Ελλάδα: Η πιο σημαντική χώρα σε ένα Δίκτυο Συμμαχιών

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με την εκλογή του Τζο Μπάιντεν, θα επιστρέψει στην πολιτική του Αμυντικού Βάθους το οποίο με άκομψο, και σε πολλές περιπτώσεις με παιδαριώδη τρόπο εγκατάλειψε ο Ντόναλντ Τραμπ. Το Αμυντικό Βάθος των ΗΠΑ βασίζεται σε ένα Δίκτυο Συμμαχιών που επιτρέπει την Ασφάλεια της ίδιας και των Συμμάχων της

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Βαλτικών Χωρών και της Ταϊβάν. Από την μια οι πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες βασίζουν την ανάπτυξη και Ασφάλεια τους (Ενεργειακή πρωτίστως) στο ΝΑΤΟ και των δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί απέναντι στην Ρωσική απειλή, και από την άλλη, μια νησιωτική χώρα η οποία σηκώνει το ανάστημα της απέναντι στην Κίνα βασιζόμενη στις ΗΠΑ και τους συμμάχους της στην Άπω Ανατολή.

Η εγκατάλειψη αυτής της πολιτικής από τον Τραμπ λίγο έλειψε να φέρει και την πρώτη ουσιαστική ρήξη απέναντι σε μια στενή σύμμαχο, την Νότια Κορέα. Οι φωτογραφίες του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη και η αφέλεια του πρώτου ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα μείωνε το πυρηνικό του πρόγραμμα, δεν προβλημάτισαν την Σεούλ. Την προβλημάτισε όμως όταν ο Τραμπ άρχισε να κάνει σκέψεις για μείωση των στρατευμάτων στην Χερσόνησο, καθώς επίσης και την απόλυση χιλιάδων Νοτιοκορεατών οι οποίοι εργάζονται στις βάσεις των ΗΠΑ. Για τον λόγο αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μόλις διαφάνηκε η νίκη του Τζο Μπάιντεν, αντιπροσωπεία αξιωματούχων από την Νότια Κορέα ταξίδεψαν στις ΗΠΑ όπου είχαν συνομιλίες με συνεργάτες του νέου Αμερικανού Προέδρου.

Η Ελλάδα το Στρατηγικό Βάθος στο Δίκτυο Συμμαχιών ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Από την Νότια Κορέα, στην Ινδία, από εκεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Ισραήλ, μέχρι την Νορβηγία, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει ένα μεγάλο Δίκτυο Συμμαχιών, το οποίο έχει δημιουργηθεί για την ανάσχεση της Κίνας και της Ρωσίας. Και αν η Κίνα φτιάχνει το δικό της Δίκτυο Συμμαχιών κάτω από την απειλή κρατικού χρέους, η Ρωσία προσπαθεί να κρατήσει τις συμμαχίες της, κυρίως αυταρχικά καθεστώτα όπως Λευκορωσία, Τουρκία, Συρία, υπό την απειλή της Ενέργειας.

Αντίθετα οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ προσπαθούν να δημιουργήσουν Συμμαχίες όπου οι χώρες αλληλοσυμπληρώνονται με την διασπορά και ανάδειξη δυνάμεων, χωρίς να είναι απαραίτητα στρατιωτικές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ελλάδας, η οποία βγαίνοντας από μια δεκαετή κρίση, μεθοδικά γίνεται όχι μόνο το Στρατηγικό Βάθος της Ουάσιγκτον για την Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Αφρική, αλλά και των Συμμάχων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές. Αν διαβαθμίσουμε όλες τις εξελίξεις που συμβαίνουν στην χώρα τα τελευταία τρία χρόνια, η προοπτική των εξοπλισμών όπως Φρεγάτες και τα αεροσκάφη, είναι χαμηλά στην διαβάθμιση αυτή. Έχουν συμβεί γεγονότα, έχουν παρθεί αποφάσεις και έχουν δρομολογηθεί επενδύσεις που δίνουν τέτοια αξία στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες λειτουργούν πλέον υποστηρικτικά στο Υπουργείο Εξωτερικών, στην Διαχείριση Κυβερνοασφάλειας, στις υβριδικές επιχειρήσεις από το εξωτερικό, και κυρίως, στην προστασία υποδομών.

Και οι υποδομές αυτές είναι που δίνουν αξία στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες. Η χώρα εξοπλίζεται, και όχι στρατιωτικά μόνο, για να προστατέψει όλα τα Ενεργειακά έργα, αυτά που την κάνουν σημαντική για χώρες όπως η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία. Για το FSRU και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που την κάνουν σημαντική για χώρες όπως η Ρουμανία και Ουκρανία, ακόμα και την Πολωνία. Εξοπλίζεται για να προστατέψει Δίκτυα ρεύματος και κυρίως, μονάδες παραγωγής ρεύματος αφού εξελίσσεται σε ένα μοντέλο το οποίο θα εφαρμοστεί σε άλλες χώρες.

Είναι τέτοιος ο ρόλος της Ελλάδας που έχει προεκτάσεις σε οργανισμούς και τοπικές συμμαχίες που δεν συμμετέχει η ίδια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών. Χωρίς την Αλεξανδρούπολη και τον IGB (σύνδεση με FSRU και TAP) δεν μπορεί να υπάρξει ο BRUA, ένας αγωγός που θα μεταφέρει αέριο στην κεντρική Ευρώπη. H Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών (Three Seas Initiative) έχει ως στόχο να ενώσει την Ανατολική Ευρώπη και την Μεσόγειο με τις χώρες και την Θάλασσα της Βαλτικής. Σε αυτή την πρωτοβουλία σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης οι δρόμοι, τα ποτάμια και οι σιδηρόδρομοι. Σε αυτούς τους σχεδιασμούς η Αλεξανδρούπολη αποτελεί ίσως, και χωρίς υπερβολή, το πιο σημαντικό έργο. Το λιμάνι της έχει άμεση πρόσβαση στην Μεσόγειο, στην Μαύρη Θάλασσα, την Εγνατία οδό και την Viacrpathia,καθώς επίσης και στον σιδηρόδρομο. Το λιμάνι εκτός το ρόλο που θα παίξει στην διαφοροποίηση της ενέργειας στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, με την δημιουργία του FRSU και την σύνδεση με τον IGB, δίνει και την δυνατότητα να μεταφέρονται δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε λίγες ώρες στην καρδιά της Ευρώπης. Ήδη η πρώτη δοκιμή, και με επιτυχία, έγινε με την μεταφορά 700 και πλέον οχημάτων στην Ρουμανία στο πλαίσιο της πολυεθνικής άσκησης «Saber Guardian 2019». Το μεγάλο τεστ όμως θα είναι το 2021 όταν Αμερικανικά στρατεύματα θα αποβιβαστούν στην Αλεξανδρούπολη για την άσκηση «Defender Europe 21» του ΝΑΤΟ, και από εκεί να μεταφερθούν στις χώρε

Από το «V» έχει γίνει εκτενή αναφορά και για τον κύριο ρόλο που αποκτά η χώρα στο θέμα της κυβερνοασφάλείας τόσο στην περιοχή των Βαλκανίων, όσο ακόμα και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συμμαχία με το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μπορεί να φαίνεται εντυπωσιακή όσο αφορά το στρατιωτικό σκέλος, αλλά είναι ακόμα πιο ουσιαστική στην συνεργασία που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με τις δύο χώρες στο θέμα της τεχνολογίας και της ανταλλαγής πληροφοριών.

Η αξιόπιστη Ελλάδα τοποτηρητής των ΗΠΑ στην Ευρώπη για την δημιουργία ενός και μόνο μετώπου στην Σινική Θάλασσα

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, και με σύμμαχο τον Κινεζικό Ιό, αργά η γρήγορα θα προκαλέσει και θα φέρει την Ρωσία σε ένα συμβιβασμό που θα αφορά την Συρία, την Βόρεια Αφρική, την Μαύρη Θάλασσα, και τέλος, το μόνο μέρος του πλανήτη όπου ο Ψυχρός Πόλεμος δεν σταμάτησε ποτέ, την Νορβηγία και την Χερσόνησο Κόλα. Όταν συμβεί αυτό, η Ελλάδα θα είναι μια ισχυρή χώρα, και δεν μιλάμε στρατιωτικά, και θα είναι ο γεωγραφικός χώρος όπου η Ευρώπη θα έχει το βλέμμα στραμμένο.

Η περιοχή είναι τόσο σημαντική για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη όπου το Πεντάγωνο αναγκάστηκε πριν τρία χρόνια να ενεργοποιήσει τον 2ο Στόλο και να τον αναπτύξει στην Βόρεια Θάλασσα. Σύμφωνα με έρευνες στην Αρκτική υπάρχει το ένα τέταρτο των παγκοσμίως γνωστών αποθεμάτων υδρογονανθράκων, το 30% των διαπιστωμένων παγκοσμίων αποθεμάτων φυσικού αερίου και το 15% του πετρελαίου. Το 84% από τα εκτιμώμενα 90 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και 47,3 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου βρίσκονται σε υπεράκτιες περιοχές της Αρκτικής. Το αέριο από την περιοχή αυτή θα μεταφερθεί στην Ευρώπη από το Project Baltic Pipe. Πρόκειται για έναν αγωγό φυσικού αερίου που θα μεταφέρει αέριο από την Βόρεια Θάλασσα και την Νορβηγία στην Πολωνία, και από εκεί στις Βαλτικές χώρες και την κεντρική Ευρώπη. Στην περίπτωση του συγκεκριμένου έργου, δεν μιλάμε για την διαφοροποίηση της ενέργειας και την μερική απεξάρτηση από το Ρωσικό φυσικό αέριο για την Πολωνία, αλλά για την πλήρη ενεργειακή της ανεξαρτητοποίηση. Το συγκεκριμένο έργο είναι σημαντικό επίσης και για την Ουκρανία. Η λειτουργία του θα ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου στο 2022 και εντάσσεται στον Βόρειο Διάδρομο Φυσικού Αερίου ( North Gate) και μαζί με τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου (Tanap, Tap, IGB) που περνάει από την Ελλάδα θα βοηθήσει το Κίεβο να απεξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το Ρωσικό Φυσικό αέριο

Δεν είναι μυστικό λοιπόν ότι στόχος των ΗΠΑ , μετά το διάλειμμα Τραμπ, θα είναι να ενισχύσει την παρουσία της στην Σινική Θάλασσα και να τονώσει τις συμμαχίες της με χώρες όπως η Νότια Κορέα. Ο λόγος δεν είναι μόνο η πίεση και η ανάσχεση της Κίνας, αλλά και η ανάδειξη νέων αγορών όπως οι Ασιατικές (Ινδονησία-Βιετνάμ), και Ινδίας.

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.