Καμία Μέρκελ – Διπλωματία, Αποφασιστικότητα,«Sub Ghost» και Αμερικανοί έστειλαν το μήνυμα

Λίγες ώρες μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, ο οποίος πραγματοποιούσε επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα.

Το κλίμα στην συνάντηση ήταν βαρύ για τον Γερμανό Υπουργό. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος και σαφής στον Χάικο Μάας, η Τουρκία είναι αναξιόπιστη για διάλογο, η Ελλάδα γνώριζε για τις κινήσεις των επόμενων ωρών νότια του Καστελόριζου, και αν η Άγκυρα προχωρούσε αυτό που θα έβλεπε η Ευρώπη δεν θα της άρεσε καθόλου, όπως είχε αναφέρει πριν λίγες ημέρες και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Η αποφασιστικότητα του Έλληνα πρωθυπουργού αποτυπώθηκε λίγη ώρα μετά την αναχώρηση του Χάικο Μάας από την συνάντηση. Οι ένοπλες δυνάμεις τέθηκαν σε επιφυλακή πριν την ανακοίνωση των Τούρκων, το υπουργείο άμυνας ετοίμασε την επικοινωνία του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Έσπερ (υπουργό άμυνας των ΗΠΑ) με το κείμενο της επικοινωνίας να αποστέλλεται στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, και την ίδια στιγμή ετοιμάστηκε και η δήλωση του ΓΕΕΘΑ που έθετε την κλιμάκωση στο τελευταίο επίπεδο, η κρίση δεν θα ήταν τοπική. Με την σειρά του, το Υπουργείο εξωτερικών ετοίμαζε επιπλέον ενημερώσεις για κάθε ενδεχόμενο

Όλα τα παραπάνω δεν ήταν τίποτε άλλο από την προετοιμασία που είχε κάνει η Ελλάδα όλο το προηγούμενο διάστημα. Με τον ίδιο τρόπο που προετοιμάστηκε στον Έβρο, με την ίδιο τρόπο και την ίδια αποφασιστικότητα διαχειρίστηκε την προσπάθεια Τούρκων και Γερμανών να προετοιμάσουν τον διάλογο, αυτή την φορά με πίεση.

Ενημερώθηκε η Μέρκελ και ξεκίνησε η προσπάθεια απεγκλωβισμού

Ο Χάικο Μάας με την αποχώρηση του από το Μέγαρο Μαξίμου ενημέρωσε άμεσα την Γερμανίδα Καγκελάριο για την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Άνγκελα Μέρκελ ενημερώθηκε ότι η Αθήνα είναι έτοιμη για το τελευταίο στάδιο κλιμάκωσης, την σύγκρουση. Σε λίγη ώρα η Μέρκελ καλεί τον Έλληνα πρωθυπουργό όπου εισπράττει την ίδια απάντηση, η Ελλάδα θα απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση.

Πλέον κύριο μέλημα της Γερμανίδας Καγκελαρίου είναι να βγάλει από την δύσκολη θέση τον σύμμαχο και αντιπρόσωπο της, τον Τούρκο Πρόεδρο. Η κλήση γίνεται λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης και οι δύο ηγέτες καταλήγουν ότι το μόνο που μπορούν να κερδίσουν είναι τον απεγκλωβισμό επικοινωνιακά. Έτσι την Τετάρτη το απόγευμα, η Bild αρθρογραφεί παρουσιάζοντας την Άνγκελα Μέρκελ ως τον άνθρωπο της τελευταίας στιγμής που απέτρεψε την σύγκρουση και την Τουρκία να μην προχωρά προς το σημείο που είχε ανακοινώσει ότι θα βρεθεί το ερευνητικό σκάφος. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα σκάφη δεν αποχώρησαν από την περιοχή αφού κάτι τέτοιο θα μεταφραζόταν σε ήττα της Άγκυρας

«Δεν επιθυμούμε καμία κλιμάκωση» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά «αντιθέτως, θέλουμε να υπάρχει συνετός διάλογος», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ, επαναλαμβάνοντας και τη χθεσινή δήλωση του Χάικο Μάας από την Αθήνα, ότι η «πρόοδος στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, είναι δυνατή μόνο εφόσον η Άγκυρα εγκαταλείψει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οι Τούρκοι γνώριζαν και δεν είχαν καμία πρόθεση για ένταση

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τους τελευταίους οχτώ μήνες βρίσκονται σε μια διαρκή επιφυλακή και ετοιμότητα, κάτι το οποίο δεν είναι άγνωστο τους Τούρκους. Όσο για το παραγόμενο αποτέλεσμα αυτής της ετοιμότητας, σε αντίθεση με την Τουρκική ηγεσία που την χαρακτηρίζουν οι πολλές και υπερβολικές δηλώσεις, η Ελληνική κυβέρνηση το έθεσε υπόψη της Άγκυρας τρεις φορές, με δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού, του Υπουργού Εξωτερικών, και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Ίσως μεγαλύτερη βαρύτητα είχε αυτή του Νίκου Δένδια ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη ανέφερε ότι εδώ που φτάσαμε το Σύνταγμα δεν μας δίνει άλλη επιλογή πέρα από την προάσπιση της Εθνικής κυριαρχίας.

Οι Τούρκοι γνώριζαν όλα αυτά αλλά δεν γνώριζαν, ούτε και σήμερα που μιλάμε, που βρίσκονται τα Ελληνικά υποβρύχια, τα οποία τους τελευταίους μήνες έχουν κυριολεκτικά «χαθεί». Τι και αν το προηγούμενο διάστημα CN-235 και ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα S-70 Sikorsky από τις φρεγάτες του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού «σκάναραν» όλο το Αιγαίο για να τα εντοπίσουν, αυτά μετατράπηκαν σε «Sub Ghost».

Η απελπισία των Τούρκων Επιτελαρχών ήταν τέτοια που αναγκάστηκαν να προχωρήσουν ακόμα και σε μεθόδους μη συμβατικές, υποχρεώνοντας ιδιώτες , 10 στον αριθμό, 40, ακόμα και 120, να ψάχνουν μαζικά τον βυθό του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου μήπως εντοπίσουν κάτι που θα τους βοηθούσε στην πληροφόρηση.

Ο ρόλος των Αμερικανών

Μπορεί οι Αμερικανοί να έχουν πει για δεύτερη φορά στην Μεσόγειο «μην χτυπήσετε πρώτοι», όμως τώρα έχουν έναν λόγο παραπάνω να είναι πιο ενεργοί. Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, αλλά και ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, αναφέρθηκαν αρκετές φορές στην λέξη «Ασφάλεια» που παρέχουν στην Ελλάδα.

Η λέξη αυτή μπορεί να μεταφραστεί από το καθένα ανάλογα με ποια σειρά βάζει τα πράγματα μπροστά του. Για τους Αμερικανούς όμως έχει μια μετάφραση, «Ασφάλεια» στην επένδυση τους που λέγεται Ελλάδα. Ο ρόλος της χώρας στην ενεργειακή πολιτική της Ουάσιγκτον είναι τέτοιας σημασίας, τα έργα που υλοποιούν επίσης είναι τεράστιας σημασίας, που δεν τους αφήνει άλλη επιλογή από την προστασία των συμφερόντων τους.

Και φυσικά οι ΗΠΑ δεν θα εμπλακούν στρατιωτικά σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, όμως η εμπλοκή στην πληροφορία είναι πλέον δεδομένη

ΓΕΕΘΑ: Η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη, αναφορικά με τις κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού

«Η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη» σχολίαζαν αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ το απόγευμα της Τετάρτης, με αφορμή πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, τις οποίες παρακολουθούν μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως σημειώθηκε πιο πάνω, οι μονάδες του Τουρκικού Ναυτικού δεν θα μπορούσαν να αποχωρήσουν από την περιοχή τόσο άμεσα, και αυτό διότι θα δήλωνε καθαρή ήττα της Άγκυρας

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.