Πρώτο θέμα στον Τουρκικό τύπο οι υποδείξεις του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν στον Έλληνα Πρέσβη

Η χώρα η οποία φέρθηκε με αποκιοκρατικό τρόπο κατά την διάρκεια κατασκευής του αγωγού TAP στην Ελλάδα, σήμερα ξεκαθάρισε ότι στηρίζει την Τουρκία σε όλες τις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο

«Η Τουρκία δεν είναι μόνο φίλη και εταίρος μας. Για μας είναι μία αδελφή χώρα και αυτό δεν είναι μυστικό. Στηρίζουμε αταλάντευτα και σε κάθε περίπτωση την Τουρκία. και δεχόμαστε την ίδια στήριξη από τους Τούρκους αδερφούς μας. στηρίζουν σε κάθε θέμα το Αζερμπαϊτζάν και εμείς εκείνος τους στηρίζουμε στα θέματα των ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο και σε κάθε θέμα. Επιθυμώ να γνωρίζετε τη στάση μας. Μετά από εντολή μου η στάση αυτή κηρύχθηκε επίσημα από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν. Η Τουρκία Για μας δεν είναι μόνο μία φίλη χώρα είναι μία αδελφή χώρα και οι Τούρκοι Είναι αδέρφια μας. Για αυτό το λόγο θα είμαστε σε κάθε θέμα δίπλα τους. Θα ήθελα να πω κάτι θετικό αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να βρω. Ελπίζουμε πως η ελληνική κυβέρνηση θα επανεξετάσει την ενάντια στο Αζερμπαϊτζάν πολιτική που εφαρμόζεται η προηγούμενη κυβέρνηση» 

Διαβάστε επίσης: Ο TAP ενημέρωσε τον Τζέφρι Πάιατ πως συμπεριφέρθηκε στις τοπικές κοινωνίες;

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 27 Μαρτίου 2019

Αυτά ανέφερε ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζαν στον νέο Έλληνα Πρέσβη στο Μπακού, Νίκο Πιπερίγκο, κατά την παράδοση των διαπιστευτηρίων. Ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα για την συνεργασία της με την Αρμενία αναφέροντας «μας ενοχλεί η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Αρμενίας Ελλάδας και Κύπρου. Η Αρμενία συμπεριφέρεται επιθετικά. Οι τελευταίες εντάσεις στα σύνορα είναι προβοκάτσια της Αρμενίας. Πρόσφατα ένας Αρμένιος αξιωματικός συνελήφθη την ώρα που προσπαθούσε να πραγματοποιήσει μία τρομοκρατική δράση στη γραμμή του μετώπου. Και ομολόγησε πώς η ομάδα του είχε την πρόθεση να επιτεθεί στους στρατιώτες και στους πολίτες μας. Εν συντομία Γερμανία είναι εχθρός του Αζερμπαϊτζάν και αυτό είναι η δική τους απόφαση».

Το «V» έχει αναφέρει σε άρθρα για τον αυταρχικό τρόπο των Αζέρων μέσω της Κοινοπραξίας στην Ελλάδα, με το οποίο συμπεριφέρθηκε στις τοπικές κοινωνίες. Σε άρθρο στις 23 Ιανουαρίου 2020 σημείωνε, «Ο αποικιοκρατικός τρόπος με τον οποίο λειτούργησε ο TAP και η Κοινοπραξία στην Ελλάδα είναι πλέον γνωστός. Συλλήψεις, ντεντέκτιβ, μη συμμόρφωση με κανόνες και πολλά άλλα σημάδεψαν το πρώτο γεωπολιτικό έργο στην χώρα, και το οποίο ξεκλείδωσε και άλλα έργα ώστε η Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο TAP ένα έργο υψίστης σημασίας για τις ΗΠΑ και την Ελλάδα, όπως είχε αναφερθεί και από το “Viadiplomacy” είναι ουσιαστικά και το μόνο έργο που εκθέτει τους Αμερικανούς για την Ελλάδα λόγω των πρακτικών απέναντι τις τοπικές κοινωνίας»

Διαβάστε επίσης: Γιατί ανέχονται οι Αμερικανοί τα ψέμματα του TAP στους Έλληνες

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2019

Και το άρθρο κατέληγε «όμως το αυταρχικό Αζέρικο καθεστώς, πιστός και στενός σύμμαχος της Άγκυρας, ζήτησε την σύλληψη και έκδοση της πρώην ευρωβουλευτού, Ελένης Θεοχάρους, από την Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Sigmalive, οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν αιτήθηκαν επισήμως από την Κυπριακή Κυβέρνηση την σύλληψη και έκδοση της κας Θεοχάρους για αδίκημα που επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι 5 χρόνια . Όπως πληροφορείται  το SigmaLive η Κυβέρνηση απέρριψε το σχετικό αίτημα. Υπενθυμίζεται ότι από το  2015 υπάρχει ένταλμα σύλληψης εναντίον της Προέδρου της Αλληλεγγύης,  το οποίο ανανεώνεται κάθε χρόνο. Η αφορμή πίσω από το αίτημα των Αζέρων είναι «η παράνομη είσοδος της στο Αζερμπαϊτζάν» και ο εμπρηστικός της ρόλος για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.»

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.