Οδηγίες σε Τουρκικό Προξενείο και πληρωμένους Μουσουλμάνους για αντιμετώπιση του Αμερικανού Πρέσβη Τζέφρι Πάιατ

«Γενικότητες περί διεθνούς δικαίου, ειδικά  όταν κάποιος ξεκινά να τις επαγγέλλεται για «ζητήματα που εμπλέκουν και άλλους». Εάν τρίτα μέρη θέλουν πράγματι να βοηθήσουν στην επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, δεν πρέπει να κοιτάζουν μόνο ένα – δύο από τα ευνοϊκά άρθρα προς αυτούς σε ένα συγκεκριμένο κείμενο αλλά επίσης και την κατεύθυνση που έχει πάρει η διεθνή νομολογία, στην πρόσφατη νομική αρχιτεκτονική. Οπως λένε, δεν υπάρχει τίποτε πιο μισητό από μια κακή συμβουλή…»

Αυτή ήταν η ανακοίνωση της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα στις 8 Ιουνίου 2020 με στόχο τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος λίγες ημέρες πριν είχε αναφερθεί στο καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, ενώ είχαν ακολουθήσει η αναφορά για το ίδιο θέμα του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, για θέματα Ενέργειας Φράνσις Φάνον, και αμέσως ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η οποία καλούσε ξεκάθαρα την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο.

Στο Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο τότε είχε ανοιχτή επικοινωνία με τον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ, θεωρούσαν, και όχι άδικα, πως η στάση αυτή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό από την δραστηριότητα του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα. Λίγες ημέρες αργότερα από την ανακοίνωση, την πόρτα της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα πέρασε ο παράνομος-καταδικασμένος για κήρυγμα μίσους, ψευτομουφτής Ξάνθης. Η αποστολή που του ανατέθηκε από τους χρηματοδότες του ήταν να συνεχίσει τα κηρύγματα μίσους εναντίον των Αμερικανών και πιο συγκεκριμένα, εναντίον του Τζέφρι Πάιατ.

Διαβάστε επίσης: Ο λόγος που οι Τούρκοι αντιδρούν στην παρουσία των Αμερικάνων στην Αλεξανδρούπολη

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2021

Στις 30 Αυγούστου 2020 το «V» σε άρθρο με τίτλο «Θράκη: Κηρύγματα μίσους κατά ΗΠΑ και Τζέφρι Πάιατ από εντεταλμένους Ιμάμηδες του Τουρκικού Προξενείου» ανέφερε, «πριν λίγες ημέρες ο Τούρκος Πρόξενος στην Κομοτηνή βρέθηκε στο χωριό Πάχνη της Ξάνθης. Πρόκειται για ένα εμβληματικό χωριό στην αντίσταση των Πομάκων στα Τουρκικά κεφάλαια και τους εκβιασμούς. Είναι το χωριό το οποίο επισκέφθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και είναι το χωριό στο οποίο μια άσκηση του Ελληνικού Στρατού χρησιμοποιήθηκε στην προπαγάνδα της Τουρκίας και των εδώ εντεταλμένων τους. Μαζί με τον Τούρκο Πρόξενο ήταν ο παράτυπος μουφτής -καταδικασμένος για αντισημιτικό μίσος Μετέ, και δύο βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο Χουσεϊν Ζειμπέκ του ΣΥΡΙΖΑ, και ο Μπουρχάν Μπουρχάν του ΚΙΝΑΛ. Δηλαδή, βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου συνοδεύουν έναν Πρόξενο που ασκεί πολιτική σε Έλληνες πολίτες, και σε έναν παράνομο πολίτη της χώρας ο οποίος χρηματοδοτείται από το Τουρκικό ΥΠΕΞ, παίρνει οδηγίες από την Τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα, και εκβιάζει με κηρύγματα μίσους τους μουσουλμάνους μέσα στα Τεμένη. Αυτά τα κηρύγματα μίσους στην προσευχή της Παρασκευής σε Τεμένη της Ροδόπης είχαν στο στόχαστρο τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. Τα κηρύγματα των εντεταλμένων Ιμάμιδων έχουν την καθοδήγηση και την έγκριση του Τουρκικού Προξενείου, καθώς επίσης και των παράτυπων μουφτήδων.»

Οι επιθέσεις στο πρόσωπο του Αμερικανού Πρέσβη συνεχίστηκαν παρότι ορισμένοι από την περιοχή διαβεβαίωναν, κατόπιν εντολών, τους Αμερικανούς ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε, και πως όλο αυτό είναι στις φαντασιώσεις ορισμένων Μέσων (αναφερόμενοι στο Viadiplomacy). Όμως τον Μάρτιο του 2021 και με αφορμή την της άσκηση ΘΡΑΚΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – 21» (THRACIAN COOPERATION – 21, οι επιθέσεις εντάθηκαν. Μάλιστα δεν δίστασαν να επιτεθούν και πάλι μέσα από τα Τέμενη στην νέα  Γενική Πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη κ.Elisabeth K.Lee.

Η παρουσία μιας γυναίκας σε στρατιωτική άσκηση στην Θράκη, Αμερικανίδα με ισχυρή θέση και προσωπικότητα, δεν είναι καθόλου καλή εικόνα για τους διακινητές μίσους. Οι επιθέσεις στο πρόσωπο της έγιναν την ίδια ώρα που ο Τούρκος Πρόεδρος απέσυρε την Τουρκία από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Δημιουργούν κρίση με τις ΗΠΑ στην Θράκη

Όπως ήταν αναμενόμενο η επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, στην Θράκη (5-6 Μαΐου 2021), έγινε θέμα σε μια μικρή ομάδα μουσουλμάνων που πληρώνονται από το Τουρκικό ΥΠΕΞ για να φωνάζουν ότι είναι Τούρκοι, και δυστυχώς, από τα ΜΜΕ των Αθηνών. Οι Τούρκοι εξάλλου φρόντισαν με δηλώσεις να δώσουν «τροφή» στα Ελληνικά ΜΜΕ με τα τελευταία να παρουσιάζουν την ιδιωτική επίσκεψη…σχεδόν σαν απόβαση!

Η επίσκεψη του Τούρκου αξιωματούχου στην Θράκη είχε έναν και μόνο στόχο, να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην Αλεξανδρούπολη και την παρουσία των Αμερικάνων στις 7 Μάιου, ώστε με τον τρόπο αυτό να δείξουν στο εσωτερικό της χώρας τους ότι στην Θράκη έχουν παρουσία όποτε αυτοί το επιθυμούν, και μάλιστα με τους Αμερικανούς απέναντι.

Έτσι, ένα θέμα που χρόνια επιδίωκαν να το παρουσιάσουν ως διμερές με την Ελλάδα και να το χρησιμοποιήσουν σε διαδικασία διαλόγου, εμπλέκουν, από ανάγκη, και τους Αμερικανούς. Οι τελευταίοι μάλιστα με την πρόσφατη έκθεση τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περιοχή, δεν διαπιστώνουν καμιά καταπάτηση στις θρησκευτικές ελευθερίες, και φυσικά καμιά Τουρκική μειονότητα παρά μόνο θρησκευτική.

Μάλιστα για δείξουν ακόμα περισσότερη δυναμική στην αντίσταση απέναντι στις ΗΠΑ, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, δήλωσε ανοιχτά την στήριξη στους ψευτομουφτήδες. Στην επίσκεψή στα γραφεία τους που διατηρούν με τα παράτυπα διακριτικά των δήθεν Μουφτήδων, ο Κιράν παρείχε πλήρη στήριξη στους Ψευτομουφτήδες Κομοτηνής Ιμπράημ Σερίφ και Ξάνθης Αχμέτ Μετέ. Η στήριξη ήρθε με δύο δηλώσεις. «Επισκεφτήκαμε τον Μουφτή της Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ στο γραφείο του. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον Μουφτή, που έχει επιλεγεί από τους ανθρώπους μας, με κάθε τρόπο», έγραψε στο πρώτο tweet του ο Κιράν, ενώ σε δεύτερο tweet πρόσθεσε: «Επισκεφτήκαμε τον Αχμέτ Μετέ, τον Μουφτή της Ξάνθης. Ευχαριστούμε τον καθιερωμένο Μουφτή για τις προσπάθειές του για την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης».

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.