Οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι τα Ελληνικά ΜΜΕ είναι επιρρεπή στην υιοθέτηση της προπαγάνδας τους

Ανακοίνωση αναγκάστηκε να βγάλει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την προπαγάνδα των Τούρκων που κυκλοφόρησε τις προηγούμενες ώρες για αγορά drones από την Τουρκία.

Η είδηση αυτή, όπως συνήθως, αναπαράχθηκε άμεσα από το σύνολο των ηλεκτρονικών ιστοσελίδων δημιουργώντας, και πάλι, μια αρνητική τάση για την χώρα και την κυβέρνηση. Το χειρότερο όμως είναι ότι παρότι κυκλοφόρησαν διαψεύσεις, το διαδίκτυο εξακολούθησε να διακινεί την είδηση.

Όμως μια ημέρα πριν, τα Ελληνικά ΜΜΕ (ιστοσελίδες) , και πάλι (!), προχώρησαν στην αναπαραγωγή προπαγάνδας της Τουρκίας και αφορούσε άσκηση του Τουρκικού Ναυτικού με την Ομάδα Μάχης του Αιζενχάουερ. Οι ιστοσελίδες τοποθέτησαν τίτλους όπως “μας πούλησαν οι Αμερικανοί” και αμέσως απαξιώθηκε η σημαντική και με διπλωματικές προεκτάσεις, άσκηση του Αμερικανικού αεροπλανοφόρου και των μονάδων του, με το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και αεροπορία.

Ήταν τόσο σημαντική η άσκηση των Ελληνικών και Αμερικανικών δυνάμεων στην θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, που αμέσως έγινε retweet από την Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα, από τον ίδιο τον Αμερικανό Πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, από την Διοίκηση των Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης/Αφρικής, ενώ υπήρχε αρθρογραφία με δηλώσεις Διοικητών σκαφών της ομάδας μάχης.

Οι Τούρκοι την ίδια ώρα, μέσω του Πρακτορείου Anadolu ανέφεραν ότι η άσκηση μεταξύ του Αμερικανικού και Ελληνικού ναυτικού, δεν υφίστατο.

Την επόμενη ημέρα, η Τουρκία παρουσίασε φωτογραφία της φρεγάτας kemalreis με Αμερικανικό πλοίο και έκανε αναφορά για άσκηση με την Ομάδα Μάχης του Αιζενζχάουερ. Ουσιαστικά επρόκειτο όμως για μια ολιγόωρη συνεκπαίδευση των δύο πλοίων σε διαδικασίες επικοινωνίας. Ήταν τόσο ασήμαντη που η Διοίκηση των Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης/Αφρικής, δεν έκανε σχετικό tweet. Μετά από πιέσεις της Τουρκίας, έγινε tweet και αυτό με την φωτογραφία που ανέβασε στο twitter ο λογαριασμός του τουρκικού υπουργείου αμύνης.

Στην Ελλάδα όμως όλα αυτά δεν είχαν καμία απολύτως σημασία. Οι ιστοσελίδες έβαλαν τους τίτλους που ήθελαν για τα κλικ, μειώνοντας όπως προαναφέρθηκε την αξία της άσκησης Ελλήνων και Αμερικανών

Στο Viadiplomacy έχει γίνει αρκετές φορές αναφορά για την τρόπο που αντιμετωπίζεται η προπαγάνδα των Τούρκων από τα Ελληνικά ΜΜΕ και ειδικά από τις ιστοσελίδες.

Παρακάτω θα βρείτε την σχετική αρθρογραφία

Αναπαράγουμε την Yeni Safak σαν να είναι το BBC

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2019, και σημείωνε σχετικά «εδώ να πούμε ότι η Yeni Safak είναι μια εφημερίδα όπου στα πρωτοσέλιδα της έχουμε δει τους πυραύλους Bora να φτάνουν σχεδόν μέχρι τον Θεσσαλικό κάμπο, οι πιλότοι της να φαντάζουν σαν τους ήρωες της Marvel, ενώ την μια στιγμή που οι Ρώσοι “σαν φίλοι ήρθανε” την επόμενη έχουν στόχο να διαλύσουν την Τουρκία.»

Μην ψάχνετε εχθρούς, τα καταφέρνουμε μια χαρά και μόνοι μας

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 12 Ιανουαρίου 2020 και σημείωνε σχετικά «οι θεωρίες συνωμοσίας πουλάνε, οι λέξεις, προδότες κλπ, πουλάνε, αυτό που δεν πουλάει είναι η κοινή λογική και να βάλει ο καθένας από εμάς το μυαλό του να δουλέψει. Και αν η φράση “Μαζί τα φάγαμε” δεν αρέσει γιατί δεν φάγαμε όσο έφαγαν οι άλλοι, η φράση “Μαζί ήμασταν ενάντια στα συμφέροντα της πατρίδας” θα είναι το ίδιο για όλους.»

Σταματήστε να είστε ηττοπαθείς – Η Ελλάδα είναι με την σωστή πλευρά της ιστορίας και πάλι

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 20 Ιανουαρίου 2020 και σημείωνε σχετικά «και τα Ελληνικά ΜΜΕ, όσα τουλάχιστον έχουν την δυνατότητα, θα πρέπει πλέον να σταματήσουν να λειτουργούν ως κομιστές της ήττας, της απαξίωσης των πολιτικών και κυρίως, της Ελληνικής Διπλωματίας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Ναι η γκρίνια φέρνει κλικ και νούμερα, ναι η ηττοπάθεια φέρνει νούμερα (αριθμητικά και άλλα), αλλά σε αυτές τις δύσκολες ώρες, όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.»

Νέος χάρτης, νέα πρόκληση από την Τουρκία, και;

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 1 Ιουνίου 2020 και σημείωνε σχετικά «την Δευτέρα βγήκε στην δημοσιότητα ένα ΦΕΚ της Τουρκικής κυβέρνησης το οποίο ανέφερε τι θέλει να κάνει μια Τουρκική εταιρεία. Σε κλάσματα δευτερολέπτου το Ελληνικό διαδίκτυο πλημμύρισε με τα γνωστά μηνύματα παπαγαλισμού, «κατευνασμός«, «Φιλανδοποίηση» , «κράτος μαριονέτα», και τις γνωστές κατηγορίες κατά της κυβέρνησης.»

Την Στρατιωτική Ισχύ στην χώρα την δίνει ο λαός

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 4 Ιουνίου και σημείωνε σχετικά «αυτό που μένει είναι ο Ελληνικός Λαός να συμπεριφερθεί ώριμα, να μην αναπαράγει και διακινεί ότι πετάνε στο διαδίκτυο «στρατοί» ξένων χωρών στο twitter με Ελληνικά «πατριωτικά» ονόματα. «Στρατοί» που ως στόχο έχουν, μέσα από τον πατριωτισμό που πουλάνε, να απαξιώνουν την χώρα, την διπλωματία ακόμα και τις ένοπλες δυνάμεις»

Αυτό όμως το άρθρο είναι η αποτύπωση της κατάστασης στο διαδίκτυο Πόσο έχει διεισδύσει η Τουρκία στην ακροδεξιά στην Ελλάδα;

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 23 Μαϊου και με αφορμή τα γεγονότα στον Έβρο με την δήθεν εισβολή Τούρκων σε Ελληνικό έδαφος. Σημείωνε το άρθρο «οι ίδιοι λογαριασμοί είναι που έκαναν είδηση την δήθεν πτήση Τουρκικού αεροσκάφους πάνω από την Καβάλα, οι ίδιοι λογαριασμοί που μίλησαν για εντολή Ακάρ στον Έλληνα υπουργό άμυνας για ματαίωση της άσκησης Καταιγίδα.»

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.