Βάσεις εξτρεμιστικού Ισλάμ και καταφύγιο τρομοκρατών η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο;

Ο υπουργός εξωτερικών της Αλβανίας D. Busati σε πρόσφατες δηλώσεις του επιβεβαίωσε δημοσιεύματα που παρουσιάζουν τη χώρα του ως βάση τζιχαντιστών που συνδέονται με θύλακες ισλαμιστών στο Κοσσυφοπέδιο και «συμπίπτουν» με δίκτυα ναρκομαφίας και οργανωμένου εγκλήματος στην περιοχή.

Ιδιαίτερα δραστήριες, προς αυτή την κατεύθυνση, είναι και οι οργανώσεις που συνδέονται με το Κέντρο Hafizi στην πόλη Sauk και το χρηματοδοτεί και η οργάνωση Drita που δέχεται δωρεές από Σαουδική Αραβία και Κουβέϊτ.

Κέντρα Hafizi εντοπίζονται και σε άλλες αλβανικές πόλεις και συνδέονται με ισλαμικά ιδρύματα όπως το Munazmat al Dava al Islamija .

Το δίκτυο των τζιχαντιστών στην περιοχή συνδέεται με τις δομές του ριζοσπαστικού Ισλάμ σε Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σαντζάκιο Σερβίας και ΠΓΔΜ που αναπτύχθηκαν την περίοδο της Γιουγκοσλαβικής Κρίσης και αποτέλεσαν και τη βάση της Αλ Κάϊντα στα Βαλκάνια.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.