Γιατί ο Νίκος Δένδιας μιλάει για στρατιωτική παρουσία των Αμερικανών μέσα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

«Εμείς επιλέξαμε να τροποποιήσουμε και να επεκτείνουμε τη Συμφωνία γιατί πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας. Δεν παραστήσαμε ότι είμαστε σε ασφαλή θέση, για το εθνικό συμφέρον. Θέλαμε τη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή και στη Θράκη.»

Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «κύρωση του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

Ο Νίκος Δένδιας στην ίδια ομιλία συμπλήρωσε, «μάλιστα συζητήσαμε και για 10ετή επέκταση της Συμφωνίας. Ένα κύριο σημείο ήταν το θέμα της Αλεξανδρούπολης. Θέλουμε στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ. Ναι δεν θέλουμε να είναι εμπορικό το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Και αυτό ακριβώς ενόχλησε τον Ταγίπ Ερντογάν. Εμείς το κρίνουμε ως μέγιστο μέλημα για τη Θράκη. Άλλαξε η ιστορία της περιοχής με τη δημιουργία ενεργειακού κόμβου. Γεωπολιτικά η κρίση στην Ουκρανία επιβεβαίωσε αυτό που κάνουμε»

Όπως είναι γνωστό και το έχει επιβεβαιωσει ο ίδιος Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ), Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, το λιμάνι είναι εμπορικό και δεν υπάρχουν σχέδια μέρος από αυτό να γίνει στρατιωτική βάση των Αμερικανών.

Γιατί έκανε την αναφορά το Υπουργείο Εξωτερικών (Νίκος Δένδιας) για βάση Αμερικανών στο λιμάνο

Τις προηγούμενες ημέρες, στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του FSRU. Η εκδήλωση δεν πραγματοποιθήκε στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ), αλλά σε ένα κτήριο έξω από αυτές.

Την διοργάνωση της εκδήλωσης την ανέλαβε ο όμιλος Κοπελούζος και διαπιστώθηκε από την πρώτη στιγμή ΄πως δεν υπήρχε σχετική εμπειρία. Προσωπικά βρέθηκα στην πόλη, περπάτησα έξω από το κτήριο το προηγούμενο απόγευμα, μπήκα μέσα σε αυτό χωρίς να μου ζητήσει κάποιος το λόγο που βρέθηκα εκεί, αλλά και την επόμενη ημέρα, με μια αναφορά του Μέσου και αστυνομική ταυτότητα, βρέθηκα σε έναν χώρο με τέσσερις ηγέτες χωρών, κορυφαίο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέσβεις και πολιτικούς.

Η εκδήλωση θα μπορούσε να είχε μετατραπεί σε φιάσκο αν δεν προέβλεπαν και δεν συμμετείχαν ενεργά τα στελέχη του Υπουργείο Εξωτερικών από το Γραφείο Πολιτικ΄ων Υποθέσεων στην Ξάνθη, τα οποία φρόντισαν (με τον τρόπο τους) να την φέρουν στο επίπεδο που της άρμοζε, αφού προηγουμένως οι σύμβουλοι του Πρωθυπουργού κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα «tour εγκαινίων» στην περιοχή, μειώνοντας την αξία των εγκαινίων του FSRU.

Ότι σύμβουλοι του Πρωθυπουργού δεν γνώριζαν, και μάλλον εξακολουθούν να μην γνωρίζουν, την αξία που έχει για την Ελλάδα το έργο, και ακόμα χειρότερα, δεν γνωρίζουν και την αξία που έχει το λιμάνι. Αλλιώς δεν εξηγείται πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός, να έχει βρεθεί στην πόλη που αναβαθμίζει την Γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας μέσω του λιμένα, και να μην κανόνισαν να επισκεφτεί τον χώρο Ο.Λ.Α και τα στελέχη

Αντίθετα, όσο οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού τον «έτρεχαν» κυριολεκτικά σε εκδηλώσεις τοπικού κομματικού ενδιαφέροντος, στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ), πραγματοποιούταν Διμερείς και Τριμερείς συναντήσεις ανάμεσα σε Πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας – Βόρειας Μακεδονίας, και πρεσβευτών. Μάλιστα ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός έδειξε έντονο ενδιαφέρον για την χρησιμότητα του Λιμένα όσο αφορά την χώρα του.

Όλα τα παραπάνω δεν παιρνούν απαρατήρητα από το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο διαπιστώνει πως κάποιοι υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης, αδυνατούν να καταλάβουν την σημασία του λιμένα για την Ελλάδα και το μέλλον της, ειδικά όσο αφορά τα Βαλκάνια.

Στις 10 Δεκεμβρίου του 2021, ο Νίκος Δένδιας βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη και επισκέφτηκε το λιμάνι και τα στελέχη του Ο.Λ.Α. Στην επίσκεψη του είχε δηλώσει, «είναι μεγάλη μου χαρά σήμερα που βρίσκομαι εδώ στη Θράκη, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Καταρχήν, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση, για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά συνολικά και για τη θρακιώτικη κοινωνία, και για την ελληνική κοινωνία. Είχαμε από την αρχή, από το 2019, τρεις κατευθυντήριους άξονες. Ο πρώτος είναι ο αμυντικός άξονας. Αυτός, νομίζω, με τις δύο Συμφωνίες που υπογράψαμε με τις ΗΠΑ, την MDCA και την τροποποιητική της, υπηρετείται απολύτως. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει μπει μέσα στους σχεδιασμούς, και υπηρετεί με τον τρόπο αυτό, με την πιο καθαρή έννοια, το ελληνικό, το εθνικό συμφέρον. Από εκεί και πέρα, υπάρχει το εμπορικό, το οικονομικό κομμάτι. Αυτό το λιμάνι θα εξελιχθεί, θα γίνει ένα λιμάνι εισόδου στην Κεντρική και στην Ανατολική Ευρώπη, και θα παίξει έναν πολύ μεγάλο ρόλο για την πόλη και την περιοχή στα χρόνια που έρχονται. Και το τρίτο, καθόλου μικρότερο, είναι το ενεργειακό. Το υγροποιημένο αέριο, ο νέος σταθμός ο οποίος θα φτιαχτεί λίγα μίλια από εδώ, και η διασύνδεση με τον ΤΑΡ, θα οδηγήσει στο να γίνει η Αλεξανδρούπολη, στο να γίνει η Θράκη, ένας νέος ενεργειακός κόμβος. Και όλο αυτό συνολικά υπηρετεί το νέο όραμα για την πατρίδα μας. Διασυνδεδεμένη, αμυντικά ισχυρή, κυρίαρχη, με ένα λαμπρό οικονομικό μέλλον σε μια ακμάζουσα Ευρώπη.»

Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Αλεξανδρούπολη, ήρθε σε μια στιγμή που όλα έδειχναν την έντονη παρουσία των Κινέζων στην απόκτηση του Λιμανιού μέσω του Ιβάν Σαββίδη και του ΟΛΘ (Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης), όπως είχα αναφέρθει και σε σχετικό άρθρο (εδώ) από τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Ο Νίκος Δένδιας είναι ο μοναδικός πολιτικός, και μέλος της κυβέρνησης, που έχει αναφερθεί για την επικίνδυνη παρουσία της Κίνας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, και το λάθος που έκαναν οι Αμερικανοί, να αφήσουν το Πεκίνο να αποκτήσει τον Πειραιά. Ο ίδιος και το Υπουργείο Εξωτερικών, κατανοούν πως αν οι Κινέζοι αποκτήσουν το λιμάνι της πόλης, θα δημιουργήσουν πολλά προβλήματα στην περιστροφή δυνάμεων των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, αλλά και θα μειώσουν την αξία του λιμανιού για την Ελλάδα. Οι Κινέζοι, όπως στην Θεσσαλονίκη (μέσω του Ιβάν Σαββίδη) και τον Πειραία, θα δημιουργήσουν μια νέα «Οικονομική Αποικία», και με τον έλεγχο των τριών μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας, θα ασκήσουν πολιτικές ίδιες με αυτές στις «Αποικίες Χρέους» , όπως στην Σερβία , το Μαυροβούνιο, και την Τουρκία σε λίγα χρόνια

Το Υπουργείο Εξωτερικών και ο Νίκος Δένδιας, σωστά θεωρούν πως αν οι Κινέζοι αποκτήσουν το λιμάνι, η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ μέσα στις εγκαταστάσεις του λιμανιού, θα εξισορροπήσει την δραστηριότητα των Κινέζων, νόμιμη και μη, κάτι που συμβαίνει ήδη στο Τζιμπουτί

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.