Ημέρα απαντήσεων στην Άγκυρα από ΥΠΕΞ και Υπουργείο Άμυνας

Η «γλώσσα» που χρησιμοποίησε την Τετάρτη το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για να απαντήσει στις προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων για την Γενοκτονία των Ποντίων, δεν είναι κάτι καινούριο. Παρακολουθώντας προσεκτικά τις απαντήσεις του ΥΠΕΞ στην Άγκυρα τους τελευταίους μήνες, διαπιστώνει κανείς μια ευθύτητα σε αντίθεση με το παρελθόν που χρησιμοποιούταν η ξύλινη γλώσσα» με τον μανδύα της Διεθνούς Νομιμότητας.

Η φράση «συμβιβαστείτε με την ιστορία σας για να να μην επαναληφθεί ξανά Γενοκτονία όπως των Ποντίων» στην απάντηση του ΥΠΕΞ, είναι ιδιαίτερα σκληρή και δείχνει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις δύο χώρες, με την Ελλάδα να μην είναι διατιθεμένη πλέον να συνεχίσει να παίζει το ρόλο του «καλού παιδιού»

Με την σειρά του το Υπουργείο Άμυνας δεν μένει απλά σε επιφυλακή, αλλά τα στελέχη του είναι σε μια εγρήγορση αφού γνωρίζουν πολύ καλά τι επιδιώκει η Τουρκία, και βασίζεται στο λάθος ακόμα και ενός χαμηλόβαθμου στελέχους.

Aπό τη Δευτέρα 18 έως την Τετάρτη 20 Μαΐου 2020, διεξήχθη προγραμματισμένη εθνική τεχνική άσκηση μικρής κλίμακας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου και νότιου Κρητικού πελάγους, μια άσκηση η οποία ήταν σαφές μήνυμα στην Άγκυρα.

Ήταν όμως και ένα μήνυμα και στο εσωτερικό της χώρας μετά τα σενάρια και όσων ακούστηκαν με την είδηση αναβολής της άσκησης Καταιγίδα. Σε σχέση με αυτά τα σενάρια, ο υπουργός άμυνας σε συνέντευξη του είχε ξεκαθάρισε ότι η άσκηση δεν ματαιώθηκε αλλά αναβλήθηκε. Μάλιστα παρότρυνε όσους έκαναν κριτική, να κρατάνε όπως είπε «μια πισινή, γιατί δεν κράτησαν μια πισινή στην περίπτωση της πτήσης των F-16 πάνω από την Κύπρο», αναφερόμενος στην κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση όταν δεν έστειλε τα F-16 την 4η Οκτωβρίου, ημέρα ανεξαρτησίας της Μεγαλονήσου.

«Αυτή η κίνηση μας είχε εκληφθεί ως κίνηση υποχωρητικότητας και ηττοπάθειας. Ακούσαμε την κριτική τότε και δεν ακούσαμε και λίγα» ανέφερε στην ίδια συνέντευξη, και συνέχισε, «Είχαμε αποφασίσει όμως σε πλήρη συνεννόηση με τους Κύπριους αδερφούς μας, ότι θα στέλναμε τα μαχητικά όχι στην παρέλαση, αλλά στην άσκηση που θα γινόταν τέλος του ίδιου μήνα. Τα Ελληνικά μαχητικά πήγαν σε στρατιωτική άσκηση, όχι για επτά δευτερόλεπτα στην παρέλαση, αλλά για ολόκληρα επτά λεπτά». Κλείνοντας την συζήτηση για την «Άσκηση Καταιγίδα» επισήμανε «θα έλεγα να μην λέγονται μεγάλες κουβέντες, κρίθηκε ότι θα έπρεπε να γίνει μια οικονομία δυνάμεων» και κατέληξε «ας μην γίνει η Καταιγίδα και ας βγούνε να πούνε ότι θέλουν, αν γίνει όμως αυτοί που ασκούν κριτική θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους και να διορθώσουν οι ίδιοι αυτά που λένε»

Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου και νότιου Κρητικού πελάγους, η άσκηση πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή πλοίων της Διοικήσεως Φρεγατών, Υποβρυχίων και Αεροσκαφών της ΠΑ. Επιπρόσθετα, εκτελέστηκε ευρεία συνεργασία με Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων P-8A του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, κατόπιν έγκρισης του ΓΕΕΘΑ.

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.