Οι Ρώσοι βάζουν φωτιά στα Βαλκάνια με το Pomakistan – Ξεσηκώνουν αυτονομιστικό κίνημα στην Βουλγαρία

Νέα Οσετία, Αμπχαζία, Ναγκόρνο – Καραμπάχ, Κριμαία, Υπερδνειστερία, Ντονμπάς. Οι περιοχές αυτές έχουν έναν κοινό παρανομαστή, την Ρωσία, και πρόκειται για δημιουργήματα της ώστε να δημιουργήσει προβλήματα στην Γεωργία, την Ουκρανία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και την Ρουμανία.

Δημιουργώντας και ξεσηκώνοντας αυτονομιστικά κινήματα στις παραπάνω περιοχές, η Μόσχα κατόρθωσε να έχει στρατιωτική παρουσία σε κάθε περιοχή ως «Ειρηνοποιός», να δημιουργεί πολιτικά προτεκτοράτα όπως στην Αρμενία, να επεμβαίνει πολιτικά στα εσωτερικά των χωρών, και να δημιουργεί μακροχρόνια προβλήματα ανάμεσα στις χώρες όπως έγινε με το Ναγκόρνο – Καραμπάχ (δημιούργημα ως πρόβλημα και τοπωνύμιο από την ΕΣΣΔ).

Κάτι ανάλογο επιδιώκει εδώ και χρόνια στα Βαλκάνια με αιχμή την Βοσνία – Ερζεγοβίνη και την Βόρεια Μακεδονία. Όμως για πρώτη φορά σε αυτές τις δύο περιοχές, και τα αυτονομιστικά κινήματα που προσπαθεί να ξεσηκώσει, βρίσκει μεγάλα εμπόδια αφού στην περιοχή έχουν εμπλακεί πολύ ενεργά η Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και ΗΠΑ.

Η Μόσχα ετοιμάζεται να χτίσει την επόμενη «Μικρή Ρωσία» στα Βαλκάνια – Κοσοβάροι και Πομάκοι στο στόχαστρο της

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 17 Νοεμβρίου 2020

Για τον λόγο αυτό, εδώ και λίγα χρόνια εκμεταλλευόμενη το ισχυρό της δίκτυο στην Βουλγαρία, έχει εισχωρήσει στους Πομάκους της Βουλγαρίας και τους οποίους ετοιμάζεται να τους ενεργοποιήσει ως «Ορφανό Έθνος.»

Αν και οι Πομάκοι είχαν πάντα την στήριξη των ΗΠΑ, οι Ρώσοι κατόρθωσαν να εμπλακούν ενεργά στις δομές των 500.000 χιλιάδων πομάκων στην Βουλγαρία και ελέγξουν μεγάλη μερίδα αυτών. Και μόνο ο τρόπος που ελέγχουν τμήμα Ελλήνων πολιτών και κομμάτων, μια καθαρά Ευρωπαϊκή χώρα, ο καθένας καταλαβαίνει πόσο εύκολο είναι στην περίπτωση της Βουλγαρίας.

Τώρα αν κάποιος αναρωτηθεί πως η Μόσχα και το δίκτυο πρακτόρων της έχει εμπλακεί σε μια μουσουλμανική κοινότητα, δεν έχει παρά να δει την άριστη συνεργασία που έχει με τους ακραίους Τσετσένους, και τους Σιίτες Σύριους.

Γιατί το Pomakistan

Η ιδέα ενός κράτος Pomakistan στην «καρδιά» της Βουλγαρίας δεν είναι κάτι καινούριο. Οι Πομάκοι αντέγραψαν τους Σκοπιανούς και δεκαετίες με έδρα τον Καναδά και την Σουηδία, δημιουργώντας τις συνθήκες ώστε να υπενθυμίζουν πως είναι πάντα εδώ ως «Ορφανό Έθνος.» Ποτέ όμως δεν τόλμησαν ούτε καν να θέσουν η να εγείρουν τέτοια αξίωση αφού δεν θα είχαν καμιά στήριξη

Όμως η Συμφωνία των Πρεσπών έδωσε μια «μικρή χαραμάδα» για τους ίδιους και τους επίδοξους «νονούς.» Όπως έχει σημειώσει το «V» σε σχετικό άρθρο (εδώ), η Συμφωνία των Πρεσπών δημιουργεί ένα τεράστιο ιστορικό πρόβλημα στην Βουλγαρία, την αποκόπτει από την «αρχή» της ως Έθνος, και η δημιουργία του pomakistan, συνέχεια ως γεωγραφικός χώρος της Βόρειας Μακεδονίας, την αποκόπτει από την Θράκη και την περιορίζει στην Μαύρη Θάλασσα.

Όμως το Pomakistan δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα και σε μια άλλη χώρα, την Τουρκία. Τον Δεκέμβριο του 2017, όταν ο Τούρκος Πρόεδρος επισκέφτηκε την Θράκη, για πρώτη φορά έκανε αναφορά στους Πομάκους, μια λέξη που ήταν απαγορευμένη όχι μόνο στους κύκλους του Τουρκικού Προξενείου, αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση της Θράκης.

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε στους Πομάκους και προσπάθησε να τους φέρει κοντά στην Τουρκία, για έναν πολύ σοβαρό λόγο. Ένα κράτος Πομάκων αποκόπτει οριστικά τον Παντουρκισμό στα Βαλκάνια και σηκώνει ένα μεγάλο τείχος ανάμεσα στο Ισλάμ της Άγκυρας και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Pomakistan πάνω στην Viacarpatia, Corridor 8, στις Κάθετες της Εγνατίας Οδού και τον IGB

Αν δούμε την φωτογραφία του άρθρου, ο χάρτης με το Pomakistan που έχουν δημιουργήσει οι οργανώσεις των Πομάκων, κόβει την Viacarpatia που συνδέει τις Βαλτικές Χώρες με το Αιγαίο, , τον Corridor 8 έναν οδικό άξονα που συνδέει το λιμάνι του Δυραχίου με την Μαύρη Θάλασσα, τις κάθετες της Εγνατίας Οδού και τέλος, πάνω στον αγωγό φυσικού αερίου IGB που θα προμηθεύει την Βουλγαρία, και στο μέλλον Ρουμανία, Μολδαβία, Ουκρανία, ακόμα και Ρωσία.

Για την Μόσχα, ο έλεγχος ενός κράτους στην καρδιά των Βαλκανίων, πάνω στα μεγαλύτερα σχέδια των ΗΠΑ θα ήταν το τέλειο σενάριο. Κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ δύσκολο σε μια νατοϊκή χώρα όπως η Βουλγαρία, όμως δεν θα ήταν καθόλου δύσκολο να δημιουγήσει προβλήματα στην πολιτική σταθερότητα της χώρας ενεργοποιώντας τους μηχανισμούς που διαθέτει στην Βουλγαρία

Μάλιστα, η Ρωσία για να πετύχει τον σκοπό της έχει ενεργοποιήσει υπολείμματα της Καμτσία (εδώ), ή αλλιώς «το Ρώσικο συγκρότημα». Ο λόγος για ένα χωριό καλά κρυμμένο από τα τουριστικά θέρετρα στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Βουλγαρίας

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.