Το κίνδυνο να «στερέψουν» οικονομικά οι δήμοι της χώρας τόνισε ο Γ.Καμίνης στους δημάρχους των Πρωτευουσών της ΕΕ – αντίδραση από την Επίτροπο Corina Cretu

Τους δημάρχους των Πρωτευουσών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης Corina Cretu, ενημέρωσε πριν λίγο στη Βιέννη, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, για την απόφαση της κυβέρνησης να δεσμεύσει τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων και των περιφερειών.

Στη Βιέννη, όπου πραγματοποιείται η Συνάντηση των δημάρχων των Πρωτευουσών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσία της Επιτρόπου, από το βήμα της διοργάνωσης, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης αναφέρθηκε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που πλήττει, όπως τόνισε, την αυτοτέλεια των δήμων και τους οδηγεί σε οικονομική ασφυξία.

Νωρίτερα, το ζήτημα έθεσε ο κ. Καμίνης προς την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, κυρία Corina Cretu, η οποία προέβη στο ακόλουθο σχόλιο: «Η Ολοκληρωμένη Αστική Ανάπτυξη στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής συνοχής, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να διατηρηθεί. Είναι απαραίτητο για την Οικονομία, την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες των ευάλωτων στρωμάτων της κοινωνίας καθώς και για τη διασφάλιση ενός ανεκτού επίπεδου ποιότητας ζωής. Αποτελεί κλειδί για την επιτυχημένη στρατηγική εξόδου από την κρίση».

Καλωσορίζοντας τους δημάρχους στη Συνάντηση των δημάρχων των πρωτευουσών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο δήμαρχος Βιέννης Dr Michael Häupl, εξέφρασε την ιδιαίτερη συμπαράστασή του στην Αθήνα και την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Στην ομιλία του, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης αναφερόμενος στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τόνισε ότι «εκτός από το γεγονός ότι είναι προδήλως αντισυνταγματική, αιφνιδιάζει τους δήμους, οι οποίοι βλέπουν να πλήττεται βάναυσα η αυτοτέλειά τους και να απειλείται η δυνατότητά τους να συμβάλουν στην κοινωνική συνοχή και την αστική ανάπτυξη».

Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις αλλά και τις δυνατότητες παρέμβασης τους στον σχεδιασμό και την εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών που αφορούν το μεγάλα προβλήματα της μετανάστευσης, της αειφόρου ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Ο κ. Καμίνης χαρακτήρισε κομβικό το ρόλο των πόλεων στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, υπογραμμίζοντας «την ανάγκη να ληφθούν πρωτοβουλίες  για τη σύσταση μιας ευρωπαϊκής ατζέντας για τη μετανάστευση» και ανακοίνωσε  «την κοινή πρωτοβουλία που έχουμε αναπτύξει μαζί με τη Ρώμη και το Παρίσι ως πρωτοβουλία των δημάρχων,, προκειμένου να συμβάλλουμε  στις συζητήσεις σχετικά με την ευρωπαϊκή ατζέντα για τη μετανάστευση». Πρόσθεσε ότι  «για το σκοπό αυτό, έχουμε την πρόθεση να λάβουμε  όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να προσεγγίσουμε τους αρμόδιους φορείς, και να παρουσιάσουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρωτοβουλία μας».

Αναφερόμενος στις εμπειρίες της Αθήνας και στην συμβολή του δήμου  στις συζητήσεις σχετικά με το αστικό περιβάλλον της ΕΕ, ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι «οι πόλεις θα πρέπει να συμμετέχουν από το αρχικο στάδιο στο σχεδιασμό της πολιτικής και εχει  έρθει η ώρα να προβλέπουν την αστική διάσταση σε όλες τις σχετικές διαδικασίες χάραξης πολιτικής. Η Ευρώπη χρειάζεται τις πόλεις, προκειμένου να συνδεθεί με τους πολίτες κα να λαμβάνει αποτελεσματικά υπόψη τις ανάγκες τους».

Στην συνάντηση υπεγράφη από τους συμμετέχοντες η Διακήρυξης της Βιέννης «Μια ισχυρή φωνή στην Ευρώπη».

 

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.