Η Γερμανία δίνει στον Ερντογάν τον χρόνο που χρειάζεται – Ο ίδιος περίμενε την Προεδρία της στην Ε.Ε

Όπως ήταν αναμενόμενο, και όπως είχε αναφερθεί στο «V», η εκτίμηση ότι η Γερμανία δεν θέλει στην Προεδρία της να δημιουργηθεί ρήξη ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, θα αποδειχθεί λανθασμένη.

Το Βερολίνο και η Άγκυρα περίμεναν την Προεδρία της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να προχωρήσουν στα κοινά τους σχέδια σε Ανατολική Μεσόγειο και Ανατολικά Βαλκάνια. Στις 22 Ιουλίου, την ημέρα που ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την Αθήνα, ήταν το διάστημα που η Άγκυρα προχωρούσε στην πρώτη της πρόκληση νότια του Καστελόριζου η οποία δεν ολοκληρώθηκε.

Εκείνο το βράδυ η Γερμανική Bild προσπάθησε να παρουσιάσει την Γερμανία και την Μέρκελ ως η δύναμη που κατάφερε να αποσοβήσει την σύγκρουση ανάμεσα στις δύο χώρες. Το «V» το ίδιο βράδυ σε άρθρο με τίτλο Καμία Μέρκελ – Διπλωματία, Αποφασιστικότητα,«Sub Ghost» και Αμερικανοί έστειλαν το μήνυμα , ανέφερε ότι η Τουρκία έκανε πίσω γιατί ο Έλληνας Πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα στην Μέρκελ (μέσω του Μάας) ότι η Ελλάδα θα χτυπήσει την Τουρκία αν παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα.

Η Μέρκελ σε λίγες ώρες επικοινώνησε με τον Τούρκο Πρόεδρο ο οποίος πήρε στα σοβαρά την απειλή και δεν προχώρησε στις απειλές για έξοδο του Ορούτς Ρέις.

Την Δευτέρα, και με την πίεση της Συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου, ο Τούρκος πρόεδρος αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει την απειλή του, μια απειλή που υποσχέθηκε στον Τουρκικό λαό, γνωρίζοντας πλέον ποια θα είναι η αντίδραση της Ελλάδας.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, αυτή την φορά δεν επικοινώνησε άμεσα με τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά αφήνει να εξελιχθούν τα γεγονότα. Μάλιστα η Γερμανία μέσω της Προεδρίας της, δεν αφήνει επίσης την Ευρώπη να αντιδράσει δυναμικά στις νέες προκλήσεις του Ερντογάν, δίνοντας στον ίδιο τον χρόνο να προλάβει να υλοποιήσει μερικώς τα σχέδια του.

Μάλιστα η Άνγκελα Μέρκελ άφησε να διαρρεύσει ότι προτίθεται να επικοινωνήσει με τον Τούρκο Πρόεδρο κάπου στις επόμενες ημέρες.

Την ίδια στιγμή, ΗΠΑ και Ισράηλ, παίρνουν σαφή θέση στην προκλητικότητα της Άγκυρας ξεκαθαρίζοντας ακόμα περισσότερο ότι αυτή την στιγμή αντικαθιστούν στις αντιδράσεις την Ευρωπαϊκή Ένωση

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.