ελλάδα να γνωρίζει ότι, όταν συνεργάζεται με κινέζικους τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Huawei, συνεργάζεται επίσης με την κυβέρνηση της Κίνας. Το Κινεζικό Κράτος επιχορηγεί τις διεθνείς επιχειρηματικές δραστηριότητες αυτών των εταιρειών προκειμένου να μειώσει τον ανταγωνισμό και να διεισδύσει στις ξένες αγορές.  Αυτές οι εταιρείες υπόκεινται στον κρατικό έλεγχο και έχουν εμπλακεί βαθιά στο σύστημα καταπίεσης του Πεκίνου και στις αυξανόμενες γεωπολιτικές φιλοδοξίες του.  Επιπλέον, τα συνεχή προβλήματα με την προσπάθεια μετριασμού των κινδύνων και των τρωτών σημείων στα συστήματα δικτύων 4G της Huawei, είναι πιθανό να είναι πολύ χειρότερα με τα δίκτυα 5G, η αρχιτεκτονική των οποίων δημιουργεί τεράστιο αριθμό “επιπέδων επίθεσης”.

Είναι ξεκάθαρο από την μεριά μας (ΗΠΑ) πως δεν μπορούμε να πολεμήσουμε κάτι, χωρίς τίποτα.  Αν θέλουμε να ανταγωνιστούμε με παγκόσμιους αντιπάλους όπως η Κίνα, θα πρέπει να κάνουμε καλύτερη δουλειά για να ενθαρρύνουμε την εμπλοκή των Η.Π.Α. σε σχέση με τις επενδύσεις και την τεχνολογία. Συνεπώς, εμβαθύνουμε τη δέσμευσή μας σε αυτούς τους τομείς.  Την εβδομάδα αυτή, για παράδειγμα, μια ομάδα Αμερικανών συμβούλων για τις τηλεπικοινωνίες, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τις υποδομές επισκέφθηκε την Αθήνα και συναντήθηκε με τον Υπουργό κ. Πιερρακάκη, τον Υπουργό κ. Γεωργιάδη, τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Φραγκογιάννη και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας κ. Διακόπουλο. Την επίσκεψη αυτή θα ακολουθήσει μια αντιπροσωπεία από τον ιδιωτικό τομέα στις αρχές του 2020, με στόχο να διευρύνουμε τις συνεργασίες και να αναζητήσουμε επενδυτικές ευκαιρίες στον ψηφιακό τομέα.

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.