Η Αθήνα αποφάσισε να επιβάλει την τάξη στην Θράκη – Έλεγχος σε όσους εκβιάζουν χώρα και μουσουλμάνους

Ο Πρωθυπουργός από την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, βρέθηκε το Σάββατο στον Έβρο και επισκέφτηκε την περιοχή (Φέρες) όπου χτίζεται ο νέος φράχτης, αλλά και την Σαμοθράκη. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, λόγω προκλητικότητας της Τουρκίας και του τρόπου διαχείρισης της Πανδημίας, είναι στην επικαιρότητα όλων των ξένων Πρακτορείων ειδήσεων. Η παρουσίαση του νέου φράχτη, η επίσκεψη στην Σαμοθράκη, ακόμα και η αναφορά στην θητεία του γιου του Έλληνα Πρωθυπουργού στα σύνορα, αναφέρθηκαν σε ξένα μέσα και ρεπορτάζ.

Πέρα από τις αναφορές, που είναι σημαντικές για την επικοινωνία, το Σάββατο έγιναν και εξαγγελίες οι οποίες δείχνουν ότι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο επηρεάζουν και την Θράκη. Και επηρεάζουν σε τέτοιο σημείο, που κάποιες αποφάσεις είναι διαφορετικές από τι θα ήταν αν Αθήνα και Άγκυρα προχωρούσαν σε έναν διάλογο υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Κατά την προεκλογική περίοδο και πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίσει τις εκλογές, σύμβουλοι του, ειδικοί στα Ελληνοτουρκικά, προχώρησαν σε προτάσεις οι οποίες αν υλοποιούταν θα παρέδιδαν κυριολεκτικά τους μουσουλμάνους στην Άγκυρα. Όμως το αποτέλεσμα των εκλογών, στην Ροδόπη ο Ευριπίδης Στυλιανίδης εξαφάνισε την δράση του Τουρκικού Προξενείου μόνος του, και αύξηση της πρόκλησης της Άγκυρας άλλαξε την στάση της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης, και η Θράκη μπήκε σε ένα άλλο κάδρο αποφάσεων.

Διαβάστε επίσης: Οι Έλληνες μουσουλμάνοι της Θράκης μπορούν να γίνουν «Δρούζοι του Ισραηλινού Στρατού»

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 25 Ιουλίου

Εκτός την γενική προκλητικότητα της Τουρκίας με τις απειλές σε όλα τα μέτωπα, σημαντικό ρόλο έπαιξε ο στρατός του Τουρκικού Προξενείου και της Άγκυρας στην περιοχή. Σε έναν πληθυσμό 120.000 μουσουλμάνων, αυτός ο στρατός δεν ξεπερνά τα 2500 άτομα τα οποία είναι είναι στο σύνολο τους χρηματοδοτούμενα από την Άγκυρα, άλλοι με μεγαλύτερα και άλλοι με μικρότερα ποσά. Αποστολή τους είναι ο διχαστικός λόγος, ο εκβιασμός όσων αντιδρούν, και η οικονομική εξόντωση όσων δεν δηλώνουν υποταγή στην Άγκυρα. Σε μερικές περιπτώσεις αναλαμβάνουν και πολιτικές αποστολές, όπως το κλίμα αντιαμερικανισμού και οι βολές κατά του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Ο ίδιος στρατός έχει πλέον παρεμβάσεις σε σημαντικούς δήμους της Ξάνθης και της Ροδόπης. Μάλιστα στον Δήμο Ξάνθης, ο νυν δήμαρχος είναι πλήρως εξαρτημένος από τον παράτυπο και καταδικασμένο ψευτομουφτή Ξάνθης. Οι τρεις Αντιδήμαρχοι του δεν κρύβουν την στήριξη στον ψευτομουφτή, ενώ δεν συμμετέχουν σε ψηφίσματα του δήμου που αφορούν την Τουρκία, όπως στο θέμα της Αγίας Σοφίας, της γενοκτονίας Ποντίων και Αρμενίων

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο που δημιουργεί η Άγκυρα στην περιοχή, και το κίνδυνο να χρησιμοποιήσει τον στρατό αυτό για προβοκάτσιες ώστε να αποτελέσουν εργαλείο στην Τουρκική προπαγάνδα, η Ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως αποφάσισε να βάλει τέλος στην δράση του στρατού αυτού. Και η Ελληνική κυβέρνηση ορθά προχωρά σε μέτρα όχι κατασταλτικά τα οποία θα δώσουν λόγο για να ενδυναμωθεί η δράση από την Τουρκία, αλλά σε μέτρα τα οποία θα ενισχύσουν τους υπόλοιπους μουσουλμάνους, το χριστιανικό στοιχείο, και τέλος την οικονομική ανάπτυξη. Αυτά είναι τα μέτρα που χρειάζεται η Θράκη ώστε οι εκβιαστές και ο στρατός του Τουρκικού Προξενείου να αποτελέσουν γραφικά στοιχεία παρακμής.

Κάποια από τα μέτρα έγιναν γνωστά, άλλα θα αποτελέσουν έκπληξη. Ένα από αυτά που ανακοινώθηκαν είναι η ενίσχυση της Ξάνθης και Ροδόπης με επιπλέον συνοριοφύλακες για την αντιμετώπιση του λαθρομεταναστευτικού. Όμως η δύναμη αυτή έχει μεγάλη σημασία για τους μουσουλμάνους, όπως και η ενίσχυση του στρατού. Πολλοί θεωρούν, ακόμα και στην Θράκη, ότι η παρουσία των σωμάτων ασφαλείας σε μουσουλμανικά χωριά είναι πρόκληση, όπως συνέβη πρόσφατα στο χωριό Γλαύκη.

Είναι είναι λάθος. Οι μουσουλμάνοι της Θράκης (ίσως οι μόνοι) δίνουν τεράστια αξία στην κρατικές δομές, νιώθουν ασφάλεια και κυρίως, σέβονται τα σώματα ασφαλείας. Το Δ Σώμα Στρατού, ειδικά στα ορεινά χωριά έχει αναπτύξει μια ξεχωριστή σχέση με τους μουσουλμάνους. Το μηχανικό του Σώματος είναι η πλέον αγαπημένη μονάδα αφού κάθε χρόνο στέκεται δίπλα στους μουσουλμάνους, ειδικά σε έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ήρθε η στιγμή η πολιτεία να σταθεί δίπλα τους, εξοντώνοντας κάθε θύλακα και φωλιά εκβιαστών τους

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.