Συνεχίζεται ο “ενεργειακός εκφοβισμός” της Λευκορωσίας στη Μόσχα

Η Μόσχα υπαινίχθηκε ότι θα προσφέρει στο Μινσκ μια συμφωνία για τις τιμές της ενέργειας σε αντάλλαγμα για την ένταξη της Λευκορωσίας σε ένα ενοποιημένο κράτος με τη Ρωσία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Ρωσία και Λευκορωσία συζητούν την ενδεχόμενη βαθύτερη ολοκλήρωσή τους σε ένα ενιαίο κράτος εδώ και περίπου δύο δεκαετίες, όμως έχουν αποτύχει να συμφωνήσουν σε σημαντικά σημεία, ανάμεσα στα οποία και για ένα ενιαίο νόμισμα.

Υπενθυμίζεται πως η Λευκορωσία αποφάσισε να αγοράζει από τη Ρωσία το 30-40% των ποσοτήτων που χρειάζεται, ενώ το υπόλοιπο θα το προμηθεύεται από χώρες της Βαλτικής και την Ουκρανία και ενδεχομένως από το Καζακστάν, όπως ανακοίνωσε στις 21 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Σε άρθρο του viadiplomacy.gr τίτλο: “Η Λευκορωσία αντιστέκεται στην προσάρτηση που επιδιώκει η Ρωσία”, καταγράφεται ο λόγος για τον οποίο η Ρωσία σταμάτησε να προμηθεύει πετρέλαιο και παράγωγα στην Λευκορωσία από την 1η Ιανουαρίου και ο λόγος είναι η πίεση που ασκεί η Μόσχα ώστε ο Αλεξάντρ Λουκασένκο να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σ’ ένα τραπέζι το οποίο έχει ένα και μοναδικό “πιάτο” αυτό της συζήτησης για την προσάρτηση της Λευκορωσίας από την Ρωσία κάτι που θα επιφέρει αλλαγές στο σύνταγμα και θα ανοίξει ο δρόμος για την επέκταση της θητείας του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Επιπλέον, στα μέσα Ιανουαρίου η κυβέρνηση της Λευκορωσίας απέστειλε εμπορικές προτάσεις για την αγορά πετρελαίου στην Ουκρανία, την Πολωνία , το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν και τις χώρες της Βαλτικής.

 

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.