Αυτός είναι ο “κίνδυνος| από την δραστηριότητα του Αμερικανού Πρέσβη

Τον Οκτώβριο, σε άρθρο με τίτλο “Το νέο “Σχέδιο Μάρσαλ” των ΗΠΑ αφορά μόνο την Ελλάδα” το viadiplomacy.gr ανεφέρε “μετά από 80 χρόνια, οι Αμερικάνοι φαίνεται πως προσφέρουν στην Ελλάδα ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ με ηγετικό στέλεχος τον Αμερικανό Πρέσβη Τζέφρι Πάϊατ αυτή την φορά.

Ο Αμερικανός Πρέσβης –όσο και αν σε κάποιους ο τίτλος δημιουργεί αρνητικότητα- φαίνεται πως ήταν ο κατάλληλος για αυτό το νέο Σχέδιο, το οποίο δεν περιέχει αγροτικά μηχανήματα, μουλάρια και ότι άλλο για να ανοικοδομήσει την Ελλάδα, αλλά ασφάλεια και τις δίνει ρόλο στις ενεργειακές εξελίξεις.

Η κυβέρνηση Τσίπρα δημιούργησε όλες τις συνθήκες ώστε μέσα λίγο χρονικό διάστημα ο Τζέφρι Πάιατ να δημιουργήσει ένα φιλικό προφίλ, και να μπορεί με άνεση να κάνει την δουλειά του ανά την Ελλάδα χωρίς να έχει καμιά ενόχληση. Δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης σε όλες τις δομές του κράτους, από υπουργούς, βουλευτές, δημάρχους μέχρι απλούς πολίτες.

Από τις ορειβασίες στα βουνά της Ηπείρου, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις μέχρι την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Τζέφρι Παϊατ είναι ίσως ο μόνος Αμερικανός Πρέσβης που μπορεί να κινείται άνετα σε όλη την χώρα χωρίς προβλήματα, σε μια χώρα όπου η Αριστερά επί δεκαετίες χρησιμοποίησε τον Αντιαμερικανισμό για να αποκτήσει μια ιδεολογική ηγεμονία.

Το επόμενο διάστημα και με την λύση του Σκοπιανού, οι Αμερικανοί είναι πέρα από βέβαιο πως θα προχωρήσουν μέσω εταιρειών σε επενδύσεις που θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη του Ελληνικού Λαού στην νέα αυτή σχέση.

Οι ΗΠΑ χρειάζονται την μετριοπαθή Ελληνική κοινωνία, με περισσότερες από 5 στρατιωτικές βάσεις στο μέλλον, με την αξιοποίηση των υποδομών για την ενέργεια, με επενδύσεις ώστε να μειωθεί η επιρροή των Ρώσων και Κινέζων (βλέπε λιμάνια, ναυπηγεία), το νέο Σχέδιο Μάρσαλ θα επικεντρωθεί στην διασφάλιση της υπάρχουσας κατάστασης στην Ελλάδα και στον πληθυσμό (Έλληνες και αλλοδαποί)”

Από τον Οκτώβριο του 2018 που γράφτηκε το παραπάνω άρθρο, ο Αμερικανός Πρέσβης επικεντρώθηκε στον Στρατηγικό Διάλογο και το κύριο αποτέλεσμα που ενδιαφέρει τον ίδιο και την Διπλωματική του ομάδα και που είναι η εκπαίδευση. 

Κάνοντας ένα υποχρεωτικό διάλειμμα λόγω shutdown, “επανήλθε” και χρησιμοποιώντας τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ξεκίνησε αυτό που ξέρει να κάνει καλά. Άρχισε την επισκέψεις στην ύπαιθρο, πήγε για σκι, επισκέφθηκε αρχαιολογικούς χώρους, συμμετείχε σε ποδηλατικούς αγώνες, και ενδιάμεσα έκανε και αναρτήσεις με πολιτικές δραστηριότητες.

Αυτός είναι και ο “κίνδυνος” από την δραστηριότητα του Τζέφρι Πάιατ, ο πήχης που δημιουργεί. Δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει αν αυτό που κάνει είναι μια καλοστημένη επικοινωνιακή πολιτική, η είναι η Ελλάδα που τον μαγεύει – είναι αθλητής για όσους δεν το γνωρίζουν – και σε συνδυασμό με την πολιτική βγαίνει το προφίλ αυτό.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι ο επόμενος Αμερικανός Πρέσβης θα πρέπει να κάνει μεγάλη προσπάθεια ώστε να καταφέρει να κρατήσει ψηλά τον πήχη αυτό, η έστω να μην τον κατεβάσει στα κλασσικά επίπεδα ενός Αμερικανού Πρέσβη

Παρακάτω είναι μόνο τα tweet του από την τελευταία δραστηριότητα τις 24 ώρες που πέρασαν

 

ViaDiplomacy Newsroom