Γιατί η φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων στην Σταυρούπολη Ξάνθης είναι ουσιαστική και συμβολική

Συνεχίζονται οι αφίξεις Ουκρανών προσφύγων στη χώρα μας. Με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο (6/3/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 869 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 285 ανήλικοι.

Ο αριθμός είναι μικρός αν σκεφτεί κανείς το μέγεθος της μετακίνησης πληθυσμού που προκαλεί η εισβολή στην Ουκρανία, και η Ελλάδα έχει τις υποδομές για να φιλοξενήσει τον αριθμό αυτό. Ο μικρός αριθμός προσφύγων από την Ουκρανία, προς το παρόν, οφείλειται στο γεγονός πως η χώρα μας δεν είναι η πρώτη χώρα υποδοχής.

Τις επόμενες εβδομάδες οι αφίξεις θα αυξηθούν και ρόλο στην υποδοχή θα κλήθούν να παίξουν ακόμα και οι Έλληνες πολίτες όπως έκαναν την δεκαετία του 90, όταν άνοιξαν ακόμα και τα σπίτια τους, ειδικά για τους Αρμένιους και Βορειοηπειρώτες.

Σήμερα, με την εμπειρία που έχει αποκτήσει η Ελλάδα από την μετανάστευση, πρέπει να λειτουργήσει με βάση αυτή (την εμπειρία). Το που θα φιλοξενηθούν και γιατί σε ορισμένες περιοχές, πρέπει να γίνει με ένα σχέδιο το οποίο να περιέχει πολλές παραμέτρους και όχι μόνο την ανθρωπιστική πλευρά του.

Η Σταυρο΄ύπολη Ξάνθης είναι ένα από τα μέρη που θα πρέπει να φιλοξενηθούν οι Ουκρανοί πρόσφυγες, και ειδικά για γυναίκες και παιδιά, ο χώρος καλά συντηρημένος υπάρχει.

Στην ουσιαστική παράμετρο του θέματος, με την προώθηση Ουκρανών προσφύγων θα ενισχυθεί ο πληθυσμός της ορεινής περιοχής, ενώ υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις οι πρόσφυγες να βρουν εργασία με την υποστήριξη εταιρειών όπως, της ΣΕΚΕ, της ΣΕΚΑΠ, του Γερμανού και της Alumil.

Στην συμβολική παράμετρο του θέματος, από την Σταυρούπολη είναι η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το χωριό είναι ένα καταπληκτικό μέρος για την υποδοχή και την διαμονή μικρών παιδιών, και οι εικόνες της Προέδρου στο χωριό καταγωγής της με την φιλοξενία των προσφύγων, θα ενδυνάμωνε την εικόνα της χώρας

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.