Τι σημαίνει η Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου

«Βρισκόμαστε σε μια εποχή επανάστασης της τεχνολογίας. Αυτό που ζητούν οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας και η δημιουργία υποδομών που θα επιτρέψουν να χειριστούμε προηγμένα οπλικά συστήματα. Αυτό είναι το νόημα αυτής της συμφωνίας και αυτό ζητάμε απο ΗΠΑ και ζητάμε να επενδυθούν τα κεφάλαια που επιτρέπουν τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων ώστε το δικό μας προσωπικό να έχει εκπαίδευση. Αν υποτεθεί ότι οι ΗΠΑ θα μας δώριζε τα προηγμένα οπλικά συστήματα δεν θα είχαμε την δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσουμε. Χρειαζόμαστε βοήθεια και επαφή για μια άλλη τεχνογνωσία. Αυτό υπηρετούμε και όχι την λογική παροχής υλικού 20 ετών, κάποιων τεθωρακισμένων κ.α. Εχει αλλάξει η εποχή στον συγκεκριμένο τομέα».

Αυτό είχε σημειώσει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με αφορμή την επιστολή του Μάικ Πομπέο (Ιανουάριος 2020) προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, με την οποία σημείωνε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ασφάλεια της Ελλάδας.

Όπως ήταν αναμενόμενο στην λέξη «Ασφάλεια» δόθηκαν διάφορες ερμηνείες.

Τι εννοούν οι ΗΠΑ «Ασφάλεια» και πως δημιουργεί συνθήκες για Συμμαχίες

Το Αύγουστο του 2019 στην Θεσσαλονίκη, σε συνάντηση που είχε ανώτατος διπλωμάτης των ΗΠΑ με δημοσιογράφους και αφού απάντησε σε όλα τα ερωτήματα , στο τελευταίο σχετικά με τον Ιβάν Σαββίδη και τον ΠΑΟΚ, σημείωσε με μια σχετική δυσφορία: «Δεν καταλαβαίνω τι μου λέτε, σας παρέχουμε Ασφάλεια, τι άλλο θέλετε;»

Διαβάστε επίσης: Η Ελλάδα «Ασπίδα Ασφάλειας» στην Νοτιοανατολική Ευρώπη

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 6 Οκτωβρίου 2020

Τι εννοούσε ο Αμερικανός Διπλωμάτης «Ασφάλεια»; Όλα όσα είδαμε στον Έβρο αφού από τον Νοέμβριο του 2019 η Ελλάδα είχε ειδοποιηθεί να προετοιμαστεί για την εισβολή των Τούρκων στις Καστανιές, την δημιουργία υποδομών από τον Οκτώβριο του 2019 όταν δεκάδες ειδικοί από τις ΗΠΑ προετοίμαζαν την Ασφάλεια τους κάτι που έγινε εμφανές την περίοδο της Πανδημίας, την παροχή πληροφορίων για την αντιμετώπιση της Ρωσοτουρκικής πρόκλησης στην Ανατολική Μεσόγειο το καλοκαίρι του 2020, τις πληροφορίες για τα Ρωσικά δίκτυα, ,και τέλος την δημιουργία νέων υποδομών που κατατάσσει την Ελλάδα στις πιο ισχυρές χώρες του The Clean Network

«Χτίζονται» συμμαχίες στις υποδομές τεχνολογίας που εδραιώνονται στην Ελλάδα

Σήμερα η Ελλάδα μαζί με την Ρουμανία, είναι οι δύο χώρες της Ευρώπης που τοποθετούν τεχνολογία η οποία θα επικρατήσει τις επόμενες δεκαετίες. Όλες οι αναπτυγμένες χώρες τις Ευρώπης βασίζουν την Ασφάλεια τους σε υποδομές προηγούμενων δεκαετιών.

Από τα Data Center που έχουν δημιουργηθεί μέχρι αυτά που θα δημιουργηθούν, από τις υποδομές των επικοινωνιών στο The Clean Network μέχρι τις υποδομές στο δημόσιο, και τέλος,μέχρι τους εξοπλισμούς, η Ελλάδα θα είναι η «αιχμή του δόρατος» στην «6η Διάσταση του Πολέμου», ο οποίος ξεκίνησε και θα διαρκέσει για πολλές δεκαετίες.

Διαβάστε επίσης: Ο Πόλεμος των «Έξι Διαστάσεων» έφερε την Γαλλική Φρεγάτα

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2021

Όλα τα παραπάνω επιτρέπουν στην Ελλάδα να είναι και πρωτοπόρος και στην συνεργασία της ΕΕ για την ασφάλεια και την άμυνα, Για να προστατεύσει καλύτερα τους πολίτες της και να υπερασπιστεί τις αξίες της, η ΕΕ πρέπει να αναλάβει στρατηγική δράση στον τομέα της άμυνας και να αυξήσει την ικανότητά της να ενεργεί αυτόνομα.

Για την Ευρώπη η απειλή αυτή εντοπίζεται κυρίως στα Βαλκάνια, όπου η Ρωσία (με την βοήθεια της Κίνας) θα προσπαθήσει να φέρει μια ένταση ανάλογη της Ουκρανίας, στην «καρδιά» Βαλκανίων.

Είναι πολύ πιθανό ο υβριδικός πόλεμος και ο στρατιωτικός ανταγωνισμός να χωρίσουν την περιοχή σε δύο ζώνες ασφαλείας, μία υπό τη ρωσική ομπρέλα (Σερβία και Δημοκρατία Σέρπσκα) και η δεύτερη με το ΝΑΤΟ (Αλβανία, Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία και Μαυροβούνιο).

Διαβάστε επίσης: Μοντέλο Ταϊβάν εφαρμόζουν οι Αμερικανοί στην Θεσσαλονίκη;

Το άρθρο δημοσιεύτηκε 30 Σεπτεμβρίου 2020

Οι ανεπίλυτες διαφορές στα Βαλκάνια θα δικαιολογήσουν τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τους στρατούς τους και  να διατηρήσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς αδύναμους . Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δυνάμεις έχουν ήδη εμπλακεί. Η Σερβία και η «Δημοκρατία Σέρπσκα» (μια αυτόνομη περιφέρεια της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με την πλειοψηφία των Σέρβων) θα λάβουν ρωσικά όπλα, ακόμη και βάσεις, ενώ το  ΝΑΤΟ ενισχύει την παρουσία, και ειδικά στην Αλβανία

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τεράστια συμφέρονται στην περιοχή, και θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τόσο την Ρωσία, όσο και την μεγάλο ανταγωνιστή την Κίνα.

Η Συμφωνία Αθήνας – Λονδίνου, θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να χρησιμοποιήσει όλες τις σύγχρονες υποδομές της Ελλάδας για να προστατέψει τα συμφέροντα των δύο χωρών, αλλά και να αντιμετωπίσει την απειλή Μόσχας και Πεκίνου.

Τα Βαλκάνια αποτελούν πλέον το  στρατηγικό κομβικό σημείο της στρατηγικής ασφαλείας των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Στόχος είναι η δημιουργία ζώνης σταθερότητας μεταξύ της Βαλτικής, της Μαύρης και της Αδριατικής Θάλασσας, μια Ασφάλεια που περνά από το Αιγαίο, την Αλεξανδρούπολη και την Θεσσαλονίκη.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Νοτιοανατολική Ευρώπη ήταν στρατηγικά ισορροπημένη μέσω μιας φόρμουλας 2+2+2: δύο μέλη του ΝΑΤΟ (Τουρκία και Ελλάδα), δύο κράτη του Συμφώνου της Βαρσοβίας (Βουλγαρία και Ρουμανία) και δύο κράτη που δεν ανήκουν σε κανένα στρατιωτικό μπλοκ (Γιουγκοσλαβία και Αλβανία). . Σήμερα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, το Μαυροβούνιο και η Αλβανία έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Η Ρωσία επιστρέφει στην περιοχή μέσω των συμμάχων της Σερβίας και Δημοκρατίας Σέρπσκα.

Τέλος, η Συμφωνία επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να έχει μια συνέχεια στην αποκοπή της Μόσχας από το Αζερμπαϊτζάν και την Κασπία, το Αιγαίο – Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι το Γιβλατάρ κ

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.