Η Ουάσινγκτον να αποδείξει την πίστη στην σύμμαχο Ελλάδα στην Αν. Μεσόγειο και όχι στον Έβρο

Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης στη «δεξαμενή σκέψης» German Marshall Fund, ο κ. Πάλμερ διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την Αθήνα και την Άγκυρα με στόχο να αμβλυνθούν με διπλωματικά μέσα τα διάφορα σημεία τριβής και να μην εξελιχθούν σε ενδεχόμενες κρίσεις.

Σχετικά με τα γεγονότα στον Εβρο, ο κ. Πάλμερ υπενθύμισε την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αλεξανδρούπολη τον Μάρτιο, λέγοντας ότι είχε την ευκαιρία να μιλήσει για τις πιέσεις που ασκούνται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τα οποία είναι τα σύνορα της Τουρκίας με την Ε.Ε.

«Ενθάρρυνα την Τουρκία να εργαστεί για να μειώσει αυτές τις εντάσεις. Έκτοτε, έχουμε δει την ένταση στα σύνορα να αποκλιμακώνεται», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν ο κ. Πάλμερ παίρνει τα σωστά monitoring για την Ελληνική κοινωνία, αλλά την βοήθεια των ΗΠΑ στον Έβρο δεν την χρειάζεται η Ελλάδα, μπορεί και μόνη της. Μπορεί να αντιμετωπίσει την Τουρκία με τέτοιο τρόπο που αν περάσει την Κόκκινη Γραμμή, πιθανόν οι ΗΠΑ να «γλύφουν» τέτοιες πληγές στην γείτονα χώρα, που ίσως να μην τις έχουν υπολογίσει.

Εκεί που πρέπει να αποδείξουν οι ΗΠΑ την συμμαχία που έχει χτιστεί ανάμεσα στις δύο χώρες , γιατί η Ελλάδα το έχει αποδείξει, είναι στην Ανατολική Μεσόγειο. Και οι ΗΠΑ πρέπει να αποδείξουν και όσα δήλωσαν σε όλο τον κόσμο, όταν ο κ.Πομπέο από την Αθήνα έλεγε ότι οι ΗΠΑ εγγυώνται την Ασφάλεια της Ελλάδας.

Και επειδή όλοι κατάλαβαν τι εννοούσε, η μάλλον, όσοι δεν αποκωδικοποίησαν την φράση, δεν εννοούσε ότι ο ίδιος και ο 6ος στόλος θα πολεμήσουν πλάι πλάι με τους Έλληνες, αλλά θα δουλέψουν μαζί με τους Έλληνες για να αντιμετωπίσουν τους κοινούς εχθρούς. Και η Ελλάδα έκανε ότι έπρεπε απέναντι στους εχθρούς των ΗΠΑ. Έγινε ενεργειακός κόμβος για να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από το Ρωσικό φυσικό αέριο, αντιστάθηκε στις χειροπιαστές υποσχέσεις τις Άπω Ανατολής, αλλά κυρίως, σήκωσε το ανάστημα της στην υπερδύναμη της Ε.Ε για να πετύχει μαζί με την σύμμαχο ΗΠΑ το σχέδιο πρώτο.

Και η Ελλάδα δεν ζητάει την απόδειξη αυτή γιατί φοβάται. Εξάλλου ο Έλληνας υπουργός Άμυνας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν φοβάται «θερμό» καλοκαίρι με την Τουρκία, ήταν σαφής «Καταρχάς δεν φοβόμαστε». Ζητάει γιατί είναι η πιο πιστή Σύμμαχος των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο. Η πιο πιστή μέσα στο ΝΑΤΟ, η πιο πιστή στην Ευρώπη, ακόμα και πιο πιστή από χώρες στην Σινική Θάλασσα. Ναι, και χώρες όπως αυτές στην Βαλτική, η Ουκρανία και η Ταϊβάν είναι πιστές, αλλά δεν έχουν άλλη εναλλακτική.

Και κλείνοντας, να θυμίσω ότι σε ένα παλιότερο μου άρθρο λίγες ημέρες μετά την εκλογή του νέου πρωθυπουργού, τον Ιούλιο του 2019 και που είχε τίτλο “Στην Ουάσινγκτον πρέπει να καταλάβουν ότι ασκούν πολιτική σε χώρα Θυσιών” σημείωνα «Οι Έλληνες δίνουν δύο ευκαιρίες, μια στο πολιτικό σύστημα και στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να τα αλλάξει όλα ριζικά με οποιοδήποτε κόστος, ακόμα και νέα οικονομικά μέτρα, και μια στους συμμάχους για μια δίκαιη μεταχείριση. Τρομάζουμε τι θα βγει στην επόμενη κάλπη αν προδοθούν και από τα δύο»

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.