Ο Covid-19 δεν σταματά την πίεση ΝΑΤΟ και ΗΠΑ στην Ρωσία

Όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανικός στρατός, η πολωνο-αμερικανική άσκηση Allied Spirit, η οποία είχε προγραμματιστεί για τον Μάιο, θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 19 Ιουνίου στη μεγάλη στρατιωτική βάση Ντράουσκο Πορόρσκι και κινητοποιήσει 6.000 στρατιώτες από τις δύο χώρες

Οι 4.000 Αμερικανοί στρατιώτες που θα μετάσχουν είχαν ήδη φτάσει στην Ευρώπη για να λάβουν μέρος στην άσκηση Defender-Europe 20, την μεγαλύτερη ανάπτυξη του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη τα τελευταία 25 χρόνια, όταν η πανδημία Covid-19 ανάγκασε το Πεντάγωνο να παγώσει όλες τις στρατιωτικές κινήσεις σε όλο τον κόσμο.

Την ίδια στιγμή στην Λετονία η Ομάδα Μάχης του ΝΑΤΟ μετατρέπεται στην πιο φονική μηχανή αντιαρματικού αγώνα. Πολωνικά T-72 , Ισπανικά Lepoard , Ιταλικές Μηχανοκίνητες μονάδες, Καναδοί καταδρομείς και εκατοντάδες Tow και Javelin, εκπαιδεύονται σε καθημερινή βάση. Μαζί με τις ομάδες μάχης της Λιθουανίας και της Εσθονίας, είναι ίσως η πιο ετοιμοπόλεμη μηχανή στο κόσμο, με υψηλά καταρτισμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό.

Η Ρωσία όμως αισθάνεται την πίεση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και σε δύο ακόμη σημεία, στην Βαλτική Θάλασσα και την Ουκρανία, δημιουργώντας ένας ασφυκτικό κλοιό. Στις αρχές Μαϊου, πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ από Ολλανδία, Βέλγιο, Νορβηγία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο έπλευσαν στη Βαλτική Θάλασσα. Τον Απρίλιο το αντιτορπιλικό USS Gravely του αμερικανικού ναυτικού και η φρεγάτα HMS Westminster του βασιλικού ναυτικού συμμετείχαν σε ασκήσεις στην Βαλτική θάλασσα μαζί με τουρκικά και ισπανικά πολεμικά πλοία. Το ίδιο διάστημα, μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ είχαν εισέλθει στην Μαύρη Θάλασσα και μαζί με τα συμμαχικά σκάφη να ξεπερνούν τα έξι στο σύνολο του.

Η Ουκρανία με την σειρά της δηλώνει έτοιμη να ενισχύσει την σχέση της με το ΝΑΤΟ, μια εξέλιξη που θα αυξήσει την ένταση ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την Ρωσία. Η τελευταία έχει διαμηνύσει προς δεν θα δεχτεί σε καμιά περίπτωση χώρες όπως η Γεωργία και Ουκρανία να γίνουν μέλη της Συμμαχίας

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.