Νέο Δόγμα από τις ΗΠΑ για την Ελλάδα – «Χαιρέτα μου το Πλάτανο»

«Χαιρέτα μου το Πλάτανο». Πιθανόν αυτό είναι που θα πει ο πρώην Πρέσβης στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, στην Κίμπερλι Γκίλφοϊλ όταν η τελευταία θα αναχωρεί από τις ΗΠΑ για την Αθήνα. Μπορεί να ακούγεται ως αστείο αλλά μόνο αστείο δεν είναι αφού πιο πολλές φορές ακούσαμε από τον πρώην αμερικανό πρέσβη για το χωριό του, παρά οτιδήποτε άλλο. Ισως φταίει ότι συγκρίναμε τον Τζορτζ Τσούνη με την απόδοση του προκατόχου του, Τζέφρι Πάιατ. Ίσως φταίει πως από τον Νοέμβριο του 2022 οι αμερικανοί μείωσαν το διπλωματικό τους αποτύπωμα λόγω της Αλεξανδρούπολης και την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να μην κάνει το ακριτικό λιμάνι μια άλλη Σούδα ως προς το καθεστώς.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι στην παρούσα συγκυρία η Αλεξανδρούπολη είναι τόσο μεγάλης στρατηγικής, γεωπολιτικής και ενεργειακής σημασίας για τη χώρα μας, ώστε πρέπει να παραμείνει στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει και τη δυνατότητα να αναπτύξει το λιμάνι και να αξιοποιήσει πλήρως όλες του τις δυνατότητες» είχε αναφέρει ο Έλληνας Πρωθυπουργός και άμεσα οι αμερικανοί άρχισαν να δείχνουν «μειωμένο ενδιαφέρον» για όλη την περιοχή. Οι υποδοχές πλοίων σταμάτησαν, οι επισκέψεις στην Αλεξανδρούπολη μειώθηκαν, οι αμερικανοί αξιωματούχοι σταμάτησαν να παρακολουθούν ασκήσεις, ο νέος πρέσβης Τζορζ Τσούνης δεν έκανε το καθιερωμένο ταξίδι στην Θράκη όπως και ο νέος πρόξενος στην Θεσσαλονίκη Τζέρι Ισμαήλ ενώ ταυτόχρονα το Γενικό Προξενείο Θεσσαλονίκης έκανε συχνές συναντήσεις με τους συνεργάτες του τουρκικού προξενειου στην Κομοτηνή.

Μάλιστα, στις 10 Μαρτίου οι Μουφτείες της Θράκης (Ξάνθης, Κομοτηνής και Διδυμοτείχου), διοργάνωσαν δείπνο κατάλυσης της νηστείας του Ραμαζανίου «Ιφτάρ»στην Ξάνθη. Στο Δείπνο «Ιφτάρ» παραβρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ και τοπικοί άρχοντες, έγκριτοι μουσουλμάνοι θεολόγοι και Γενικοί Πρόξενοι από τη Θεσσαλονίκη. Οι πρόξενοι που παραβρέθηκαν ήταν αυτοί από Γαλλία, Γερμανία και Βουλγαρία. Στο δείπμο είχε προσκληθεί και ο αμερικανός πρόξενος ο οποίος δεν συμμετείχε κάτι που ικανοποίησε τον μηχανισμό του τουρκικού παρακράτους στην Θράκη.

Μια ήσυχη θητεία χωρίς προβλήματα

Αν για τον Τζέφρι Πάιατ η θητεία του μετρούσε επιτυχίες και προσπάιθειες εκδιώξης (από την ρωσική πρεσβεία που χρησιμοποίησε την Λαϊκη Δεξιά μέχρι την ομογένεια), ο Τζορτζ Τσούνης θήτευσε στα ήρεμα νερά του Αιγαίου και στην δροσιά του Πλάτανου, του χωριού που τόσο αγαπούσε. Αυτό δεν συνέβη γιατί ο ίδιος δεν επιθυμούσε να είναι πιο ενεργός η δεν ήταν ικανός, αλλά πιθανόν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ του ζήτησε να παραμείνει σε μια ηρεμία και ο ίδιος.

Ένα χρόνο πριν ματαίωση του διαγωνισμού για το λιμάνι της Αλεξανδρούοπολης και πιο συγκεκριμένα στις 9 Οκτωβρίου, όταν άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα «σύννεφα», πάνω από τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, στο άρθρο «Η Ελλάδα από ισχυρή σύμμαχος μετατράπηκε σε χώρα επιβράβευσης χορηγών;» και το οποίο αφορούσε τον νέο πρέσβη στην Αθήνα σημείωνα: «Οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο», ακούγεται (μέχρι πριν μέρες τουλάχιστον) από τα στόματα πολιτικών και διπλωματών από τις δύο πλευρές. Αλλά και άλλες φράσεις, «ισχυρός σύμμαχος», «κοινά συμφέρονται στην ευρύτερη περιοχή» που οδηγούν σε λογικά συμπεράσματα, όπως ποιοι πρόκειται να διαχειριστούν μια τέτοια σχέση.

Διαβάστε επίσης: Το Δυρράχιο αν χρειαστεί θα αντικαταστήσει την Αλεξανδρούπολη

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2021

Ο Τζορτ Τσούνης σε μια από τις σύντομες επισκέψεις στην Αλεξανδρούπολη και απο το βήμα του East Macedonia & Thrace ανέφερε: «Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη παίζουν καθοριστικό ρόλο και υπό την αιγίδα της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, η σημασία του Λιμένα Αλεξανδρούπολης για τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ συνεχίζει να αυξάνεται»

Από την επιβράβευση χορηγών στην επιβράβευση συγγενών

Από το 2022 μέχρι και σήμερα στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν εξελίξεις που διαμορφώνουν έναν νέο κόσμο. Η Ελλάδα είναι το σύνορο της Δύσης και των αυταρχικών καθεστώτων, ένα τόξο που ξεκινά από την Βόρεια Κορεά, την Κίνα, την Ρωσία, ακουμπά την Τουρκία και εκτείνεται στο Ιράν. Στον πόλεμο των «12 Ημερων» ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν αποδείχθηκε για άλλη μια φορά η Στρατηγική Αξία της Σούδας. Όπως και στον πόλεμο της Ουκρανίας έτσι και στις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, η Ελλάδα απδεικνύει πως είναι η μόνη χώρα με πολιτική σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και η μόνη που αποτελεί Στρατηγικό Βάθος για τις ΗΠΑ και τους Συμμάχους της.

Για να επανέλθω -αναγκαστικά – στον Τζέφρι Πάιατ, στις καταστροφικές φωτιές του 2021 τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι αμερικανοί αξιωματούχοι λειτούργησαν υποστηρικτά στην χώρα ενεργοποιώντας ακόμα και τον στρατιωτικό μηχανισμό των ΗΠΑ στην Μεσόγειο για να βοηθήσουν την Ελλάδα. Αντίθετα, όταν ο Έβρος καταστράφηκε από την φωτιά του 2023 οι αμερικανοί δεν ήταν εξαφανισμένοι μόνο κατά την διάρκεια της φωτιάς, αλλά και στην συνέχεια. Αυτό που το κάνει πιο εντυπωσιακό είναι πως οι ίδιοι και άλλοι σύμαχχοι ενημερώθηκαν για τα αίτια αλλά η Πρεσβέια των ΗΠΑ στηνΑθήνα δεν έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Διαβάστε επίσης: Μετά τους αγωγούς οι Εμπορικοί Διάδρομοι χωρίζουν τον «Κόσμο των Καθεστώτων» από την Δύση

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 21 Οκτωβρίου 2023

Με τα όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή και τις πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα από την Ρωσία μέσω επιχειρήσεων για πολιτική αποσταθεροποίηση, οι ΗΠΑ να στείλουν έναν έμπειρο διπλωμάτη ο οποίος θα μπορούσε να υποστηρίξει τον «στενό σύμμαχο». Αντί για αυτό, το «Σύστημα Τραμπ» επιλέγει να φέρει σε μια σημαντική πρεσβεία, αυτή της Αθήνας, έναν συγγενή χωρίς καμία διπλωματική πείρα που σημαίνει υποβάθμιση της Πρεσβίας. Μπορεί η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ να είναι μια ικανότατη παρουσιάστρια όπως ο Τζορτζ Τσούνης ήταν ένας ικανότητος επιχειρηματίας. Και οι δύο θα μπορεί να έβγαζαν το ταλέντο σε μια πρεσβεία όπως στο Λουξεμβούργο. Η Αθήνα όμως είχε και έχει τρομακτικές απαιτήσεις.

Το πως θα λειτουργήσει η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ αποτυπώθηκε στην ακρόαση της. Τα όσα είπε στην Ελλάδα εκλήφθηκαν ως στήριξη στην χώρα και άδεισμα της Τουρκίας. Στα όσα είπε δεν ανέφερε τίποτα καινούριο και ουσιαστικά αποτύπωσε την ελληνοαμερικανική συνεργασία πριν από το 2022. Είπε πως: «Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας σε μια περίπλοκη περιοχή» κάτι που επιτεύχθηκε με την Συμφωνία των Πρεσπών αφού η χώρα δεν είναι το «Μαξιλάρι του ΝΑΤΟ» ενεργοποιώντας το Στρατηγικο της Βάθος.

Ανέφερε πως: «Η Ελλάδα έχει κρίσιμο ρόλο στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και η δέσμευσή της στην κοινή ασφάλεια εντός του ΝΑΤΟ έχει μεγαλύτερη σημασία από ποτέ», έναν ρόλο που κατέχει η χώρα από την πρώτη μέρα στην Συμμαχία της.

Τόνισε: «Η Ελλάδα είναι από τις πιο συνεπείς συμμαχικές χώρες στο ΝΑΤΟ εκπληρώνοντας τους στόχους για τις αμυντικές δαπάνες με σκοπό να φτάσουν στο 5%.», κάτι που φαίνεται και σε πίνακα του Αμερικανού Προέδρου από την προηγούμενη θητεία όταν η Ελλάδα ήταν κάτω από τις ΗΠΑ και ειδικά σε μια περίοδο κρίσης.

Διαβάστε επίσης: Αυτή είναι η «Σωστή Ιστορία» του Συστήματος Τραμπ για την Ελλάδα

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 6 Μαρτίου 2025

«Η Ελλάδα επενδύει στην απόκτηση Αμερικανικών οπλικών συστημάτων όπως τα F35, ελικόπτερα APACHE, BLACK HAWK ενώ προχωρά σε συμπαραγωγή με τις ΗΠΑ για την ναυπήγηση νέων Φρεγατών» σημείωσε λέγοντας επίσης πως θέτει σε ύψιστη προτεραιότητα τον Αμυντικό εκσυγχρονισμό της Ελλάδος. Θα έπρεπε να την ενημερώσουν πως τις βάσεις για τα F-35 τις έβαλαν οι Πομπέο-Πάιατ και ο Ερντογάν ο οποίος επέλεξε να η Τουρκία να ψηφοποιηθεί από την Κίνα. Δεν την ενημέρωσαν πως οι S-400 ήταν απλά η αφορμή.

Για την ενέργεια ανέφερε τα γνωστά, πως η χώρα είναι ενεργειακός κόμβος, για την Ρεβυθούσα και το FSRU που πήραν αξία και λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, του TAP και άλλων έργων που αποφασίθηκαν την εποχή που ίδια κακολογούσε τους Έλληνες.

Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ αναφέρθηκε επίσης και στον «Κάθετο Διάδρομο» που χαρακτηρίστηκε «Αγωγός Τραμπ» ένα έργο που ψάχνει Συμβόλαια καιρό τώρα και φυσικά δεν είναι έργο του Τραμπ. Μίλησε και για την Ηλεκτρική Διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, ένα έργο που θα γίνει όχι γιατί το είπε η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, αλλά γιατί η αξία της Διασύνεσης φτάνει μέχρι την Αίγυπτο και την Σαουδική Αραβία.

Όταν έγραφα το άρθρο για τον Τζόρτζ Τσούνη έκλεινα με την εξής φράση: «Προσωπικά, εύχομαι να διαψευστώ και να επιβεβαιωθούν όσοι βλέπουν καλύτερες ημέρες». Για την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ θα κλείσω με το εξής: «Προσωπικά εύχομαι να διαψευστώ και η ίδια να μην είναι απροσανατολισμός για όσα έχουν σχεδιάσει οι ΗΠΑ για Αλβανία και Κρήτη»

Διαβάστε επίσης: Για ποιον «Μεγάλο Πόλεμο» προετοιμάζεται η Ελλάδα;  – Η Σύνοδος στο Βίλνιους «μίλησε»

Το άρθρο δημοσιεύτηκε 16 Ιουλίου 2023

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.